Макрон: Да сме съюзници не означава да сме васали

Макрон: Да сме съюзници не означава да сме васали

Френският президент Еманюел Макрон каза, че френската позиция по Тайван не се е променила и че подкрепя настоящото статукво по отношение на острова, предаде Ройтерс. Той направи този коментар на пресконференция вчера по време на държавната си визита в Нидерландия.

В интервю за изданията "Политико" и "Лез Еко" миналата седмица Макрон предупреди, че Европа не бива да бъде въвличана в кризата около Тайван, подхранвана от амбициите на САЩ и Китай.

"Да сме съюзници не означава да сме васали. Не за това сме съюзници ..., а за да имаме правото да вземаме собствени решения", каза днес френският президент, цитиран от Франс прес.

"Франция подкрепя статуквото около Тайван", тя "подкрепя политиката за единен Китай и се стреми към мирно уреждане на ситуацията", допълни Макрон.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер каза днес, че Франция и Европа искат да провеждат независима политика от тази на САЩ към Китай, но възнамеряват да бъдат "силни и надеждни съюзници на Съединените щати".

Льо Мер заяви пред журналисти в кулоарите на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, че съществува тясна координация между Париж и Вашингтон по техните позиции за Китай преди неотдавнашното посещение на Макрон в Пекин.

"Имаме намерение да останем силни и надеждни съюзници на Съединените щати. Не искам да ме разбирате погрешно", каза Льо Мер и добави: "Преди да отиде в Китай президентът Макрон проведе телефонен разговор с (американския си колега Джо) Байдън ... с цел наистина да координира американската и френската позиция за Китай."

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Калпазанче

    13 Апр 2023 9:58ч.

    Тъжно! Оправдания... Сополи и извинения от една велика нация към Вашингтонския Обком!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мандалото

    13 Апр 2023 13:02ч.

    Късно е либе за китка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    13 Апр 2023 10:11ч.

    тъжно е, но от няколко президентски мандата сте васали. хубавото е, че това е всеизвестно. лошото е, че едва ли ще направите и опит да станете независими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неее

    13 Апр 2023 11:37ч.

    Никакви васали не са, а Третото съсловие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    13 Апр 2023 13:30ч.

    га че чорбаджиите им са от някое от първите две, че те да са третото. :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Котка

    13 Апр 2023 10:18ч.

    Макрон се прави на мъж ... нищо, ще му мине!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    13 Апр 2023 10:30ч.

    МИкрон усети дебелия, както и задаващия безславен край на политическата си кариера. За това сега се опитва да запази някакво достойнство пред народа си. Добре усеща на къде духа вятъра на глобалните промени. Опитва се да лавира, но в настъпващите нови времена няма такава възможност. Време е всеки да се определи и да избере, къде иска да бъде. САЩ се погрижиха Светът да разбере, какви са всъщност. Вече си показаха рогата, без свян и притеснение. Няма какво повече да губят. Нещата са ясни! МИкрончо просто се опитва да си предаде вид на далновиден политик и загрижен държавник, но няма капацитет да залъгва повече, когото и да било... Така или иначе до година, процесът по изчистване на досегашния продажен елит, управляващ ЕС ще бъде факт. Въпросът е, какво ще дойде на негово място?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    13 Апр 2023 10:51ч.

    Изпада в крещящо противоречие - не искал да е васал, но искал да е сигурен съюзник на ФАЩ. ФАЩ нямат съюзници имат само васали и послушни сателити. Това си личи и от мигновените опити да бъде върнат в строя на краварската клиентела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    13 Апр 2023 11:06ч.

    Френските курви са големи курви! Макарон не е изключение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не означава, ама сте!

    13 Апр 2023 11:08ч.

    Я се вижте как подскачате като пудели около Господаря и то цялата тумба, лаейки за единство, а помежду си се джафкате и дърляте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    13 Апр 2023 11:20ч.

    Това е френска любов към Си, докато задника е към Байдън, и вика, че от един път пе.ал не се става. Лошото е, че не е един път... Още по-лошото, че нашите, в същата поза партер, даже се гордеят, когато мокрото щастие ги огрее където слънце не огрява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    13 Апр 2023 14:55ч.

    Нашите даже и благодарят за вниманието което им е оказано отзад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    13 Апр 2023 11:43ч.

    реабилитацията на нацизма е катастрофа преди всичко за самата Европа. НАТО е идеологически наследник на Третия райх. неслучайно немските военни лидери като фелдмаршал Манщайн (който командваше армейските групи Дон и Юг на Източния фронт), генерал-лейтенант Шпайдел, генерал-лейтенант Гелен и много други, заеха ръководни позиции в НАТО. и само ликвидация на НАТО може да спаси Европа от въвличане в ядрена война с Русия и самоунищожение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катил

    13 Апр 2023 12:02ч.

    Товарищ Си в пълно съответствие с китайската традиция на политическите знаци публикува съвместната китайско-руска политическа декларация само на два езика: китайски и руски. Същото направи и Кремъл. Очевидно е че ГОЯМАТА промяна в световния ред настъпва бавно, но неотклонно, дори във вербалните съобщения!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    13 Апр 2023 15:56ч.

    Всичките действия и приказки на така наречените западни елити,са обикновено лицемерие.Отчаяни са от невъзможността да вбият клин между Русия и Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво стана с Вас след Китай, бре, г-н президент Макрон? Не можем да Ви познаем - на пръв поглед.

    13 Апр 2023 18:33ч.

    За какво точно са всичките тези нови танцови стъпки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    13 Апр 2023 20:11ч.

    Макрон е същество, което се преструва на геронтофил, за да не проличи, че е педераст. Дачков също. Само че, като триеш постингите на истинските мъже, не ставаш мъж, оставаш си педераст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи