Любчо Георгиевски: Има обществена стигма към българите в Северна Македония

Любчо Георгиевски: Има обществена стигма към българите в Северна Македония

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Обществената стигма в Република Северна Македония по отношение на онези, които се обявяват за българи, съществува, това е реален проблем и това трябва да се признае, каза в интервю за ТВ 24 бившия премиер на страната Любчо Георгиевски, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.

„Ако погледнем чисто технически, 5-6 хиляди от гражданите в Северна Македония са родени в сръбските градове Димитровград и Босилеград, където официално са записани като българи. Значи в Сърбия официално са се декларирали като българи, тук не смеят да се декларират така. Преди 15 дни при мен бяха хора, които са родени в Босилеград, които живеят тук и ми казаха, че се чувстват българи, но децата им се срамуват от това. За да ми кажат това, означава, че обществената стигма към чувството на определени хора да се декларират като българи в Северна Македония съществува”, каза Георгиевски.

Според него поведението на ВМРО-ДПМНЕ, която категорично заявява, че опозицията няма да гласува промените в конституцията, за да бъдат вписани в преамбюла й българите, е „да се направи проблем заради проблема”. „От мравката правят слон. Това ли е битката на Македония? За девети път ще променяме конституцията и това би било най-безболезненото ѝ отваряне”, коментира Георгиевски, според когото вписването на българите в основния закон, като условие от страна на България, за да бъде вдигнато ветото, е крачка в посока разрешаване на проблема и „ако някой иска да го тълкува, това е индиректно признаване на македонската нация”. 

„Промените в конституцията са част от т.нар. френско предложение и Република Северна Македония трябва да реши този въпрос. А твърденията на ВМРО-ДПМНЕ, че ще търси промяна на преговорната рамка са приказки за малки деца”, каза Георгиевски. 

Според него предсрочните избори, които опозицията иска, няма да решат този проблем, защото дори да спечелят изборите от ВМРО-ДПМНЕ ще се сблъскат с него. ВМРО-Народна партия подкрепя промените в конституцията, „защото проблемът е нулев”, каза Георгиевски. 

Според Георгиевски има историографски и политически кръгове, които не позволяват сближаване между Република Северна Македония и България, дори по събития, които не застрашават „нито идентичността, нито езика”, и посочи 13 ноември, който в Северна Македония се отбелязва като ден на освобождението на Скопие от фашистите. 

„Ако попиташ кои са тези фашисти, биха ти отговорили, че това са българите, но българите заедно с партизаните са участвали в освобождението на Скопие. Тогава фашистите в Скопие са германците и албанските балисти. Македонските партизани и българската Първа армия са се борили заедно”, каза Георгиевски, според когото не заради България, а заради себе си Северна Македония трябва да чете историческите факти без предубеждение. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • майор Майор

    23 Ное 2022 8:04ч.

    Любчо, и ние те обичаме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • берете си лайката и не ни занимавайте със себе си

    23 Ное 2022 8:24ч.

    Ами като се срамували да са българи, да се пишат ескимоси, защото няма такова животно като “македонец”. Един измислен народ в една измислена държава с един измислен език. Пълна нелепица! Един ден, като не щат да са част от България (и аз не ги искам), ще станат част от Албания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    23 Ное 2022 8:56ч.

    Като станат културна автономия в границите на Турция, обществениците бързо ще млъкнат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бъдещето на Северна Македония е по-скоро като Източна Албания

    23 Ное 2022 11:28ч.

    Но иначе сте прав, ще стане част ислямската дъга Турция, Източна Румелия, Велика Албания, Босна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи