Макрон и Байдън обсъдиха перспективите за траен мир в Украйна

Макрон и Байдън обсъдиха перспективите за траен мир в Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон обсъди с американския си колега Джо Байдън перспективите за "трайно . . . връщане на мира в Европа", като потвърди отново подкрепата за Украйна в конфликта ѝ с Русия. Това съобщи днес Елисейският дворец, цитиран от Франс прес. В телефонен разговор вчера двамата лидери "повториха, че са решени да предоставят на Украйна необходимата военна подкрепа, докогато потрябва, за да претърпи неуспех руската агресия", се казва в комюникето.

Френският държавен глава спомена пред американския си колега "перспективите за по-трайно връщане на мира в Европа" и двамата "дискутираха по-специално по повод евентуални гаранции за сигурност, които да получи в тези рамки Украйна", добави пресслужбата на Макрон, без да даде повече подробности.

Що се отнася до руската инвазия в Украйна, започнала преди година, френската дипломация постоянно полага усилия да бъде открит изход от ситуацията чрез преговори между руснаците и украинците. Макрон често е критикуван по-конкретно в Киев и Източна Европа, за този свой подход с аргумента, че е преждевременно да се говори за преговори с руския президент Владимир Путин, отбелязва АФП.

Според Елисейския дворец двамата президенти съюзници са говорили и за индустриалната политика на САЩ, която по думи на френския президент от края на 2022 г. е "супер агресивна" спрямо Европа. Лидерът на Франция е приветствал продължаването на разговорите по темата, "за да се вземе предвид влиянието" върху европейските страни на мащабния план на САЩ, целящ да ускори енергийния преход.

Администрацията на Байдън съобщи за поет от двете страни "ангажимент тясно да съгласуват" политиките си по въпроса.

Президентът на САЩ и френският му колега са обсъдили и двустранното сътрудничество в Индийско-Тихоокеанския регион, а също и "съвместните усилия за отговор на предизвикателствата, поставяни от Китайската народна република пред международния ред", посочи в комюнике Белият дом.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • МИР

  08 Март 2023 13:09ч.

  ЕТО НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА МИРЕН ПЛАН СПОРЕД КОЙТО МИР НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДОКАТО СЪЩЕСТВУВА РУСИЯ.БРАВО МОСЮ МАКРОН И МИСТЕР БАЙ ДЕН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  08 Март 2023 13:18ч.

  "гаранции за сигурност, които да получи в тези рамки Украйна" - Жириновски е казал, че в 2024 г. няма да има Украйна. Твърди се, че повечето му прогнози са точни. Мосю Макрон няма защо да се грижи за бъдещето на Украйна, по-добре да се огледа какво става във Франция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези са фалшививи миротворци!

  08 Март 2023 13:19ч.

  Те винаги гледат само своите интереси Ако се разчита на тях, горко на света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  08 Март 2023 13:24ч.

  Тоя Макарон няма ли си по-големи проблеми с блокирането на държавата му от стачки, а се перчи на световната сцена все едно, че някой го взима сериозно? А Франция отдавна е треторазрядна сила, която нищо не може де реши или гарантира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този Микрон, ако си въобразява, че и в Третата световна Францата пак за черните й очи ще я впишат в списъка с победителите,

  08 Март 2023 13:35ч.

  объркАл се е много сериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи