Макрон осъди антисемитизма и предупреди за нов тип ревизионизъм

Макрон осъди антисемитизма и предупреди за нов тип ревизионизъм

Макрон предупреди за "нов тип ревизионизъм" и отново повтори, че Франция е имала активна роля при вземането под прицел на евреите по време на окупацията. "Ние трябва да признаем всичко, за да не го повторим", каза Макрон.

Френският президент Еманюел Макрон предупреди за опасността, която представляват антисемитизмът и историческият ревизионизъм на церемония за отдаване на почит на жертвите на Холокоста, състояла се вчера на 80-тата годишнина от депортацията на еврейски семейства във Франция, предаде Ройтерс.

На 16 и 17 юли 1942 г. около 13 000 души са събрани в Зимния велодром в Париж, след което са изпратени в концентрационни лагери в цяла Европа. Това е най-голямата масова депортация на евреи, извършена от френската полиция в сътрудничество с окупаторите от нацистка Германия.

Макрон се изказа на откриването на мемориал в град Питивие, намиращ се на около 100 километра южно от Париж. В Питивие се е намирал вторият по големина транзитен лагер и точка за депортация на френски евреи в страната. "Ние не сме приключили с антисемитизма, той все още е тук – по-силен и по-разпространен", каза Макрон, посочвайки като примери за антисемитизъм терористични актове, надраскани по стени графити, публикации в социални медии и дори антисемитски дебати по някои телевизионни канали.

Малко преди това премиерката Елизабет Борн каза, че "Франция е изгубила част от душата си" в депортациите, които са стигнали "дори по-далеч, отколкото са поискали окупаторите нацисти" и за които са знаели всички държавни служители.

В своята реч Макрон предупреди за "нов тип ревизионизъм" и отново повтори, че Франция е имала активна роля при вземането под прицел на евреите по време на окупацията. "Ние трябва да признаем всичко, за да не го повторим", каза Макрон.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • г-н Клайн

    18 Юли 2022 9:09ч.

    А с арабите как стоят нещата? При борбите за независимост на френските колонии са пострадали колко броя такива? Има опасност от нов тип ревизионизъм - навсякъде денонощно риват за жертвите на Холокоста и други жертви не виждат. Само на добрите еврейчета жертвите са специални, другите не са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малък Тошко

    18 Юли 2022 9:40ч.

    Пикник на върха на вулкана, а в недрата нещо се усилва бученето, ама ние да го надвикаме, да усилим уредбата, нали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    18 Юли 2022 9:49ч.

    Не случайно "колаборационист" е много мръсна дума. И на французите това е най-малкия им грях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евроканибализъм

    18 Юли 2022 9:49ч.

    А русофобията защо поддържа тоя лъжлив номенклатурчик?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон осъди антисемитизма и предупреди за нов тип ревизионизъм

    18 Юли 2022 10:21ч.

    Интересно кога ли Макрон ще осъди антиклерикализма и ще го направи ли изобщо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон осъди антисемитизма

    18 Юли 2022 11:11ч.

    Très bien ! И след като осъждате антисемитизма, защо подкрепяте укро-нацизма ? Защо пращате оръжия и хора на нео-бандеровците ? На тия които гордо веят свастики и избиват "унтерменшени"-те руси, евреи, и др. "не велики укри" ? Защо изобщо сте на страната на нацистите днес, 2022 ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алжир

    18 Юли 2022 11:49ч.

    Над един милион души избиват и буквално изгарят с напалм (холокост) долните франсета в Алжир, по време на войната за независимост на Алжир (1958-1962г.). НР България подкрепя народа на Алжир дипломатически и военно (АНТИ-НАТО), като снабдява с оръжие Фронта за национално освобождение на Алжир с търговски кораб, който е пропуснат от френската блокада...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да се чете:

    18 Юли 2022 11:51ч.

    "по време на войната за независимост на Алжир (1954-1962г.)"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква е връзката със статията ?

    18 Юли 2022 11:58ч.

    Преди тази война Алжир не е колония. Алжир е бил част от Франция и родените там имат до днес в личните си документи пощенски код на департаменти, които вече не съществуват. Франция е водила не колониална война, а война за територията си срещу мюсюлмани СЕПАРАТИСТИ. Това че НРБ е подкрепяла мюсюлманите не е особен повод за гордост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди тази война

    18 Юли 2022 12:02ч.

    Алжир е бил витрина на европейската цивилизация. Не днешната , а тази от средата на 20-ти век ! С училища, църкви, синагоги и джамии в мирно съжителство, с богат живот на хората там ! Дали ви е известно, че освен жестокостите на френската армия там е имало и кланета от мюсюлмани над християни, и техните поддръжници местни ? Знаете ли колко мирни французи са изклани ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко християни са изклани ?

    18 Юли 2022 12:07ч.

    И колко са били принудени да емигрират на континента ? Т.н. "пие ноар" - това не са били "колонизатори", а обикновени французи, които са родени и израсли в алжирските департаменти ! А също и хиляди араби са бягали от кланетата на техните съплеменници, да не ги обвинят в "колаборационизъм" с християните ! Знаете ли каво е днешен Алжир в сравнение с Френски Алжир ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знаете ли колко християнски църкви са останали в Алжир ?

    18 Юли 2022 12:12ч.

    Знаете ли колко християнски църкви са останали в Алжир ? А колко манастира ? И колко монаси са избити през десетилетията "независим Алжир" ? И какво е днес Алжир - страна на местната мафия ! И как "независимите" алжирци напъват, и напъват да се измъкнат от "независимия" Алжир , и да попадната във ... Франция ! Някои исторически събития не са толкова черно-бели, както ги описваше БКП на времето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи