Магистрати излязоха пред Съдебната палата в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев

Магистрати излязоха пред Съдебната палата в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев

Магистрати - съдии, прокурори и следователи, както и служители на Съдебната власт излязоха пред Съдебната палата в София в подкрепа на главния прокурор Иван Гешев.

Взрив избухна на пътя до автомобила на главния прокурор вчера, а заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов го определи като атентат. 

Недопустимо е някой да мисли, че атаката срещу Иван Гешев е инсценировка, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти по време на демонстрацията пред Съдебната палата. „Или някакъв акт, който се опитват разни политици и журналисти да кажат, че сами сме си го направили. Това е несериозно“, заяви Сийка Милева. Това се случва за първи път в историята – да посегнеш на живота на главен прокурор на България, добави тя. Ние се чувстваме застрашени, каза Милева. Призоваваме МВР и ДАНС да защити нас и нашите семейства, каза още тя.

„Тук сме, за да кажем в лицето на престъпността, че нас не ни е страх“, каза говорителят на главния прокурор. Според нея срещу прокуратурата се води война с компромати, медийни атаки, публикации, писането на лобистко законодателство и улични протести. Не успяха и се опитаха да убият главния прокурор на България Иван Гешев, добави тя.

Опитът му за убийство е не просто желанието за физическото му унищожение, породено от омразата от олигарси, политици, лица от криминалния контингент, подсъдими и обвиняеми, смята Милева. С този акт искат да ни покажат, че с натискането на само един бутон могат да убият човек, допълни тя.

Сийка Милева добави, че магистратите ще бъдат всеки ден пред Съдебната палата, ако се наложи. Този терористичен акт е не само акт срещу него и институцията прокуратура, но и срещу цялата държава и националната сигурност на България, коментира тя. Милева посочи, че ще бъде направено всичко, за да бъдат установени поръчителите и извършителите на атентата срещу Иван Гешев. Милева обясни, че към момента няма заподозрян.

„Искаме държавата да реагира, искаме отговорните институции да защитят нас и нашите семейства“, каза Милева. „Главният прокурор и ръководството на прокуратурата многократно е заявявало, че срещу него и прокуратурата се води води война от политици, журналисти и олигарси“, заяви говорителят на главния прокурор.

По оградата пред Съдебната палата бяха закачени листи с цитат на Джовани Фалконе, според който "този, който мълчи и навежда глава, умира всеки път, когато го направи".

По същото време, в което се проведе демонстрацията пред Съдебната палата, следователи излязоха на протест пред НСлС заради атентата срещу главния прокурор.

 

Магистрати от Районна, Окръжна, Апелативна и Военна прокуратура в Пловдив излязоха на протест пред сградата на държавното обвинение, за да изразят подкрепата си към главния прокурор Иван Гешев след вчерашния инцидент. 

С декларация на прокурорската колегия рязко осъждаме атентата, който се случи вчера срещу най-висшия представител на прокуратурата, коментира пред журналисти Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя определи случилото се с Иван Гешев като посегателство и опит за най-тежко покушение и терористичен акт към прокурорите на Прокуратура на Република България.

Държавни обвинители от Окръжна и Районна прокуратура – Силистра и работещи в съдебната система се събраха пред Съдебната палата в крайдунавския град на мирен протест срещу вчерашния, според тях, терористичен акт срещу главния прокурор Иван Гешев.

„Това е безпрецедентен акт, за жалост историята ни вече е белязана и от опит за атентат срещу главния прокурор. Ние осъждаме този терористичен акт и всички прокурори, следователи и съдии изразяваме своята подкрепа и искаме да кажем, че това не може да продължава атака“, каза за БТА окръжният прокурор Ивелин Чафаланов.

Той припомни, че през 2000 г. опит за покушение беше извършен срещу тогавашния окръжен прокурор на Силистра и изрази надежда, че подобни актове няма да се повторят. 

 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Безпристрастен

    02 Май 2023 12:30ч.

    Хубаво е да се разбере проявата в подкрепа на Гешев преди или след взрива е организирана, за да знаем какво точно наблюдаваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луцифер

    02 Май 2023 13:39ч.

    С тези пет цифрени доходи и аз да съм прокурор и аз щях да подскачам в защита на началника си. В същото време по високите етажи на властта ,по най-високите виждаме, че всичко е ОК! Богатеят си ,асансьори си слагат и купуват апартаменти за по 2 млн, други къщи си строят с европейски пари, трети пращат просяци да им теглят пари в чували и все в тоя ред и от тези един няма в затвора. Защото прокуратурата "работи" правилно и НАЙ - ВЕЧЕ - ИЗБИРАТЕЛНО !!!Сега стана ли ви ясно защо правото е враг на справедливостта !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това ли е било целта на атентаторите - героизиране на Гешев?

    02 Май 2023 12:35ч.

    Явно няма голяма приемственост на официалната версия, щом чак и говорителят на главния прокурор говори за това. След безкрайни години на незавиден опит на хората с властите и техните институции, дали някой трябва да се учудва на това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шапка им свалям

    02 Май 2023 13:29ч.

    Прокурорите протестират срещу престъпността, която те самите трябва да борят? Да идва Оспат Бендер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    02 Май 2023 13:54ч.

    Сякаш тези с червените нощници си въобразяват, че по улицата пред тях постоянно минават терористите или поне тези които са причинили взрива. Странен начин за протест. Но какво ли се чудим? Паралелни реалности няма, реалността е само една, но в главите на хората от снимката тя се отразява по свой начин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    02 Май 2023 13:55ч.

    Минавах пред Съдебната палата тази сутрин, гледам- мутри и мутреси. Сега разбирам, че не съм бил прав. Магистрати били. Кой да разбере, според мен няма разлика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не съм очаквал такава жалка

    02 Май 2023 14:05ч.

    картина от бивши колега,от хора с малко по голямо чувство за чест и достойнство,да излизат и демонстрират някаква солидарност с лицето Гешеф!От какво го правят?От зависомисти,от взети благини под бюрото,от страх…… ,жалка и нелицеприятна демонстрация на зависимости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    02 Май 2023 14:09ч.

    Та и знамето вдигнали, къде протест без знаме?? Но едно ми е чудно, защо именно те протестират, като борбата с престъпността си е предимно тяхно задължение, а не на нас, обикновените граждани??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачо

    02 Май 2023 14:20ч.

    Какъвто ни е главният прокурор,такива са му и атентатите-пълен таш@к!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    02 Май 2023 14:27ч.

    Магистрати излязоха пред Съдебната палата в подкрепа на главата на Гешев. Минути след атентата възникнал следния правен казус - имал ли е Гешев глава или не. Според част от мненията той може би е нямал такава, но според други той по-скоро е имал, тъй като лани си бил купил нов каскет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    02 Май 2023 14:28ч.

    Минах пред Съдебната палата малко преди обяд. Протестът явно още не беше почнал. За сметка на това вече имаше 4 души с професионални камери, явно репортери. И си спомних, че на нашия протест за неутралитет на България, имаше 0 репортери :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това на снимката новата "червена мафия" ли е?

    02 Май 2023 16:34ч.

    подплатена от сорос

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    02 Май 2023 16:58ч.

    Не е от Сорос а от Мутрофанова..........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи