Македонското външно министерство: България е виновна за случилото се на ГКПП "Деве баир"

Македонското външно министерство: България е виновна за случилото се на ГКПП "Деве баир"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Според Министерството на външните работи на РС Македония честването на 151 г. от рождението на Гоце Делчев Скопие е преминало при добър обществен ред и с осигурена възможност на делегации и граждани да се поклонят на гроба на войводата в църквата "Св. Спас".

"Все пак, със съжаление, констатираме, че радикални единици, представители на организации и политически партии в Българи продължават да изразяват териториални претенции към Република Северна Македония и нарушават достойнството на македонските граждани, македонския народ и нашата държава", се казва в разпространеното становище.

Допълват, че с съответствие с Конституцията и законите на страната институциите са предприели всички необходими мерки, за да предотвратят провокации и инциденти, които да застрашат националната сигурност, обществения ред, здравето на гражданите и международните отношения на страната.

"И въпреки изразената воля, Република България не направи достатъчно усилия да попречи на пристигането на радикални единици на граничния пункт Деве Баир, давайки възможност част от тях да се отнесат агресивно, да увредят и проявят насилие към представителите на гранична полиция на Северна Македония", се казва още в официалното становище на Външно министерство.

Оттам са категорични, че са действали съгласно протоколите за работа и стандартите на ЕС за сигурността на границите. Част от лицата са били изведени и предадени на съд.

Министерството на външните работи съобщава още, че ще изпрати писмо до Европейския парламент, за да го информира за неприятното и обидно отношение на българския евродепутат Александър Йорданов в социалните мрежи.

Македонското външно отрича и да е договаряно общо честване на Гоце Делчев с България. Това е била една от задачите а общата комисия за исторически и образователни въпроси, но до този момент  тя не е изготвила препоръка за общо честване на Гоце Делчев.

"Очакваме властите в Република България да предприемат всички необходими действия за деескалацията на напрежението като осъдят публично действията, които не допринасят за водене на конструктивен и добронамерен диалог", се казва в съобщението. 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • Гледай ти

    05 Фев 2023 15:36ч.

    Как са решили да се борят с Възраждане, като я обвинят в едва ли не терористична партия. Досега използваха вътрешни изкуствени проекти, като Бг възхода, ИТН, ПП, Изправи се, другите даже не заслужават и имената им да споделяме, особено единия независим евреин. Сега вече действат международно, с помощ от съседите. Жалко, нямаме свободна държава както претендира Биков, а народа е в затвор, организиран от фалшив елит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    05 Фев 2023 19:59ч.

    Според мен не е нужно коментарите да са прекалено драматични, докато не се знаят детайлите, аз лично имам нужда от разказ от първо лице от страна на българин и македонец, преди да се хващаме за гушите на партийно и държавно ниво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    05 Фев 2023 15:45ч.

    България в задния си двор има зло и побесняло куче, наречено Сев.Мак, и това няма да излезе на добро! Безумна наглост и дебелоочие, и никакво решение не може да се намери на този проблем, нито в ЕССР, нито в тукашната престъпна и предателска върхушка която предаде и ограби България, до степен да стане за подигравка на една изкуствена и изключително проста държавица-секта каквато е С.М! Възмездие ще има но не и в този формат на прогнилият свят, не и с тези управленски "елити", първо атлантиците трябва да идат дълбоко под вода, където им е местото и после може да се мисли за решение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    05 Фев 2023 20:02ч.

    С такива обобщения настроиха украинци и руснаци едни против други, което доведе до физически жертви и от двете страни. Войната не се крепи само на милитаристичния уклон на определени прослойки, а на нарастващата простотия на гражданите, които обичат да се мразят; вместо да удържат своите политици, те казват „удряй“!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По всичко изглежда че искат да ни предизвикват

    05 Фев 2023 15:58ч.

    Като начало може да се провери в предходните 30 години каква е била организацията по честването, както в България, така и в Македония. После следва да се поискат записи на камерите от границата и от мястото на побой. След това може да се анализира организацията от българска страна. Може да се окаже, че нашите управляващи не са си свършили работата, за да предпазят собствените си граждани или дори да са причина за тяхното увреждане. И на последно място, това трябва да се свърши възможно най-скоро за да няма укриване на факти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    05 Фев 2023 20:06ч.

    Искат да предизвикат и двете страни, при това за целта се използват политиците от двете страни; вместо фалшив патриотизъм, наистина трябва да се видят детайлите и да се осветли чия е грешката, на българи, македоци или и от двете страни. А политиците от двете държави да ги „осъдят“ и да кажат нещо за добросъседството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за жалост съветниците на РСМ са същите които "съветваха" Украйна по пътя и към демокрацията

    05 Фев 2023 20:47ч.

    Александър Сорос, синът на финансовия спекулант Джордж, (който имал бизнес с марихуана в РСМ) е личен съветник от д-р (PhD по политология) Стево Пендаровски, президент на РСМ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    05 Фев 2023 23:50ч.

    ОМРАЗАТА е нашия истински враг. Всеки който я насажда е враг на България. Точка. Ако нещо лошо се е случило да се борим срещу него. А не да се мразим! Това е същото като в Украйна! Този мач не само сме го гледали но и все още продължава... Не сме толкова тъпи, че да не видим плоската интрига! Повтарят под индиго. Слагат кухи марионетки от двете страни и скарват народите. ВОЙНАТА Е СРЕЩУ ПРАВОСЛАВИЕТО! ВОЙНАТА Е СРЕЩУ ХРИСТОС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    05 Фев 2023 16:07ч.

    Макетата правят показно на нашите нещастници ! Със самочувствие, нагло ... да им бяха счупили на всичките главите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    05 Фев 2023 17:23ч.

    "Македонското външно министерство: България е виновна за случилото се на ГКПП "Деве баир" Не е вярно Путин е виновен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    05 Фев 2023 18:27ч.

    България (ако е държава, а не само територия) е крайно време да смачка Северна Македония с всички лостове, с които разполага. А такива имаме. Но дали имаме държавници!??? (риторичен въпрос).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манол Кехая

    05 Фев 2023 19:17ч.

    Абсолютно вярно. Защото те в буквалният смисъл са тръгнали на "война" с България и с българските граждани. Те възприемат всички наши отстъпки като слабост, и започват да удрят по-силно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    05 Фев 2023 18:37ч.

    Украински сценарий, сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dydo Vanqo

    05 Фев 2023 18:44ч.

    Няма да е много далеч. Албанците ще им покажат на кой господ ще се кланят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    05 Фев 2023 19:23ч.

    Република България e подмандатна ха ФАЩ територия и е бившата държава НРБ, а т.н. власти са туземна колониална администрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    05 Фев 2023 20:11ч.

    На пишещите по-горе. Според руски сайтове (информация, която не е потвърдена от наши медии), макетата са се заиграли с турците. И това явно им дава "криле", които след кончината на Ердоган( а той няма да е безсмъртен), гърците ще отрежат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обичаен

    05 Фев 2023 20:54ч.

    Джефри Сакс пред Duran: Интересите на ЩАС са не в Европа, а на Балканите: https://www.bitchute.com/video/xxUsnDcFRX9N/ Видео без превод на БГ, ~ 25 минута... Прилагат ни подобна на украинската технология, освен баналното "Разделяй и владей!"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За съжаление

    05 Фев 2023 21:11ч.

    Нашите "партньори" си разиграват поредния техен сценарий. Въпросът е как може да се противостои? https://youtu.be/Wd3N2CihOtk

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    06 Фев 2023 0:09ч.

    Опъване ня мрежа и бодлива тел по цялото протежение на Българо-македонската граница, пускане на 380 волта ел.ток по мрежата, изтегляне на всички Български дипломати от Скопие, uзгонване на македанските дипломати от София, закриване на мк. посолство, прегъсване на всякакви отношения с макетата така че за България държава македония да не съществува.На този етап това е единственото правилно решение.Всечко друго ще ни затрие завинаги от кяртата на Балканският полуостров....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещастни

    05 Фев 2023 21:26ч.

    Сръбски мекерета

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    05 Фев 2023 22:13ч.

    Така е както казват украинците, тоест македонци! Хвани укрите та удари македонците все едно са: много “велики“, недостижими, лъжливи, нагли, агресивни! И крадливи, крадът ни историята! Укрите пък крадът руската история. Измислени държави без история и все другите са им виновни и задължени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коктейл молотович

    05 Фев 2023 22:26ч.

    много трябва де си прост за да оправдаваш превишаването на права на своите митнически служители с някакви абстрактни "териториални претенции"! Да живее България, долу регионалната диктатурка Република СМ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има ли държава

    05 Фев 2023 22:56ч.

    Това си беше подигравка с държавата ни! Вето за ЕС. Затваряне на посолството в РСМ, гонене на посланика им от България,отнемане на българските паспорти на 165 хил. "македонци". Спираме да им продаваме ток, както спиране на износ и внос за и от РСМ. За тваряне на българските КПП-та за "македонци" , автомобили и камиони от РСМ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефян

    06 Фев 2023 0:16ч.

    Точно така - скъсване на всякакви отношения с тях на тази етап.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи