Макрон каза, че ще продължи да говори с Русия, въпреки критиките

Макрон каза, че ще продължи да говори с Русия, въпреки критиките

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да "говори с Русия", въпреки критиките, които си навлече по въпроса. Едновременно с това той призова Китай да осъди "империалистичната война" в Украйна, предаде Франс прес.

"Всички наши страни трябва да отстояват една позиция - тази на зачитането на суверенитета и на териториалната цялост... независимо какви приятелства или съюзи поддържат", каза Макрон на прием в Елисейския дворец по случай Нова година по лунния календар. Той добави, че макар да е упрекван, че говори с Русия, ще продължи този диалог.

Макрон е един от малцината западни лидери, продължаващи да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва АФП.

Той попита реторично как би могъл да бъде запазен един свободен и стабилен световен ред, "ако си затваряме очите пред една империалистична война". АФП определя тези негови думи пред аудитория от бизнесмени, културни дейци и университетски преподаватели, свързани с Азия, като намек към Китай.

Пекин и Москва се представят като геополитическа противотежест на Запада, воден от Вашингтон. Подложена на санкции след инвазията си в Украйна, Русия се стреми да засили своите връзки с Китай, който от своя страна не осъди изрично войната.

По-рано снощи френският президент и иракският премиер Мохамед Шия ас Судани обявиха укрепване на двустранното сътрудничество, по-конкретно в ключов сектор като енергетиката. Вчера Судани се срещна с представители на големи френски компании, след като в четвъртък подписа с Макрон "договор за стратегическо партньорство".

Ирак е богат на петрол и газ и би могъл да компенсира Русия като доставчик за Европа.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Льо Гинольо

    28 Яну 2023 12:46ч.

    , мошу Пърдешю

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    28 Яну 2023 12:49ч.

    Макрон някак се явява като връзки с обществеността на Германия, която пък не може да говори за геополитика сама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре вметнато ?

    28 Яну 2023 17:28ч.

    Парижкия валия приказва вместо окупираните съседи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и тоя вехт колониалист ще ми говори за империализъм

    28 Яну 2023 12:55ч.

    Микроне, а защо още не си изтеглил войските си от няколко африкански държави, въпреки призивите на правителствата им да го направиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    28 Яну 2023 13:04ч.

    Макроне, американски пудел на каишка, ти с Русия говориш, но Русия с теб не говори ... болен мозък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бъдете конкретни !

    28 Яну 2023 16:48ч.

    Не е американски пудел, а пудел на Ротшилд. Малко са омесени нещата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    28 Яну 2023 13:34ч.

    Губиш си времето. Със съветските лидери се говореше щото бяха внятни. С Кагебиста не трябва, щото е невнятен. Само пълна капитулация ги оправя тия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • откраднат ник

    28 Яну 2023 17:07ч.

    На истина точно ти ли ще ни учиш, дъртий моше-нико?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мокри сънища ЛъжеЗИПовски...

    28 Яну 2023 17:24ч.

    За да капитулираш някой друг , трябва да произвеждаш повече оръжие от него, и пушечното ти месо да бъде по-индоктринирано от неговото. С какно ще победиш Русия? с ЛГБТ+ или с печатането на зелени хартийки и добавяне на нулички в компютрите? В момента мрежата е пълна с арестувани мобилизирани в Украина - да ги пратиш да се бият за твоя интерес, щото индоктринираните вече се свършиха или трайно се заселиха в едни терени пълни с жълто-сини знамина и увяхващи цветя...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    28 Яну 2023 14:20ч.

    миналата година гледах по руската ТВ, как джо деменцио на някаква пресконференция се обърна назад и се ръкува с въздуха зад себе си. изглежда, че геронтофилът макрон има навик да разговаря сам със себе си (миналото лято Вл. Путин забрани на служителите в Кремъл да отговарят на позвъняванията му)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    28 Яну 2023 14:40ч.

    Ето го и лъжливото овчарче

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неронов К.

    28 Яну 2023 15:44ч.

    Макароне, твоите предшественици и Меркелица измамихте Русия и днес дори целият запад показва истинското си лице. Гънете се под амитата и лъжете заедно без предел. Нито ви е до украинския народ, нито до руския(всъщност едно и тоже), а само до ресурсите им. И така от векове. Но пак ще си строшите зъбите, като нищо не научихте от историята. Хак ви е, но вие няма да страдате, а само народите ви, докато те не ви потърсят сметка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Булава

    28 Яну 2023 16:52ч.

    Макруха,прати баба ти да поговори с Путин,белким се смили тоя хитър подполковник кагебешник, дето ви тормози и нацистите и колаборационистите и всички евроартисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност това е напомняне

    28 Яну 2023 16:53ч.

    Че в глобалната игра Путин и Макрон са служители на един и същ екип, те са съотборници. Шефът им е един и същ , но ролите им са различни. Путин в момента трябва да играе "Злият" , а съответно Макрон - "Добрият". Сюжетът не го пишат те. Дори и Путин няма много свобода на действие по Сценария.Тези които могат да променят Сценария са тези, за които Сценария предвижда най-лошото, обикновените няколко милиарда хора. И това ще стане , защото пробуждането е започнало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    28 Яну 2023 18:09ч.

    И за какво изобщо искаш да "говориш" с Русия, Макароне ? А, да, може би дали да изпълняваш нарежданията на Зеленски за залавяне на украински бежанци в Европа и експулсирането им на фронта?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи