Лувърът и Версай ще се откажат от външното си осветление

Лувърът и Версай ще се откажат от външното си осветление

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

След Айфеловата кула и други емблематични парижки сгради - дворците Лувър и Версай, ще се откажат от външното си осветление. Това е символична мярка, необходима, за да се привлече вниманието към енергийната криза, заяви днес френската министърка на културата Рима Абдул Малак.

От тази вечер пирамидата на Лувъра ще бъде осветена до 23 ч., а не до един през през нощта, съобщи тя. Подобно решение вече бе взето за Айфеловата кула и сградата на Парижката община, чиито светлини ще угасват по-рано от обичайното.

От следващата седмица ще изключваме в 22 часа, тоест един час по-рано, и осветлението на фасадата на замъка Версай, добави министърката. Въпреки тези "символични мерки" тя призова за по-конкретни действия за екологичен преход в музеите, кината, театрите и всички културни обекти във Франция.  

Парижкият музей "Орсе" например "е намалил потреблението на енергия с една трета само чрез подмяна на крушките и преминаване към светодиоди. Опитваме се да направим това във всички музеи, каза Рима Абдул Малак. С киносалоните обсъждаме подмяната на прожекционните апарати. Ако преминат към лазерни, могат значително да намалят потреблението на енергия, добави тя. 

Цените на енергията се повишиха рязко през последните месеци заради нахлуването на Русия в Украйна и в много се полагат усилия за намаление на енергийните ресурси.           

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • това е бодещето на запада-да запада

    17 Sep 2022 17:57ч.

    Не, че запада някога е имал друга съдба, но досега ни лъгаха като за световно. Виж Самарканд е вълшебен град. И винаги е бил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    17 Sep 2022 21:03ч.

    И без това много светлинно замърсяване има. Дано и при нас скоро изключат всякакви светещи реклами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ха хаааааа

    17 Sep 2022 21:23ч.

    И на Путин му е гадно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредната апокалиптична помия

    17 Sep 2022 22:31ч.

    Целяща страх, паника и ужас. Франция е страната от ЕС с най-ниски нива на инфлация, противно на легендите как френската атомна енергетика се рушала и загивала, ситуацията е спокойна. Повишението на електроенергията за 2022 е около 7 %. Ежедневните движения на цената на КВ/ч даже показват текущ спад https://www.fournisseur-energie.com/prix-kwh/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 6676

    18 Sep 2022 3:55ч.

    Тъй, тъй то повишаването на енергията ви е само 7%, но като стане тъмно вечер ще видите танца на мигрантските хлебарки. Тогава ще усетите "спокойствието".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хлебарки има само в главите ви

    18 Sep 2022 15:08ч.

    Имаше виц при Соца, още по-актуален сега. Знамето на БГ трябва да бъде хипопотам с отворена уста. Затънал до гуша в блатото , но устата му широко отворена. Не се виждате на какво сте обърнали територията, присмяли се на Франция !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи