Льо Пен: Ако спечелим изборите, Макрон няма да може да прати войски в Украйна

Льо Пен: Ако спечелим изборите, Макрон няма да може да прати войски в Украйна

Десницата предупреждава, че ще използва бюджета като лост за влияние върху правомощията на френския президент по отношение на отбранителната политика.

Лидерът на френската дясната партия "Национален сбор" Марин льо Пен поставя под въпрос авторитета на президента Еманюел Макрон като главнокомандващ, дни преди решаващите избори, които неговата партия вероятно ще загуби, точно когато той се опитва да се превъплъти в един от най-верните военни съюзници на Украйна, пише "Политико".

Взривоопасните изказвания на Льо Пен идват в момент, когато десницата на Льопен е на ръба на успеха на предсрочните парламентарни избори във Франция, които ще доведат до размирно съжителство между либералния президент Макрон и потенциален десен премиер (вероятно Жордан Бардела), предизвиквайки хаос за френското управление в редица сектори - включително отбраната.

Сега Националното обединение вдига летвата - и повишава перспективата за политически безредици - като твърди, че ще настоява да получи влияние върху области, които традиционно се свързват с президента - от "domaine réservé" на отбраната до назначаването на еврокомисар.

"Началник на въоръжените сили е почетна титла за президента, тъй като премиерът е този, който държи парите", каза Льо Пен в интервю за френския регионален всекидневник Le Télégramme. " Жордан няма намерение да се кара с него, но е поставил червени линии. По отношение на Украйна президентът няма да може да изпрати войски там".

Отбраната е особено чувствителна тема, тъй като отдавна има обвинения за флирт между Льо Пен и Кремъл, като Макрон директно я е апострофирал, че е на руска заплата.

По-рано тази година Макрон изтъкна възможността за пращане на западни войски на територията на Украйна, за да помогне на Киев, докато отблъсква пълномащабното руско нахлуване. Това предизвика критики както в страната, така и от страна на западните съюзници, и бележи ясна разломна линия между президента и вероятно враждебното му ново дясно правителство.

Украйна, която разчита на западните си съюзници за оръжия и военно оборудване, вече се опасява от перспективата за завръщане на скептичния към НАТО Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ след изборите през ноември - а намаляването на подкрепата за отбраната от страна на Франция би нанесло значителен удар върху военните ѝ усилия.

Съюзниците на Макрон скочиха в четвъртък сутринта, за да обвинят Льо Пен, че застрашава реда и сигурността в страната. "Ако твърдите, че човекът, който назначава на граждански и военни длъжности в държавата, този, който председателства съветите по отбрана, този, в чиято конституция е записано ясно "той е ръководител на въоръжените сили" [...], то вие поставяте под въпрос конституцията", заяви Франсоа Байру, лидер на френската центристка партия MoDem и основен съюзник на Макрон.

На свой ред Льо Пен привидно нюансира позицията си в пост в X, като заяви: "Не съм съгласна с това: "Без да поставям под въпрос запазената сфера на президента на Републиката, по въпросите на изпращането на войски в чужбина министър-председателят разполага със средства за противопоставяне чрез бюджетен контрол."

Макрон срещу Бардела

Възходът на френската десница на европейските избори заля либералите на Макрон и накара президента да свика предсрочни избори в последен опит да задържи десницата на разстояние - който изглежда ще се провали тежко.

Самият Макрон предупреди в понеделник, че победа на крайната левица или крайната десница на предсрочните избори може да предизвика "гражданска война". Президентът заяви, че крайнолявата "Непреклонна Франция" и крайнодясното "Национално обединение" на Льо Пен провеждат политика на разделение, която подклажда напрежението между общностите.

Льо Пен смята, че френският президент ще има малко правомощия да избере следващия премиер и се надява, че тази роля ще поеме Жордан Бардела, който е председател на Национално обединение.

"От дълго време казвам, че Жордан Бардела ще бъде премиер. И ние работим от месеци, проектираме се в бъдещите си функции ... ," каза тя.

Министърът на отбраната на Макрон Себастиан Лекорню заяви, че Франция ще продължи да предоставя на Украйна ракети Aster и SCALP, както и ракети "въздух-земя". Париж ще изпрати и изтребители Mirage 2000-5, които ще помогнат на Украйна да придобие превъзходство във въздуха, добави той.

По-рано този месец Бардела заяви, че ще предостави боеприпаси на Украйна, но не и ракети с голям обсег. Изпращането на войски в разкъсваната от война страна е "червена линия", добави той.

А в своя манифест, който беше публикуван в понеделник, Национално обединение заяви, че иска да гарантира, че френските ядрени оръжия могат да се използват само за собствената отбрана на Франция.

Това беше директен удар по Макрон, който през последните няколко месеца многократно заяви, че френските ядрени оръжия могат да допринесат за сигурността на Европа, като призова за дебат по въпроса с европейските партньори - но предизвика критиките на Льо Пен, пише в заключение "Политико".

Междувременно френската десница води в проучванията на общественото мнение три дни преди гласоподавателите да гласуват на извънредните парламентарни избори, свикани от президента Еманюел Макрон след поражението на партията му на европейските избори преди повече от две седмици. Националното обединение на Марин льо Пен се очаква да спечели повече от 35% на първия тур в неделя, левият алианс следва с 29%, а центристите на Макрон са трети с около 20%, съобщава france24.

 

Коментари

  • Ghost

    27 Юни 2024 21:21ч.

    На второ място е не Макрон, а Обединената левица,за ад хок формация резултатът е впечатляващ. На изборите може и да изпреварят льо Пен, тъй че по-скоро актуален е Меланшон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро &

    27 Юни 2024 21:23ч.

    Макарона е свършен. Най-после ще му остане време да обърне внимание на баба си…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дельо хайдутин

    27 Юни 2024 21:37ч.

    Може да хареса Мари тя е по млада и ще го истинска като счетоводител лимон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Меланшон е вонящ ТРОЦКИСТ

    27 Юни 2024 21:42ч.

    Той подстрекава размирици, грабежи и палежи. Не случайно на предните избори за него гласуваха основно парижките мангали, както и в Гваделупа и Мартиника. Изключително противна личност... Победата на Расамблеман Насионал е извън съмнение. Интригата е дали ще имат пълно мнозинство в Асамбле Женерал или обикновено. Според мен ще се направят традиционните фалшификации да им се намали процента и да нямат пълно мнозинство. Така ще има управленски блокаж и педеругата Маню ще може да се възползва от него. Друга хипотеза във Франция е че либерастите с Макрон начело ще оставят Бардела да стане премиер и ще му правят безкрайни саботажи за да компрометират управлението на националистите. Задната идея на Макрон /той няма други идеи освен задни/ е да овъргаля в мръсотия младия Жордан и той да не бъде силен кандидат за президентските избори 2027. Те са по-важни от парламентарните във Франция. През 2027 се очаква Макрон, който няма право на трети мандат, да лансира някое от гейчетата си за кандидат президент, например Атал. Битката е с далечни цели...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Юни 2024 21:54ч.

    Като чуя някой да громи троцкистите и се сещам за семинариста Джугашвили. Малко е демоде. Без да съм фен на "лявата опозиция" (има и дясна) барем нещо от Троцки пели ли сте? След гражданката. Поне "Продадената революция" или биографията на Сталин(заради която, подозирам, грузина пратил Меркадер да ги ковне с пиксела в Нексико

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпчо гостки

    27 Юни 2024 22:02ч.

    Имам дисертационни знания по въпроса с Троцки, живял съм в Мексико и съм посещавал няколко пъти къщата му музей в Койоакан. Освен това имах на времето познати интелектуалци евреи, московчани, с които съм обсъждал живота на Лев Давидич... Не спами, нищо не разбираш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дисертационния троцкист,

    27 Юни 2024 23:36ч.

    благодари на Сталин, иначе сега щеше да си изгорял в световната юдео-троцкистка революция за благото на юдео-троцкистите, които са за равенство между всички гои, а те винаги да са с камшик в ръка и като най-равни да поддържат гойското равенство. Впрочем, Сорос и новите робовладелци от дълбоката световна държава - мултимилиардерите - искат същото, с тази подробност, те да са с камшика на капиталите си в ръка и от позициата на най-богати да поддържат реда сред робите. А робите нямат нищо, като равни, но само помежду си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Юни 2024 21:56ч.

    Изобшо-Вацев с троцкизма прекалява, а някои прекаляват с Вацев . Четете бре. То и Орсън Уелс ще изкарате троцкист за "животинска ферма" баси щампата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    27 Юни 2024 22:02ч.

    Оруел , ни и Уелс с гражданинът Кейн е троцкист. Изобщо аман от Фурсов, Дугин и Митрофанова.Аман. Камшик ви трябва руски камшик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • блокиран

    27 Юни 2024 21:57ч.

    "Макрон директно я е апострофирал, че е на руска заплата" - а той живее на пенсията на баба си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иначе е наистина спорно

    27 Юни 2024 22:06ч.

    Кое е по-голямото ЗЛО - фанатикът мондиалист-революционер Льова, или безскруполният властолюбец Владимир Илич ? Това е като спора за чумата и холерата. Огнехвъргачка трябва за феновете и на двамата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    27 Юни 2024 23:08ч.

    Защо още не са арестували Льо Пен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Юни 2024 23:17ч.

    Мил пардон, ама откъде въ изби на троцкизъм? Че и Джугашвили забъркахте. Кой е троцкист - Льо Пен? Или Макрон? Кой в съвременното политическо пространство въобще и изобщо, се отъждествява с Троцки, Сталин, Ленин? Само защото на ангро се говори за левичарство? А какво се разбира под левичарство? Защото, Троцки например, си е марксист-революционер, за трансформиране на формите на собственост. Кой днес говори и действа толкова революционно? Льо Пен? Макрон? Путин? Орбан, Киро, Нинова? Кой от тез, на които им се пришива етикета - неокамунизи, и още подобни тъпотии, говори за смяна на собствеността? То това е разделителната линия между марксистите и останалите недоносчета и педераси - собствеността и експлоатацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами направи си труда, чукчо

    28 Юни 2024 0:55ч.

    Горе са ти посочили кой е троцкиста - Меланшон ! Пряко по темата за Франция. Но ти както винаги си писател , а не читател, чукча 😀

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Юни 2024 11:01ч.

    Ми анджак бе, юнак! Темата е Франция. Франция. Не е Троцки, не е СССР, не е световната революция. И като казвам Франция, имам предвид предизборна Франция. Каквото има предвид и матрялът. Ама кой да чете. То четенето не е като да отвориш една голяма уста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    28 Юни 2024 1:47ч.

    Пикелът решава проблема. Липсва тов. Судоплатов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жан Жак

    28 Юни 2024 8:15ч.

    Мари Льо Пен, може също да пратите бабоеба с бабата на първа линия в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    28 Юни 2024 8:48ч.

    Смях. И войски ще пратят и ще пискат льош Путин. Ще извъртят троен аксел в стил Мелони. Барем най-накрая хората разберат, че с разходка до урната през няколко месеца революция не става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи