Макрон е преизбран за президент на Франция

Макрон е преизбран за президент на Франция

Президентът на Франция Еманюел Макрон печели втория тур на президентските избори с 58,2 процента от гласовете срещу 41,8 процента за съперничката му Марин Льо Пен, показват резултатите от екзитпол на компанията за социологически проучвания Ипсос, оповестени от телевизия "Франс 24".

Победата на Макрон бе потвърдена още от Френския институт за изследване на общественото мнение (ИФОП) и други водещи социологически агенции. Ако оповестените от тях резултати бъдат потвърдени от официалното преброяване на бюлетините, Макрон ще бъде първият френски президент от 20 години, който печели втори мандат. За последно това направи Жак Ширак през 2002 г. Преди пет години Макрон постигна категорична победа на втория тур срещу Льо Пен и стана най-младият френски президент на 39 години.

На Макрон предстои тежка битка, за да запази парламентарното си мнозинство на изборите през юни, отбеляза Асошиейтед прес.

Рекордно ниска бе избирателната активност. Делът на хората, които не гласуваха на втория тур, бе 27,8 процента по данни на ИФОП. По-висок процент на негласували е бил отчетен в далечната 1969 г. (31,3 процента). Ефектът на "републиканския фронт", както се нарича инициативата за обединение срещу крайната десница на избори, бе по-слаб от предишни години, което показва едно по-разединено общество, отбеляза Франс прес. На изборите през 2017 г. Макрон победи Льо Пен с 66,10 срещу 33,90 процента. 

Благодаря на всички французи, които гласуваха доверието си на нашия проект за по-независима Франция и за по-силна Европа, заяви френският президент Еманюел Макрон в реч пред свои привърженици след победата си на втория тур на президентските избори.

Речта му пред събралото се множество на Марсово поле в подножието на Айфеловата кула бе предадена пряко от телевизия "Франс 24". Зная, че някои гласуваха за мен не заради идеите ми, а за да спрат крайната десница. Искам да им благодаря, каза Макрон. Речта на Макрон бе прекъсвана неколкократно от скандирания "Макрон президент!". Той спря привържениците си, когато започнаха да освиркват съперничката му Марин Льо Пен.

Макрон се обърна към гласувалите за Льо Пен и заяви, че от този момент не е кандидат на единия лагер, а е президент на всички. Той каза, че проблемите, които са накарали тези хора да гласуват за крайнодясната лидерка, трябва да намерят отговор и ще е негова отговорност да даде такъв.

Първият телефонен разговор, който Еманюел Макрон е провел след преизбирането си, е бил с германския канцлер Олаф Шолц, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Ройтерс. "Канцлерът Шолц се е обадил на президента за да го поздрави", посочи в изявление канцеларията на Макрон и допълни: "Това бе първият телефонен разговор на президента, като знак за френско-германското приятелство". "Моите приветствия и поздравления, драги президент Еманюел Макрон", написа по-рано в Туитър Шолц и добави: "Вашите избиратели изразиха днес силна привързаност към Европа. Щастлив съм, че ще продължим нашето добро сътрудничество".

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поздрави също Макрон за преизбирането му, предаде ДПА. "Радостен съм, че мнозинството френски избиратели подкрепят проевропейския курс", посочи Щайнмайер в изявление, разпространено от канцеларията му, и допълни: "Вашето преизбиране е добра новина и за нас германците".

Щайнмайер отдаде заслуженото на предизборната платформа на Макрон за ясна отдаденост към отворения световен ред, визията му за силна и суверенна Европа, и твърдата вяра във френско-германското приятелство. "Защитавахте курса си на тези избори в трудна обстановка. Бяхте изправени пред изключително сложна икономическа и международна ситуация, без лесни решения, но с ясен компас", каза германският президент и приветства преизбирането на Макрон като голяма победа за демокрацията във Франция и в Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави Еманюел Макрон за преизбирането му и каза, че френският президент е "истински приятел на Украйна", предаде Ройтерс. "Поздравления за президента и истински приятел Еманюел Макрон за изборната победа", написа Зеленски в акаунта си в Туитър рано тази сутрин. "Пожелавам на Еманюел Макрон нови успехи за доброто на френския народ. Оценявам подкрепата на Франция и съм убеден: предстоят ни нови общи победи! Напред към силна и обединена Европа!", написа Зеленски.

Макрон търси дипломатическо решение на спиране на руската инвазия в Украйна. Франция е изпратила значителни количества оръжие на Украйна, а френският президент планира още доставки, посочва Асошиейтед прес.

Няколко европейски лидери и политици поздравиха френския президент Еманюел Макрон за победата му на изборите във Франция, съобщи Асошиейтед прес. 

"Заедно ще движим напред Франция и Европа", написа на френски в "Туитър" председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Нидерландският премиер Марк Рюте също написа на френски в социалната мрежа, че се надява двамата да продължат конструктивното сътрудничество в ЕС и НАТО. В Германия представители на целия политически спектър заявиха подкрепа, в това число от либералната Свободната демократическа партия, "Съюз 90/Зелени" и консервативния Християндемократически съюз.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че е щастлив, че ще продължат да работят заедно, а италианският премиер Марио Драги заяви в комюнике, че победата на Макрон е "чудесна новина за цяла Европа", предаде Франс прес. 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Великото преселение

    25 Апр 2022 9:11ч.

    Много интересно кой преизбра Макрон след като хората сами протестират срещу така наречения си избор. Едно е ясно-Русия не дава пет пари за Франция. Жалко за французите. Ще има голямо преселение на изток в бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    25 Апр 2022 9:56ч.

    "Макрон се обърна към гласувалите за Льо Пен и заяви, че от този момент не е кандидат на единия лагер". Изказването на Макрон означава, че ще се наложи да води политика и в контекста на заявките на Льо Пен в което се съмнявам! Между другото, трябва да благодари на Путин, че не разръчка Азов-стал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • vitory

    25 Апр 2022 10:36ч.

    Най-малкото в програмата си Макрон говори за преразглеждане на Шенгенското пространство. По-важни са парламентарните избори, на които той може да не събере мнозинство, за да изпълни програмата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Macron

    25 Апр 2022 9:12ч.

    както и Меркел, Борис Британски, гръцкият глава, повечето европ глави и голяма част от кабинетите им, са учили в школата за Глобални млади лидери в Давос, световния икономически форум, духовни деца на Клаус Шваб. Канадският Трюдо е сред отличниците. .... https://www.younggloballeaders.org/community

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Davos, 5 години обучение на млади лидери

    25 Апр 2022 9:23ч.

    " Всяка година Форумът на младите глобални лидери идентифицира най-обещаващите лидери в света на възраст под 40 години - в гражданското общество, изкуствата, културата, правителството и бизнеса. ... целта е да се създаде пулсиращ ефект в течение на 5 години, от полза за техните организации и света." --- https://www.weforum.org/agenda/2020/03/ygl-wef-young-global-leaders/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някакво разочарование ли виждаме

    25 Апр 2022 9:27ч.

    сред тролската бригада? Ама май май се престуват, колкото да се отчетат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повръща ми се от този !

    25 Апр 2022 9:50ч.

    Повръща ми се от този ялов геронтофил-извратеняк ! Само идиоти биха гласували за него ! Май манипулираха резултатите по поръчка на световното задкулисие !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    25 Апр 2022 11:20ч.

    Кой това ? Господарят ти Хуйло ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повръща ми се от този !

    25 Апр 2022 9:51ч.

    Повръща ми се от този ялов геронтофил-извратеняк ! Само идиоти биха гласували за него ! Май манипулираха резултатите по поръчка на световното задкулисие !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова статии изчетохте от Фигаро

    25 Апр 2022 10:47ч.

    и никакво уважение към избора на френския народ? Русофили. Какво да ви прави човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    25 Апр 2022 10:49ч.

    Макрон - льош, льош, Кадириво - убав, убав. Да ви имам и лузърските ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    25 Апр 2022 11:00ч.

    Да, ЕС с поредната стъпка към пропастта. Честито на победителя и горко на останалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    25 Апр 2022 11:21ч.

    Няма страшно, Рашистан отдавна е запълнил пропастта и уверено копае дъното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • J.Jelevban - ДА

    25 Апр 2022 11:22ч.

    Много добър избор на френския народ! Рубладжийската подлога Льо Пен няма да види никаква власт под никаква форма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    25 Апр 2022 11:35ч.

    Избраха Макрон не защото толкова го харесват, колкото защото смятат, че той е по-малкото зло...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    25 Апр 2022 12:27ч.

    Уважавам френският народ и култура, но света трябва да помогне на френския народ да се освободи от режима на жужето геронтофил и да заживее свободно :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дори вещи анализатори лекомислено пропускат една съществена причина за изборния успех на Макрон. Това е неговият еротичен роман, посветен на гимназиалната му любов към 40-годишната Бриджит Троньо, учителка по литература и бъдеща първа дама на Франция.

    25 Апр 2022 13:05ч.

    По-късно и Емануел, и Бриджит се трансформират. Той става президент, тя - приема фамилията Макрон и става сексуална вдъхновителка на новата френска любов и политика. Ето кратък откъс от романа, довел до втори мандат на Макрон. . "Вечерта вече бе влязла в стаята, а трепкащите светлинки от свещта сякаш оживяваха свенливо свлечената й на пода рокля. Бе гола и влажна като бутилката шампанско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    25 Апр 2022 13:30ч.

    И като вдигна оръдието Сезар, Зеленски си умря от мъка, щото не останаха снаряди !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко подсказва, че този човек вижда в службата на своята класа единствения житейски смисъл, което има дъх на патология

    25 Апр 2022 17:49ч.

    Какво да каже човек! Тази жена, гледана отдалеч и само като силует, форма изглежда прилично. Човешката естетика и удовлетворяване на потребности от всякакъв вид е едно доста субективно, при това интимно и самотно изживяване. Обаче, тя е на около 70, а той около 25 г. по-млад. Тя имала дълъг брак, деца, а тоя я "взел" бидейки на около 30. Тук нещо генерално е извън нормата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи