Лула да Силва печели президентските избори в Бразилия

Лула да Силва печели президентските избори в Бразилия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Луиз Инасио Лула да Силва от лявата Партия на трудещите се печели втория кръг от президентските избори в Бразилия срещу досегашния крайнодесен президент Жаир Болсонаро, съобщи "Ройтерс".

Върховният изборен съд обяви левия Лула да Силва за следващия президент на Бразилия с получени 50.9 процента от гласовете срещу 49.1 процента за крайнодесния настоящ президент Жаир Болсонаро. Встъпването в длъжност на 77-годишния Лула да Силва, който беше президент и в периода 2003-2010 г., е насрочено за 1 януари.

Върховният изборен съд обяви, че победата на Лула да Силва вече е математически сигурна, отбелязва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Лула да Силва, който вече беше президент в периода 2003 - 2010 г., обеща да върне страната към просперитета от миналото, но е изправен пред предизвикателствата на едно поляризирано общество.

77-годишният Лула да Силва се връща на власт, след като през 2018 г. беше вкаран в затвора, което го отстрани от президентската надпревара тогава и отвори пътя за избирането на Жаир Болсонаро.

Новоизбраният бразилски президент заяви, че ще обедини страната и ще гарантира, че бразилците "ще оставят оръжията, които никога не трябваше да вземат в ръка", съобщи "Ройтерс".

Засега Болсонаро не е коментирал изборните резултати, но през последната година открито говореше за възможността да не ги признае, защото според него бразилската избирателна система е уязвима за измами.

Жаир Болсонаро© Reuters

"Ще управлявам за 215 милиона бразилци, а не само за тези, които гласуваха за мен", каза новоизбраният президент в щаба на президентската си кампания и допълни: "Няма две Бразилии. Ние сме една страна, един народ, една велика нация".

Той призова за международно сътрудничество в опазването на екваториалната гора в Амазония, както и за осигуряването на по-справедлива международна търговия. По време на кампанията си обеща завръщане към водения от държавата икономически растеж и социални политики, а също така да превърне Бразилия в лидер в глобалните разговори за климата.

Изборът му консолидира нова "розова вълна" в Латинска Америка след победата на левицата на изборите в Колумбия и Чили, отзвук от политическата промяна в региона преди две десетилетия, която го изведе на световната сцена за първи път, коментира "Ройтерс".

Лула да Силва беше поздравен за победата от редица лидери като президента на САЩ Джо Байдън, френския президент Еманюел Макрон, президента на Аржентина Алберто Фернандес, от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, а също от Мексико, Куба, Никарагуа, Хондурас, Еквадор и др., предадоха световните агенции.


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

 • nan

  31 Окт 2022 8:28ч.

  ех това електронно гласуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За сведение

  31 Окт 2022 8:43ч.

  Лула да Силва е русофил, по-голям и от Балсонаро

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЯВ

  31 Окт 2022 8:54ч.

  А, добре, благодаря за информацията. Дано да е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЯВ

  31 Окт 2022 8:53ч.

  ЛЯВ, но модерното ляво ме плаши до смърт, а тези, на които се поставя етикет "крайно десни" се проявяват в действителност като единствената рационална, разумна, хуманна и прогресивна алтернатива. Съдейки по това кои са доволни от "избора" на бразилците (не е сигурно, че е честен), си мисля, че САЩ подсигуряват задния си двор (така както Русия е принудена да направи със своя).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В държава в която преобладават бедните е нормално да избират ляво правителство

  31 Окт 2022 11:21ч.

  За България това не важи. Българите са повредени в главата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Във всяка държава

  31 Окт 2022 13:08ч.

  преобладават бедните..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрът

  31 Окт 2022 9:05ч.

  курумпирън мъймунь дусуш кът БайгЪн

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пена

  31 Окт 2022 9:19ч.

  Не е тайна, че Лула да Силвае човек на глобалистите и чее те направиха всичко възможно той да спечели

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  31 Окт 2022 9:55ч.

  Не пиши глупости! Лула е един от съоснователите на БРИКС. Даже днешните заглавия в англосаксонската преса са в стил, че в Бразилия на изборите е победил ... Путин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  31 Окт 2022 9:27ч.

  Ха ха ха... вижте кой го поздравява и повече не говорете глупости! Колкото радеф е русофил, толкова и да силва, толкова и онази в Италия, глобалистите като видяха, че не могат по друг начин да вземат власт, започнаха да се преструват като румбата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  31 Окт 2022 9:45ч.

  Поредната абсолютна манипулация на световните ИТ сатанисти,комунисти и боклуци! Болсонаро е един от най достойните лидери в Света, нямаше как да го оставят, от години им боде очите, като се грижеше за народа сии не играеше по "глобалните планове"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Задължително гласуване

  31 Окт 2022 11:19ч.

  В Бразилия е задължително да се гласува и без основателно извинение, негласувалите биват глобявани. Така никой не може да се оплаква, че резултатите се дължат на слаба активност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вотко Машинков

  31 Окт 2022 11:24ч.

  Либерастите сатанисти нямаше как да оставят Болсонаро да си спечели и втория мандат ( което той в действителност постигна ! ) Тактиката "избори САЩ 2020" , яка машинна измама, докато докарат "вота" на кантар - и тогава едон последно "побутване" , хоп ! 51/49 за правилния кандидат. ПОРЕДНИТЕ ФАЛШИФИЦИРАНИ ИЗБОРИ ! Ясно кой е спечелил истинския вот !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да превърне Бразилия в лидер в глобалните разговори за климата...

  31 Окт 2022 11:28ч.

  Само тази глобалистка клетва за вярност стига, за да разберем кои стоят зад Силва, и кои откраднаха победата на Жаир... Но да не бързат да се радват, ясно е на чия страна са мнозинството бразилци. Глобалисткият "победител" няма да изкара дълго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  31 Окт 2022 11:57ч.

  Болсонаро отказа да играе в кови цирка, отказа да ваксинира, отказа да прокарва джендър линията... не случайно държеше на темите "семейство", "БОГ", "държава". Банън го съветва да опровергае изборите, защото са манипулирани от дълбоката държава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  31 Окт 2022 11:58ч.

  И редакцията, спрете да ме цензурирате, а обърнете внимание на свръх-смъртността в Англия за тази седмица от ваксите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  31 Окт 2022 15:15ч.

  Къде може да се види някаква оифициална статистика, и причини ? Прсото ми е интересно, като т.нар. антиваксър, запазил себе си. Познавам жена, която не може да забременее, след боденето, между другото. И по тая причина взе да живее много лекомислено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е основната цел на масовото ваксиниране

  31 Окт 2022 15:55ч.

  Стерилитет. Най-прецакани са наболите се, които още нямат деца.. Няма и да имат..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи