Лява платформа "Прогрес" беше представена в София

Лява платформа "Прогрес" беше представена в София

Днес, 07.08.2022, в София се проведе дискусия за актуалната обществено-политическа ситуация в България и задачите пред една модерна и обединена левица. Дискусията,  провокирана от факта, че почти две трети от българските граждани са изхвърлени зад борда на политическото представителството в страната в резултат на безпринципни коалиции и все по-десни икономически и социокултурни политики, бе организирана от Лява платформа „Прогрес“.

Лява платформа „Прогрес“ е неформално обединение на граждани за натиск върху партиите, политиците и претендентите за власт да предприемат курс към изграждането на единна, силна и модерна лява алтернатива в България.

По време на дискусията Лява платформа „Прогрес“:

представи своя характер и бъдещи планове, простиращи се отвъд предизборната битка и тясната електорална политика;

призова за общи действия на левите избиратели, работници, пенсионери, интелектуалци и политици за ярко ляво представителство в политическия живот;

изиска от претендентите за властта в ляво да заемат ясни позиции и формулират леви послания и политики: истински социална, солидарна, справедлива и демократична алтернатива за бъдещето на България.

Участници в дискусията като членката на Националния съвет на БСП Ани Пиринска изказаха тревогата, че е трудно да си ляв в социалистическа партия, завила надясно. Това налага необходимостта повече социалисти да си припомнят не само че пътят на  Социалистическа партия е наляво, но и да повярват, че има реална алтернатива, която прави това възможно. „Левите трябва да сме солидарни един с друг,“ заяви Ани Пиринска.

В подкрепа на това лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова обвини БСП, че е абдикирала от обещанията си и препотвърди позицията на партията си да се фокусира върху конкретни и чувствителни за обществото казуси като прогресивните данъци и околната среда.

Представители на „Системата ни убива“ също подкрепиха тезата, че партиите системно лъжат избирателите си и има пълна липса на подкрепа за нуждаещите се. А енергийният експерт и бивш депутат от БСП Явор Куюмджиев изрази опасение, че БСП е приватизирана от лидера Корнелия Нинова, докато през предстоящите тежки зимни месеци е много възможно хората да излязат на улиците.

Според проф. Искра Баева „видимата левица не е лява, а истинската левица е невидима в обществото“. Историкът от Софийския университет изказа становище, че повечето хора, които се очаква да са леви не гласуват за леви формации, а в медиите има монопол на десните послания.

Финансистът Константин Проданов защити тезата, че лявото е с отслабени позиции и представителство не само в България, и е време левицата отново да поеме естествената си роля на защитник на слабите.

Участниците в дискусията се обединиха около позицията на политолога и преподавател в Софийския университет Страхил Делийски, че в България има всички условия да съществува силно ляво и са нужни действия за отвоюването му в политическото пространство.

По време на пресконференцията след дискусията публицистът и участник в Лява платформа „Прогрес“ Стан Додов информира представителите на медиите, че работата по Платформата е започнала в началото на годината в търсене на обединение и реални действие в лявото политическо пространство, както и поради необходимостта политиците, позиционирани в ляво, да бъдат се заемат с истински социални, справедливи и солидарни послания и политики. Убеждението на създателите на платформата е, че избирателите с леви убеждения не са представени и това е част от причините за спад на избирателната активност. На предстоящите парламентарни избори има опасност в парламента да не влязат дори формално леви формации и България да се превърне в нова Полша или Унгария. По тази причина Лява платформа „Прогрес“ отправя предизвикателство към левите политиците да се припознаят в нейните посланията.

Структурата и механизмите на работа на Лява платформа „Прогрес“ са на основа на Манифеста на платформата. Като основополагащ документ Манифестът очертава убежденията на създателите на Лява платформа „Прогрес“ и е условие за членство в нея, но не и предизборна програма.

Въпреки наближаващите избори хоризонтът на Лява платформа „Прогрес“ е дългосрочен и с амбиция да стане фактор, стимулиращ леви политики, който привлича повече хора да говорят за демократична промяна.  Платформата не е създадена, за да работи и агитира за конкретна формация, а да търси съмишленици, с които да гарантира промени в политическото поле.

Войслав Тодоров от партия „Изправи се България“ очерта някои основни позиции които обединяват Лява платформа „Прогрес“ и партия „Изправи се България“:

защита на хората на труда – по-справедливо разпределение на благата, защита на трудовите права и достойни доходи;

подобряване на социалните системи;

овластяване на обезправените;

участие на държавата в икономиката;

международно сътрудничество и солидарност.

 

 

Коментари

  • дежа вю

    07 Авг 2022 18:51ч.

    Косьо като беше шеф на АБВ и той ги говореше едни такива сладки приказки за неравенството и как да се борим с него изотляво. Е, пропусна да каже, че в съвременното капиталистическо общество за да станеш някой, трябва да имаш много пари, а парите трябва да дойдат от някъде. Въпроса е откъде Румен Петков, Първанов и Михо Михов имаха пари за партия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дежа вю

    07 Авг 2022 18:53ч.

    И как парите им станаха пари-прим. Косьо поне от финанси разбира. За неравенството - точно в сегашния контекст не е това важното, а за важното тия убавци от снимката не продумват, защото ще бъдат напляскани. Чакай да ги светна: It's NOT the economy, stupid!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Волгин

    07 Авг 2022 21:19ч.

    От къде ли са им рублите :))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сметкаджия

    08 Авг 2022 16:48ч.

    Петъре, как не разбра, че в Русия капитализмът е в много по-жестока форма от псевдо пазарната икономика в България, която прокламират полит икономистите с партизанска закваска?!?!? Руснакът плаща на ибриците за да му се случват икономическите интереси, а не соц идеологии, някакви....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дас

    07 Авг 2022 18:54ч.

    Партията или партиите, които обещаят да изгонят сащническия посланик, обещаят да изгонят сащническите войски от българските бази, партиите, които обещаят да обявят сащ за агресор и че сащ е терористична страна - за тях трябва да гласува българският гражданин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роналд Рейгън

    07 Авг 2022 22:57ч.

    Враг номер едно на тутраканската селищна система.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каспичан

    08 Авг 2022 3:18ч.

    Всяка чушка, отгледана в България, бомба по главата на Байдън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • батката

    08 Авг 2022 9:13ч.

    Трябва обаче да е люта. Иначе не става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    07 Авг 2022 18:59ч.

    И на тези основната им цел ще е ликвидацията на БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кво ти пука бе,

    07 Авг 2022 20:04ч.

    кюфтар?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    07 Авг 2022 19:09ч.

    Четох до Мая Манолова!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mahatma

    07 Авг 2022 19:27ч.

    Тези ако си мислят , че ляво е да вземаш от създаващи блага и да даваш на паразити , няма да просъществуват дълго. Социално общество се гради със уважение и доверие между членовете му. За България е най добър моделът на абсолютната монархия - справка Дубай. Най богатите са и си гледат кефа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    07 Авг 2022 22:06ч.

    Ма и готов емир си имаме - Б.Б. човека знае, може и ги "оправя" с 200, а нас българите с 1000.........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Петков

    08 Авг 2022 5:35ч.

    Напълно съм съгласен с Вас. Но, за да стигнем до абсолютната монархия трябва да започнем с един Аугусто Пинончет за едно 10-15 години. Да изрине всички обори и подреди системата. И след това нещата леко и бавно ще се получат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Stan Nikolov

    08 Авг 2022 8:26ч.

    Това с уважението което го нямаш го разбрахме. Кажи сега кинтите за бедните откъде ще ги вземем от тези дето им ги откраднаха за да са като в Кувейт или

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    07 Авг 2022 19:30ч.

    през окт отиваме за гъби а за следващите избори през 2023 ще му мислим когато видим какво е изложено на сергията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара e права, дей би я

    07 Авг 2022 20:06ч.

    ПРЕЗИДЕНТ ПЛЕВНЕЛИЕВ Е ИСТИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ. Аз съм Госпожа Павлова, топ коментатор при Господин Рошкев в БСТВ. Господин Калоян Методиев ви го каза ясно: Госпожа Нинова Премиер наесен! Госпожа Райкова е на същото мнение. Импийчмънт на Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това все пак е някаква надежда,

    07 Авг 2022 19:43ч.

    Но "Прогрес" трябва на момента да се дистанцират от Мая Манолова и изправи се. Тази женица до каквото се е докоснала, все го е оплесквала. Иначе платформата наистина обединява доказали се леви хора, чиито имена не са омърсени от политически слугинаж. Успех!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    07 Авг 2022 22:44ч.

    Тъпак не кради чужди никове. Използвай поне шест въпросителни или някакви удивителни ако не ти стига фантазията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    07 Авг 2022 22:47ч.

    Г-н Дачков вкарайте авторизация. Аман от ментета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    07 Авг 2022 19:55ч.

    Щом Мая Манолова е там пиши я пропаднала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Станишеф дей?

    07 Авг 2022 20:02ч.

    Тази единна, силна, модерна, лява платформа „Прогрес“, ще да е отроче на ПЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви прогресивни данъци и околна среда? Какви круши? Хората си продължават да си плещят глупости. Още не са разбрали, че тези кукички за наивници вече не могат да излъжат никого. Заучени декламации, нищо истинско.

    07 Авг 2022 20:05ч.

    Истинска трагедия, че няма истински хора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    07 Авг 2022 20:07ч.

    Това “овластяване на обезправените” ми напомня на билшевишкото “власть рабочих и крестьян”. Работниците работят срещу дажби, от селяните се иззема произведеното, а водачите на революцията са настанени в дворците на експлоататорите, обслужвани от техните слуги, готвачи и градинари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има остра необходимост от нови леви формации,

    07 Авг 2022 20:08ч.

    особено след като Нинова разгроми БСП. Левите (в традиционен смисъл) избиратели са много повече от онези, които стоят зад жълтопаветниците и не са представени. Много е важна ценностната платформа, защото до голяма степен неолиберализмът също свързва себе си с "ново ляво". Но все пак отнякъде трябва да се тръгне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Marx K.

    07 Авг 2022 20:19ч.

    Никой вече не се връзва на мантрите ляво-дясно. Хората забогатяха и никой не си дава парите за въздухарски изцепки от рода на лява политика. Ако искат да обединят българите да направят референдум за абсолютна монархия или сегашната порнография. Тогава ще се види кой кум, кой сват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината е, че нямаме нужда нито от леви, нито от десни

    07 Авг 2022 20:21ч.

    Нямаме нужда от идеологии.Имаме си православното християнство. Там е казано всичко. Това разделение на леви и десни е само трън в раната. Така ли няма един човек, който да го разбира и да го обясни на ВСИЧКИ??????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде бе!!!!

    07 Авг 2022 20:26ч.

    Всички взеха да се възползват от нещастието на българите. Всички взеха да се упражняват върху тях. Мислят се за по-умни, по тарикати, по далавераджии. Все със стари, неработещи идеи опротивели на хората до болка. Безсмислени хора ще ме управяляват. Айде, бе!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добре, де

    07 Авг 2022 20:33ч.

    как да дойде нещо ново, като ти си искаш ГЕРБ, промяната и ДБ? Ти какви идеи очакваш да представят? Извънземни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tilly Tillev

    07 Авг 2022 23:26ч.

    Крайно време е да се проведе демократичен референдум за необходимостта от президентска форма на управление на държавата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ляв крак в дясна обувка

    08 Авг 2022 2:24ч.

    Впрочем, всичко зависи от гледната точка. От трибуната на парламента левите са в ляво, а от местата в залата - в дясно. Пред народа са леви; в НС са десни. Искат справедливост в несправедлива обществена система (капиталистическа). Борят се срещу експлоатацията на труда в зададената от частната собственост рамка на експлоатацията. Това са антикомунисти и сатанисти, ала Кирчо&Кокорчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Партия на далаверата

    08 Авг 2022 3:36ч.

    Българинът отдавна не гласува за ляво и дясно. Той търси партия на далаверата. И я намира. ДПС и ГЕРБ (утвърдени партии на далаверата) са си със постоянен електорат. Възникват и нови такива (Продължаваме промяната, Има такъв народ, Ние идваме (и си отиваме като няма далавера).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това си е чиста коалиция “Антининова”

    08 Авг 2022 3:41ч.

    Обяснимо е присъствието на Ана Пиринска, Явор Коюмджиев и Мая Манолова, но що ще там това умно момче Делийски. Пич, не се набутвай в тия шамари. Утре Нинова няма да я има и “идеята” ви тутакси спихва, има да се чудите за какво сте се сбрали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Педро

    08 Авг 2022 5:32ч.

    Мъртъв "прогрес" от бивши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • червен

    08 Авг 2022 7:21ч.

    Днес по- важна от ориентацията ЛЯВО- ДЯСНО е геополитическата ориентация -ИЗТОК или ЗАПАД. НА ТОЗИ ИЗБОР ТРЯБВА ДА СЕ НАБЛЕГНЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • батката

    08 Авг 2022 9:19ч.

    Като гледам все повече хора наблягат на лявата резба. Та то ще дойде естествено. Анге бу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нито един работник и пенсионер тука

    08 Авг 2022 10:31ч.

    нещо като нищо, мая от цвят на цвят. Поредно поръчково недоброкачествено образувание. Хвърляне на прах в очите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-жалкото е,че

    08 Авг 2022 12:00ч.

    вече 32 год.всякаква лява русофилска кремълска сволоч се обединяват и разединяват/при алчност за власт и пари/ и пак се обединяват,а десните демократични сили не могат,а само се цепят и делят. И аз съм твърдо ляво настроен,но със прозападна ориентация,а не евразийска,имперска.Къде е моята партия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом си с лява

    08 Авг 2022 13:38ч.

    резба, защо се чудиш коя е твоята партия? Остави се да те изненада изотзад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха,ха,ха

    08 Авг 2022 12:13ч.

    Лява платформа"Прогрес" със баба Искра Баева,Маямата....Още от сега да ви пикам на регреса,пардон"прогреса". А Дървев-ата къде е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този дърт, крадлив шут от

    08 Авг 2022 12:43ч.

    Банкя още ли мърда и си отваря устата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    08 Авг 2022 17:00ч.

    Ани Пиринска-Зайкова, мерси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що е то "прогрес" и каква е ползата от него?

    08 Авг 2022 17:14ч.

    "Прогрес" ли наричат напредъка към ада? Кой е начело на "прогреса"? - Бог или самият дявол?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    08 Авг 2022 18:50ч.

    На Ана Пиринска като и е тясно в БСП, да напусне! Манолова, като каква дава съвети или има искания към БСП!?! Да си гледа нейната "партия"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи