МААЕ: Нарушена е физическата цялост на Запорожката АЕЦ. Събрахме много информация

МААЕ: Нарушена е физическата цялост на Запорожката АЕЦ. Събрахме много информация

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че "физическата цялост" Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна е била "нарушена", предаде АФП. 

В момента АЕЦ-ът е под контрола на Москва, а причината за повредата е заради честите обстрели.  

"Очевидно е, че централата и физическата цялост на централата са били нарушавани няколко пъти", заяви пред репортери Рафаел Гроси, който ръководи инспекцията на централата, след като се завърна с част от екипа си в контролираната от Украйна област.

"МААЕ остава тук. Нека светът знае, че МААЕ остава тук", каза още Гроси.

За екипа на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) беше трудно да стигне до Запорожката АЕЦ, но при пристигането си в централата той успя да извърши първоначална оценка и да види професионалната работа на персонала. Това съобщи в четвъртък привечер генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

"Да, не беше лесно. Но е важно, че пристигнахме. За мен работата започва сега. Направихме първоначална оценка. Виждаме безкористната работата на персонала и ръководството на централата. Въпреки трудната ситуация и обстоятелства, те са големи професионалисти в работата си", каза той пред репортери.

"Успяхме, през тези няколко часа, да съберем много информация. Видях основните неща, които трябваше да видя", каза Гроси пред руските журналисти, цитиран от Франс прес.

По думите на Гроси физическата цялост на централата е била нарушена.

"Очевидно е, че физическата цялост на централата е била нарушавана на няколко пъти", заяви той, цитиран от АФП.

Гроси отбеляза още, че част от членовете на мисията на МААЕ, която той ръководи сега, ще останат в централата до неделя или понеделник. "Има една група, която ще бъде там до неделя или понеделник, за да продължи оценката на ситуацията в централата, чийто терен бе обстрелван на няколко пъти, което породи опасения от ядрена катастрофа", каза още Гроси, предаде Франс прес.

I am finishing my first visit to #Ukraine’s #Zaporizhzhya Nuclear Power Plant.@IAEAorg is here to stay and will maintain a continued presence at #ZNPP. pic.twitter.com/k4zO3IMe2I

"МААЕ е сега тук, в този обект, и няма да мръдне оттук, ние ще останем тук. Ще имаме продължително присъствие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите експерти", каза той.

Гроси поясни, че тези експерти ще предоставят безпристрастна, неутрална технически звучаща оценка на случилото се на място. "Бях притеснен, притеснен съм все още и ще продължа да се притеснявам за централата, докато ситуацията не се постабилизира, докато не стане по-предвидима", заяви още той, предаде Ройтерс.

Също така шефът на Агенцията не изключи екипът му да комуникира с жителите на Енергодар.

Мисията на МААЕ, ръководена от Рафаел Гроси, успя да замине в четвъртък от територията, контролирана от Украйна, за да инспектира Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Девет бели високопроходими автомобила на МААЕ преминаха през контролно-пропускателните пунктове, служителите на агенцията започнаха да инспектират станцията.

По-рано военно-цивилната администрация на Енергодар съобщи, че сутринта е имало масиран артилерийски обстрел на жилищни райони на града и територията, прилежаща към атомната електроцентрала. По-късно Балицки каза, че трима души са загинали и петима, включително дете, са били ранени.

 

На видеа в Telegram се вижда как служителите от АЕЦ-а показват на Гроси снаряд, за който се твърди, че е украински. Гроси внимателно записва показанията на служителите относно обстрелите, разказва кореспондентът на "Известия" Емил Тимашев.

 

Мисията, която трябва да оцени физическите щети, нанесени по атомната централа, да определи работоспособността на системите за безопасност и сигурност на съоръжението, пристигна в Енергодар в четвъртък следобед. Специалистите ще трябва да оценят и условията на работа на персонала и да предприемат спешни мерки за осигуряване безопасността на атомните централи, допълва ТАСС.

Малко по-късно медията съобщи и че Запорожката АЕЦ е превключила на авариен режим - в резултат на спад на мощността е изключен пети енергоблок. Шести работи в нормален режим, съобщи ръководителят на военно-гражданската администрация на Енергодар Александър Волга в ефира на телевизионния канал РБК.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

 • Сега зеленските фашуги ще озвереят.

  02 Sep 2022 6:57ч.

  Дано не сторят някоя артилерийска диващина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама разбира се, те дори изпратиха трима да я завладеят.

  02 Sep 2022 7:14ч.

  Фашуги. А тия дето ги избиват, изнасилват и мародерстват са освободители. Както винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ти само трай

  02 Sep 2022 7:26ч.

  и ще видиш как руснаците наистина ще се окажат освободители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма как

  02 Sep 2022 9:04ч.

  Русия просто си взема своето, иначе си го присвоява задокеанската кочина с подставения си нацистки режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  02 Sep 2022 9:56ч.

  ..."избиват, изнасилват и мародерстват" - точно това правеха нацистките батальони в подконтралната на Киев част на Донбас от 2014 нататък. Украинските медии ги наричаха " освободители".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изпратиха 60!

  02 Sep 2022 10:57ч.

  Но руснаците плениха трима, а останалите изпратиха при Бандера да му правят компания!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тримата пленени да заминават за денацификация в реактора.

  02 Sep 2022 11:09ч.

  Да се приготвят следващите фашуги терористи за топла денацификация в активната зона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  02 Sep 2022 7:54ч.

  за 3 часа какво са видели там, само те си знаят. цялата работа смърди на п ар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не разбрах

  02 Sep 2022 8:09ч.

  Еспертите от МААЕ имат ли за задача да установят и това коя от двете воюващи страни обстрелва централата или ще се ограничат само до експертни наблюдения и заключения относно нейното състояние и сигурност? Подозирам, че им е забранено да се произнасят относно това кой обстрелва АЕЦ, защото тогава скандалът ще е огромен и съвкупният Запад ще се окаже съучастник в престъпление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро?

  02 Sep 2022 9:05ч.

  Само каква глупост е казана, направо да се смееш или плачеш от тия експерти! Не е само един реактор за дасе казва това че челоста на централата е нарушена! Не е само една сграда, не е само една охладителна система и складове т.н. Просто ако наистина това го е казал тоя смешко, какво да се обсъжда тогава??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kim Pu Tin

  02 Sep 2022 9:19ч.

  Ами това е ТАСС, ти какво очакваш да разбереш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нарушена е физическата цялост; тоя новговор е горе-доле разбираем.

  02 Sep 2022 9:26ч.

  А кажете сега на висок глас, крещейки до сини небеса, та да ви чуят и глухите у вашингтон, лондон, бруксел и даже киев: КОЙ наруши тая пуста цялост и с КАКВО? Напсува ли я, наплю ли я, с прашка ли я замери, или я обсипа със СНАРЯДИ и РАКЕТИ? КОЙ, посочете го, та дори и да ви посекат, лицемерни либерастки задници? КОЙ е ЗЛОДЕЯТ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОЙ е ЗЛОДЕЯТ?

  02 Sep 2022 9:33ч.

  Путин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да бе, Путин...

  02 Sep 2022 9:36ч.

  Ако Путин беше злодеят, досега Киев, Харков и Одеса щяха да бъдат сринати със земята, както Дрезден и Токио. За ам.подвизи от по-ново време - напр. Мосул и Рака, изобщо няма да говорим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да го назоват, ама

  02 Sep 2022 9:45ч.

  отиват им по църни дяволи и бляскавите си-ви-та, и брилянтните резюмета, и топлите местенца, и тлъстите мазни кариери, и сичката им челяд до сетни времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ден преди идването на делегацията на МАГАТЕ руските военни, продължават обстрела на ЗАЕЦ,

  02 Sep 2022 10:38ч.

  имитират украински десант в Енергодар, за да убият контролиращите ЗАЕЦ руски войски, делегацията на МАГАТЕ, да провокират атомна катастрофа и да обвинят Киев. Десантът се проваля, руските войски в ЗАЕЦ унищожават преоблечените руски войски в украинска униформа в района на десанта" - Б. Ч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Xaxaxa

  02 Sep 2022 11:43ч.

  Ден преди идването на делегацията на МАГАТЕ руските военни, продължават обстрела на ЗАЕЦ ... Можеш да си умреш от смях от този коментар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи