Макрон и Фон дер Лайен отиват в Китай, за да обсъдят "възстановяването на мира" в Украйна

Макрон и Фон дер Лайен отиват в Китай, за да обсъдят "възстановяването на мира" в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон ще направи държавно посещение в Китай от 5 до 8 април, съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от Франс прес и БТА.

Той ще използва визитата, "за да работи" със своя китайски колега Си Цзинпин "за възстановяване на мира" в Украйна, пише в изявлението. Френското президентство отбелязва, че Макрон е "ангажиран с поддържането на постоянен и взискателен диалог с Китай".

Китайският президент посети в началото на тази седмица Москва, където изрази подкрепата си за своя руски колега Владимир Путин срещу Запада. Непосредствено преди това Китай се опита да влезе в ролята на посредник за уреждане на конфликта в Украйна, като представи мирен план, който бе приет от Путин, но посрещнат със скептицизъм от Съединените щати и техните съюзници, както и от самите украински власти.

Париж иска да убеди Пекин да използва своето влияние върху Москва, за да я убеди да се съгласи на преговори с Киев, отбелязва Франс прес.

Еманюел Макрон ще обсъди също със Си Цзинпин международните кризи в Близкия изток и Африка, напрежението в Индо-тихоокеанския регион, стратегически и икономически въпроси, както и сътрудничеството за справяне с основните световни предизвикателства, съобщи още Елисейският дворец.

На пресконференция в Брюксел след срещата на върха на ЕС самият Макрон обяви, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще го придружава по време на част от посещението му в Китай като израз на "европейското единство", посочва АФП.

Пред медиите след Европейския съвет той заяви, че е предложил нова дата за държавната визита на британския крал Чарлз Трети и съпругата му Камила във Франция да може да бъде вместена в началото на лятото, предадоха световните агенции.

Първоначално държавната визита на краля и на съпругата му трябваше да започне тази неделя и да продължи до сряда. Но тя бе отложена заради планиран за идната седмица нов ден на национален протест във Франция срещу новоприетата реформа на пенсионната система.

"Предложихме в началото на лятото, в зависимост от респективните ни работни графици, да вместим нова държавна визита на британския монарх", каза Макрон след края на срещата на върха на ЕС. Според него здравият разум и приятелството са довели до отлагане на кралската визита във Франция.

"Нямаше да изглежда сериозно и щеше и да е като известна липса на здрав разум да предложим визита сега, насред протестите", заяви Макрон, цитиран от БТА.

Президентът на Франция заяви, че осъжда силно насилието, избухнало по време на протестите вчера във Франция срещу пенсионната реформа и подчерта, че няма да отстъпи пред него.

Крал Чарлз трябваше да посети освен Париж и Бордо, където в четвъртък вечерта също имаше сблъсъци и палежи. Демонстрантите подпалиха дори сградата на кметството в града. 

След насилието по френските улици в големите градове на страната снощи бяха арестувани над 450 участници в протестите. Демонстрантите не са съгласни с пенсионната реформа, според която възрастта им за пенсиониране се вдига с две години - на 64 години. Те се разгневиха и на заобикалянето на Конституцията при прокарването й, а изявлението на френския президент след седмица протести още повече ги разгневи, като кулминацията на сблъсъците беше в четвъртък вечерта.

За вторник е насрочена национална стачка във Франция.

След срещата на върха Макрон освен това заяви, че основите на банките в еврозоната са солидни, въпреки настоящите турбуленции на пазарите, предаде Франс прес.

"Основите на европейските банки са солидни. Еврозоната е зоната, в която банките са най-солидни", подчерта той.

Относно ситуацията в Тунис Макрон заяви: "Трябва в много кратък срок да опитаме да спрем миграционните потоци, които тръгват от Тунис и засилват този натиск", подчерта френският лидер и поясни, че за това е говорил и с италианската премиерка Мелони по време на двустранната им среща вчера вечерта.

 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • уеи

    25 Март 2023 8:18ч.

    Отиват за да се поклонят на новия господар на света и да просят милост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уж господар,

    25 Март 2023 12:02ч.

    пък не смее да доставя оръжие на Русия, защото го е страх от санкциите на САЩ и ЕС. Да ви имам господарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    25 Март 2023 12:24ч.

    какви санкции бе Китай и Русия вече не ползват нито евро нито долари във тяхнат междудържавна търговия .Наред е ШОС и БРИКС да се откажат от долара и да преминат към собствени платежни системи . Доларът и еврото стават вече за тоалетна хартия и никакви санкции вече не действат . А членуващите държави във ШОС И БРИКС съставляват като процент от населението на света повече от 75% .Така че ЕС и САЩ са бита карта вече ,след 10 -15 години никой няма да си спомня за тези терористични държави и съюзи .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Март 2023 8:35ч.

    Възстановяването на мира означава да се върнат преди 2014-та. А в майдана в 2014-та, такива лайна изсра, че нямат изяждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Март 2023 8:36ч.

    Западът

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ядат, пък колкото могат

    25 Март 2023 8:40ч.

    После пак и така отново и отново. Тази "цивилизация" тяхната е свършена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Константин Недялков

    25 Март 2023 10:13ч.

    Ще трошат залудо наши пари за екскурзия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон и Фон дер Лайен отиват в Китай, за да обсъдят

    25 Март 2023 8:40ч.

    run Macron, run!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светлан Бонев

    25 Март 2023 8:44ч.

    Отиват за да сковават европейския концлагер. Досущ като китайския.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В китайския има някакъв смисъл. Европейския е чисто людоедски

    25 Март 2023 9:00ч.

    Така наречената европа се превърна в опитно поле на сатанистите. Сигурен съм, че така нареченият европейски така наречен съюз изначално е замислен така да свърши. Още докато е текла фазата на засяване по планът "Маршал" .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майска

    25 Март 2023 9:00ч.

    Отиват да просят Китай да им продава по-евтин газа, който купува от Русия.Мерзавци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Март 2023 9:07ч.

    Вай, вай другарю СИ, моля ви, скарайте се с другаря Путин, ще ви засипем с кухи, пресно напечатани тоалетни хартии /евраци/... в замяна приемете зелената сделка, за да дойдете в кочината при назе ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BorislavM

    25 Март 2023 9:42ч.

    "малкия Наполеон" любезно ще бъде изслушан от китайците и после ще му кажат колко лошо е да се бият протестиращите хора и че СВО си е работа на руснаците, в която няма място за дългият му нос...юпитерчо ще се завърне в ЕС и доволно ще заяви пред преститутките как е настоял за твърда позиция...кервана ще продължи да си върви, еврото ще продължи да се срива...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ммм.не, не е малък Наполеон

    25 Март 2023 10:38ч.

    по скоро и щироко известен като вестоносец на Ротшилд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    25 Март 2023 9:53ч.

    Ако наистина искат мир, по-добре да отидат във Вашингтон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    25 Март 2023 10:01ч.

    Нали помните как неочаквано рухна Матушката ви през 1989 г. И сега ще е така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС се създаде 40 дни след разпада на СССР, вакуум няма

    25 Март 2023 10:23ч.

    Помним. Ето че сега дойде вашият ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    25 Март 2023 12:19ч.

    Във тази вселена празно няма колето се върти върти до окончателното на англосаксонският сатанински еднополюсен модел . Със либерал фашистите е свършено .Започва новата ера на много полюсният и по справедлив свят . А ти си готов либерален отпадък .Искаш не искаш пътник си към отвъдното .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей, мръшляк утрепан

    25 Март 2023 12:21ч.

    Рухнали са спонсорите ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Март 2023 12:45ч.

    " неочаквано рухна Матушката ви през 1989 г. И сега ще е така." Неочаквано? Добре, ще очакваме неочакваното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вангя Кимчененуова

    25 Март 2023 13:40ч.

    Неочквано – не, планирано, но тогава не знаехме. Важното е, че руснаците знаят какво е направил Горбачов. Ти така като визионерстваш, старай се повече, де, записвай подробно какво се вижда, като хвърляш боб. Недей така енигматично.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    25 Март 2023 10:07ч.

    Макрон и Меркел излъгаха Путин в Минск. Мислят ли че той ще им се върже втори път, независимо че Меркел е подменена от Лайен. Сега те ще се убедят, че “Москва не вярва на сълзи” и ще станат за смях с опита си да докарат мир в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На просия

    25 Март 2023 10:17ч.

    Вещица и бабоеб отиват на просия в Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-добре бабоеб,

    25 Март 2023 12:04ч.

    отколкото педофил като кумира ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха, бабоеб

    25 Март 2023 12:23ч.

    Нека да е по-добре. Ти сигурно си геронтофил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти , 25 Март 2023 12:04ч.,

    25 Март 2023 13:59ч.

    Какво против педофилията имаш ? Тя е част от пакет с важни прогресистски идеи с генерично название "евроатналнтачиски ценности". В Норвегия си ги изповядват отдавна, сега вече навсякъде в ЕС ги зачистват от моралната неприемливост и ги обличат в законови форми. Ще те обадим на твоя шеф, че не си достатъчно лоялен към евроатлантизма, ами най–вече си традиционен балканец, само се праЙш. Ако детето е склонно към взаимност, то тогава нямаме казус, викат твоите кумири. Ти не си по–голям от тях, налЕ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    25 Март 2023 10:19ч.

    Отиват дружно на операция МаркетГардън2, че нещо много буренясва демократичната градина. А стратегът Борел-Монтгомъри, що хартисва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Василева

    25 Март 2023 10:35ч.

    Макрон казал това казал онова.....Мм..мда но положението във Франция май не изглежда 'бонжур' в момента. Е някои снимки леко напомнят Украина, но кой ли знае дали няма да заприличат на Бахмут до 6-7 Април?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    25 Март 2023 11:03ч.

    Снимковия материял,ми показва две жени.Едната по дърта,другата по млада.Тези фльорци,желаят да управляват Европа,че дори и зад Океана.Дъртият каубой Джо,иска мир,но не сприра да толерира оня клоун от Украйна и да му тика милиарди долари и оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Протяжен акт

    25 Март 2023 12:11ч.

    В Щатите има страшно умни хора, въпреки че средното ниво е отчайващо ниско. Там отдавна са разбрали, че са тръгнали заникъде и времето изтича, неумолимо ги притиска. Става дума не за утре и следващата седмица, говорим за историческо време. Бяха си подредили един свят, който чудесно устройваше елита им. Няма да повтаряме всеизвестни неща, но през 2022 г. изведнъж всичко се промени. Все още не можем да знаем как точно ще завърши всичко това, може и да "приключи окончателно", но старото категорично няма да се върне. Всеки много отговорно и сериозно трябва да прецени - къде се намира и какви са му действителните перспективи. Нещото, което на мен ми изглежда ясно е, че пътьом е превключено на план "Б", а какъв точно е този план, нека всеки сам си прецеНЯ :)) Продължавам да съм безкрайно смаян, като как се случи така, че украинските елити си повярваха, че могат тъй простичко с един елегантен скок да пресекат линията и да отидат в прекрасния и привлекателен свят, където ги чакат едни красиви, умни и много духовни хора, които правят молитвени закуски и които тръпнат от желание да ги изведат в орбитата на естетичното и етичното?! Намесих точно украинците защото точно тук се преплита историята с тези двама хубавци от снимката. Погледнете им физиономииките! Точно тези двамата произлизат от държавите, които изиграха най-мръсната част от играта, когато все още имаше време и някакъв начин да се предотврати трагедията. Е, щеше да е болезнено, щеше да има неприятни последици, но имаше някакво решение, което да се постигне чрез преговори. Сега двамата тръгнали разтревожено да "спасяват" същата тази Украйни. Не, уважаеми, ВАС НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА НИКАКВА УКРАЙНА! Вие се интересувате единствено и само от себе си и продължавате да си въобразявате, че като пръскате наоколо лъжи и двуличие, ще се намерят някакви идиоти, които да ви се вържат на простотиите. Най-вече, вие ясно подсказвате, че ви е страх! Вече дори не става дума за това, че буквално до преди 1 година - Основният ви стремеж беше да намерите начин да съхраните онзи, стария свят, ама изчистен от цялата биологична тор, която ви подяжда "вашите ресурси". На първо място ще се зарадвате ако първи изчезнат именно тези украинци, за които така сте се загрижили. Разбра се, че нещата отиват неумолимо в тази посока и те вече са бреме, ненужен отпадък. Нещата глобално се сложиха така, че Заради собственото си оцеляване някой трябва да намери нещо за изяждане, а някой ще бъде изяден. Май нещата се развиха така, че нарочените за изяждане не искат, опълчиха се и сега всичко така се извъртя, че следващият, който има вероятност да бъде поднесен на трапезата, сте точно вие -ЕВРОПА! Това ви притеснява, за никаква Украйна не става дума! Украйна приключи, което е тъжно, което е трагедия за един близък народ, но толкова! И те, като нас, не случиха на умни хора и патриоти, куражлии, че да ги водят! Преразказвам смислово думите на др. Си на изпращането: Си Цзинпин казва: "Сега текат промени, които не са се случвали 100 години. Когато останем заедно, то ние ще правим тези промени". "Пази се, скъп мой приятелю". Вникването в китайския начин на изразяване не е проста работа, но точно тук нещата изглеждат доста ясни. Без гаранции, разбира се! Заслужава си вглеждането, замислянето! Случайно ли са посочени 100 години? Може ли да е просто символ, може и да е нещо твърде конкретно?! Има ли желание да продължите разсъжденията? Без любителки на късия разказ! Актът да бъде протяжен, моля!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • +++

    25 Март 2023 13:54ч.

    Поздравления за поста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи,

    25 Март 2023 19:50ч.

    Понастоящем Китай и Русия се оказаха в ролята на естествени протагонисти.. Симбиозата помужду им е отражение на реалната обстановка, провокирана е от промяната на околната геополитическа среда.. Доколко, самата тази симбиоза ще се отрази на околната среда, предстои да видим..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    25 Март 2023 12:23ч.

    Отново снимката се оказва по-интересна от самата новина. На нея Макрон държи в дясната си ръка странен предмет. От него стърчи кабел, но въпреки това предназначението му е неясно. Урсула също стиска нещо в ръка. Нещото има вид на bluetooth дистанционно за управление на смарт вибратор. Той самият не се вижда на снимката, което е основание да смятаме, че сигурно се е мушнал някой Урсулен забой, както му казват миньорите, и там кротко се труди. Това пък обяснява щастливия вид на Урсула, която както личи от изражението й е на миша стъпчица от достигане на катарзисен оргазъм. Интерсно е, че тя този път не е облякла характерното синьо-жълто костюмче, с каквото напоследък редовно се разхождаше. Това е важен невербален сигнал, разбираем само геополитическите анализатори от ранга на Андрей Райчев. В същото време не е изключено Урсула да е подбрала сутиен и гащи в украински двуцвет, но дали е така - това го знае само вибраторът й. И накрая - странно е присъствието в снимката на тайствената дама в униформа и маска на лицето. Не е ли тя капитан Лулу-Жозефин, ученичка на Брижит, съпругата на Макрон? Еманюел, Брижит и Лулу-Жозефин, са известни като Версайската тройка. За нейните подвизи и страннн секссуални практики се носят легенди из Парижките потйности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кубрат

    25 Март 2023 12:38ч.

    И да не забравят да напомнят пак на Китай, как трябва да спазва *ценноститe*!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бягство от реалността

    25 Март 2023 12:50ч.

    Абе, Макрон нямаше ли си някакви проблеми във Франция?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Март 2023 12:54ч.

    " май не изглежда 'бонжур' " Не го научихте тоа френски. Само Баце го произнася правилно: "бонжуар"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Европейското единство"

    25 Март 2023 13:57ч.

    май не е чело съвместното изявление на Путин и Си. Нищо, ще разберат по трудния начин. Колкото до посещението, с увереност мога да кажа, че се вписва в старата българска поговорка "тръгнали като аслани, и се върнали наср*ни".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СИД

    25 Март 2023 14:38ч.

    Чудя се дали Бабоеба ще опъне гинеколожката на Китайската Стена, там зад ъгъла. Залагам две бири при коефициент 1:5000 Нещо като залога за шампион Лестър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стиви

    25 Март 2023 14:40ч.

    Що за ПЕРВЕРЗИЯ?!?!?! Макрон не може да се справи с ВОЙНАТА в собствената си страна, тръгнал да решава за Украйна. Е, и това ако не е френска педерастия, здраве му кажи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тотю Ъ.

    25 Март 2023 14:47ч.

    Тоя геронтофил няма хабер какво става във Франция-та му. Д-р Гилотен точи инструмента си. Не бързай за Китай Макароне, че ако заминеш може и да не се върнеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    25 Март 2023 19:28ч.

    Трябва ли руски съд да излезе с искане за екстрадиция за да ги арестуват там? Поне ще има за какво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошко

    26 Март 2023 8:52ч.

    Носи ли си стол?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи