"Лукойл" мисли дали да съди Асен Василев по темата с горивото за Украйна

"Лукойл" мисли дали да съди Асен Василев по темата с горивото за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руската петролна компания "Лукойл" опровергава твърденията за доставка на горива за Украйна от рафинерията ѝ в България или чрез други канали и не изключва възможността да се обърне към съда.

"Във връзка с новата вълна спекулативни публикации в медиите още веднъж заявяваме, че нямаме договори и не сме доставяли през 2022 г. своя продукция в Украйна от завода в Бургас (България) или чрез някакви други канали", се посочва в официално изявление на компанията.

"Компанията си запазва правото да се обърне към съда за защита на бизнес репутацията си", се посочва още в изялението, цитирано от ТАСС.

Според "Лукойл" изявленията за предполагаемите доставки са заради вътрешнополитически борби в България, антируска кампания, а появата им в публичното пространство на Руската федерация се дължи на безскрупулна конкуренция на вътрешния енергиен пазар. "Лукойл" подчертава, че такива предположения по-рано са опровергавани и от представител на посолството на Русия в България.

Германският в. Die Welt съобщи по-рано този месец, позовавайки се на бившия министър на финансите и вицепремиер Асен Вaсилев, че България чрез чуждестранни посредници е снабдявала Украйна с дизелово гориво след руската инвазия, като то е било произведено от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

"Лукойл" тогава заяви, че българските власти никога не са се обръщали към ръководството на предприятието му с молба за доставка на гориво за Украйна. Припомняме, че председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин възложи на Комисията по сигурност и борба с корупцията към Думата, както и на комисията по енергетика, да проучат информацията за доставките на гориво, произвеждано от рафинерията на "Лукойл Нефтохим" за украинската армия. Това е рафинерията в Бургас.

Друг депутатът от Руската дума Константин Затулин съобщи в своя канал в Telegram, че е обърнал внимание на парламента върху статия в "Московский комсомолец" за доставките на гориво за Украйна. Изданието цитира българския вестник "Капитал", според който влакове с гориво, произведено в Бургас, са пътували за Украйна през Румъния. Тъй като търговският представител на "Лукойл" в чужбина е "Литаско", регистрирана в Швейцария, "Лукойл" официално не е доставял гориво на Киев, пише вестникът.

За първоизточник на скандала може да се разглежда статия във вестник "Московски комсомолец". В нея се прави връзка между твърденията на Асен Василев че: "40% от горивото за украинците, при настъплението им към Изюм е осигурено от Лукойл, чрез доставки през Румъния.. " и публикации на "Капитал" за връзките в тази схема на "Лукойл", "Литаско", «Лукойл Бенилюкс».

Руското издание твърди, че на 13 януари 2023 г. когато българските депутати приеха окончателно законопроект, който предвижда въвеждането на външно управление в рафинерията в Бургас и пред актива "Лукойл" се очертаваше перспективата за национализация, на същия ден, 13 януари, търговското дъщерно дружество на Лукойл Litasco сключи сделка с Oil Terminal, държавният оператор на петролния терминал в румънското пристанище Констанца, за транспортиране на петрол до рафинерията на Petrotel Lukoil в Плоещ с капацитет около 2,5 млн. т/год.

Договорът „отчита изцяло ембаргото на ЕС върху морските доставки на руски петрол и петролни продукти“. Малко вероятно е някой да се изненада, ако украинската армия в навечерието на офанзивата, планирана за тази пролет, получи нов основен доставчик на гориво. Намирането на отзивчив медиатор не е трудно.

За това, че най-бедната страна в Европа се е превърнала в основен доставчик на гориво за въоръжените сили на Украйна, красноречиво свидетелства и още един факт – от 5 декември 2022 г. страните от Г-7 и ЕС наложиха забрана за морски транспорт на руски масло. По някаква причина беше направено изключение за България. Освен това на София беше разрешено да изнася за Украйна "в знак на солидарност" определени петролни продукти, произведени от руски суров петрол. На първо място, дизеловото гориво и авиационното гориво, без които украинските танкове не могат да тръгват и бойните самолети не могат да летят.

Източници: ТАСС, rbc.ru, mk.ru

 

 

 

 

 

Коментари

 • Маракев

  01 Фев 2023 14:59ч.

  Агресивното педи от Аскюу силно желае някой да го напляска по дебелото дупе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  01 Фев 2023 16:34ч.

  На мен направо ми блокираха IP-то, без да съм използвала въпросната дума или нейни вариации :) Разбира се, това е лесно решим проблем, като се ползва VPN. Но се чудя какво стана със "свободното слово". З

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  01 Фев 2023 15:01ч.

  Ако сте сигурни, че истината е на ваша страна, защо да не го съдите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  01 Фев 2023 16:16ч.

  Съд и затвор за този.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пор Ошенко

  01 Фев 2023 16:26ч.

  Да не мисли, а направо да го съди! Настаняването в комфортната обстановка на бай Ставри е най-малкото, което този наглец заслужава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все някой поте за нещо трябва да го осъди

  01 Фев 2023 17:01ч.

  И понеже Каренин е унесен в US прегръдка, дано е чужда компания поне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "руски масло"

  01 Фев 2023 17:23ч.

  некадърен превод

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • (*_*)

  01 Фев 2023 17:27ч.

  Официално Лукойл не е доставял гориво на Украйна......само неофициално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цистерните

  01 Фев 2023 18:12ч.

  Цистерните пътуващи на север сигурно транспортираха мляко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  02 Фев 2023 10:26ч.

  Тя и една патка мислила мислила докато пукнала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи