МАЕ: Световната общност е изправена пред първата си глобална енергийна криза

МАЕ: Световната общност е изправена пред първата си глобална енергийна криза

Световната общност е изправена пред първата си глобална енергийна криза. Санкциите срещу Русия и ответните мерки ще имат големи последици за енергийния пазар, заяви днес във Виена Фатих Бирол - изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

„Смятам, че сме в разгара на първата глобална енергийна криза. През 70-те години на миналия век преживяхме нефтена криза, която имаше големи последици за икономиката и инфлацията. Но тогава беше само нефт. Нека не забравяме, че Русия е износител номер едно на нефт в света и износител номер едно на природен газ в света, както и основен играч на пазара на материали, които се използват в енергийния сектор", заяви Бирол на брифинг във Виена.

"Ето защо санкциите, наложени на Русия, или политическите решения на Кремъл имат и ще имат сериозни последици за енергийния пазар", подчерта ръководителят на МАЕ.

Според думите му, би било твърде оптимистично да се смята, че сегашната нестабилност на енергийния пазар ще отмине скоро и светът ще се върне към дните на ниски цени и стабилни пазарни условия.

"Това е причината да работим с много правителства, опитвайки се да ги подкрепим в решението да намалят зависимостта си от Русия и да сведат до минимум въздействието върху икономиките и жителите си", обясни Бирол.

Ръководителят на МАЕ предупреди също, че "следващите няколко години няма да са лесни". „Трябва обаче да сме готови да преодолеем предизвикателствата”, обобщи той.


Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Ретранслатора

    07 Май 2022 8:42ч.

    Ама нали Русия беше Горна Волта с ракети бре! Е как една Буркина Фасо ще повлияе на световната икономика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    07 Май 2022 12:14ч.

    На тия мушмороци от Русия им стига само Кирето да ги напляска,ама с голо дупе и ще се предадът от отвращение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    07 Май 2022 9:00ч.

    Голям кеф ! Повече кризи повече ШОО ! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първата криза, оп-сааа ...

    07 Май 2022 9:10ч.

    Ще има значи и Втората криза и Третата криза ... докато ни доведете до 0,5 милиарда както е по сатанистките скрижали от Джорджия ! Хер Швааб, Били-Рептили и другите Нехора ... работите упорито по въпроса ! „Ние ще имаме Световно Правителство, независимо дали го харесвате или не. Единственият въпрос е как ще бъде постигнато ... “ Джеймс Поул Варбург (сатанист и рептил)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    07 Май 2022 9:37ч.

    А ти си чел Шваб, малей...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добра прогноза

    07 Май 2022 9:26ч.

    и интересното е как ще заобиколят Русия и с какво ще заместят нейните доставки на стратегически суровини!Русия може и без западните лъскави дранкулки,руснаците като цяло са свикнали на малки удоволствия но виж западняците…!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    07 Май 2022 9:36ч.

    Дето викаше един умен арменец - ще дойде време Газпром да се натиска да сключва договори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обяснимо за един трол

    07 Май 2022 9:41ч.

    Не си наясно какво планира да прави Русия. Делът на износимия газ ще падне драстично за сметка на развитие на вътрешна газоемка индустрия за горивни деривати и пластмаси, както и вътрешна газификация. Защото досега беше едно наливане от пусто в празно в полза на олигарси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    07 Май 2022 9:39ч.

    Всичкото, което се разпространяваше като пропаганда за икономическата тежест на Русия, се оказа една лъжа. Оказа се, че енергийната сигурност на целия глобален свят е разклатена заради опитите за изолация на Русия. И въпреки това, въпросната агенция, призовава за продължаване на изолацията, наливайки масло в огъня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    07 Май 2022 9:41ч.

    Стана ясно, че ще настане глад за енергия, когато китайците решиха да хапват и нещо друго покрай ориза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    07 Май 2022 9:48ч.

    Кой каквото си направи от собственото си малоумие и най-големият му враг не може да му го стори! И кво сега се оказва на практика, че Русия безкрайно е търпяла "демократичния" глобален свят на САЩ , тая мощна икономика на лъжи и спекулаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гладът за енергия е планиран

    07 Май 2022 9:48ч.

    Той е съставна част от План 2030 за редуциране на населението на Света. Русия е притискана да съдейства на този план. Същевременно това й дава невероятни шансове за бурно вътрешно развитие. Докато другите "гладуват", тя може да развие енергоемки икономики и да усвоява безкрайните си простори...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но дали това ще се осъществи ?

    07 Май 2022 9:51ч.

    За сега е един голям въпрос. За това е необходим дълбок прелом в самата Русия и пълно скъсване с Глобализма-сатанизма ! А Путин остава зависим от глобалистите , въпреки опитите му за самостоятелна световна роля... Този "скок" на Русия няма да се извърши от Путин, а от неговия наследник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само един пример за зависимостта на Путин

    07 Май 2022 9:54ч.

    Все по-очевидно става , че изтеглянето на руските войски от Киевска област, Чернигово и Сумска област, АБСОЛЮТНО НЕОБЯСНИМО ОТ ВОЕННА ГЛЕДНА ТОЧКА , бе предателски акт, който Путин предприе под натиска на Дълбоката Държава и след лични разговори с Кисинджър, ментора на Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и още за зависимостите на Путин в тази война

    07 Май 2022 9:57ч.

    Съвършено необяснимо ! Днес , 7-ми май , повече от месец след като военните сили от Киевско, Черниговско и Сумско, бяха прехвърлени в Донбас - те НЕ ВЛИЗАТ В БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ !!! Стоят в готовност, вече са добре отпочинали, попълнени, заредени с оръжия и боеприпаси... Но няма заповед за така дългоочакваната офанзива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    07 Май 2022 9:55ч.

    "Докато другите "гладуват", тя може да развие енергоемки икономики и да усвоява безкрайните си простори..." --- Последните 20 години основно развиваше военната си промишленост. А будалите от "гнусния Запад" построиха поне 20 завода за производство на автомобили. И за гражданските самолети и помогнаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В това има вярно

    07 Май 2022 10:00ч.

    Олигархичния капитализъм, в Путинова реализация, предпочиташе да развива върхова индустрия само във ВПК и свързаните с него сектори /космонавтка.../ . В останалите индустриални сектори Москва предпочиташе мързеливия начин. Износ на суровини , срещу постъпленията - внос на необходимото. Или даване на чужди гиганти да развиват бизнеси в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мързеливия начин

    07 Май 2022 10:04ч.

    На този път дойде края. Маските паднаха и Путин няма друг път освен обръщането към вътрешните ресурси. Развитие на собствен Национално Отговорен , Патритоичен Капитализъм. Със силна държавна подкрепа на централно ниво. С начини и стимули за засилване на инициативата на руснаците. Впрочем , в момента точно това трескаво се прави в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи