Лукашенко обсъдил с Путин планове за атака на Запада срещу Русия

Лукашенко обсъдил с Путин планове за атака на Запада срещу Русия

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви днес, че е обсъдил с руския си колега Владимир Путин "планове за атака" срещу Русия, които според него подготвя Западът на фона на войната в Украйна, съобщи Франс прес, като се позова на БелТА. 

"Вчера говорихме в детайли с руския президент за стратегическите планове за атака, които се подготвят срещу Русия", каза Лукашенко. Той увери, че тези "планове" предвиждат нападения срещу Русия от територията на Украйна и Беларус.

"Историята се повтаря", заключи беларуският президент, визирайки нахлуванията в Русия на Наполеонова Франция и хитлеристка Германия.

Лукашенко, който преди се опитваше да поддържа баланс между Европа и Москва, сега зае страната на Русия и подкрепи нейната инвазия в Украйна, като й позволи да използва територията на Беларус като тилова база. 

През юни Путин съобщи, че Москва ще предостави "в следващите месеци" на Беларус ракети, на които може да бъдат поставяни ядрени бойни глави. 

Заради подкрепата си за Русия и репресиите срещу масовите протести против спорното преизбиране на Лукашенко през 2020 г. Беларус е подложена на санкции от страна на Запада. Това увеличи още повече нейната зависимост от Москва.

Срещу Беларус се води "хибридна война" и действията на Запада "приближават света към пропастта на една голяма война, в която няма да има победител", заяви още Лукашенко.

Като използва подобна реторика, говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова на свой ред обвини Съединените щати и техните съюзници в "хибридна конфронтация" с Русия, "която ни доближава опасно близо до открито военно противопоставяне с нашата страна". Това би означавало "въоръжен конфликт между ядрени сили", предупреди тя.

"Очевидно е, че подобен сблъсък крие риск от ядрена ескалация", отбеляза Захарова в изявление, в което разкритикува подкрепата на Япония за нейните западни съюзници срещу Русия. 

От началото на инвазията в Украйна Москва неколкократно използва, повече или по-малко директно, ядрената заплаха, в което западните държави виждат опит да бъдат сплашени, за да прекратят подкрепата си за Киев, отбелязва АФП.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • ЗИП

    12 Юли 2022 17:11ч.

    Колхозната Батька се врътка, кат пумпал, ни Путин е безпощаден.Ще има атака от Беларус към Лвов.Батката нема къде да ходи.Започна истинската война на унищожение.Украйна стреля по заводи в Украйна, Русия също.Днес Русия отмъсти за Каховка, като безразборно стреля с "Ураган" по Харков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баш пък по рускоезичния Харков

    12 Юли 2022 17:17ч.

    спреля безеазборно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Беларус трябваше да бъде УКрайна II

    12 Юли 2022 17:11ч.

    Плацдарм за подготвяната от ФАЩ и Англия война срещу Русия. Авторът е написал същото но на соросоиден диалект ......."Заради подкрепата си за Русия и репресиите срещу масовите протести против спорното преизбиране на Лукашенко през 2020 г. Беларус е подложена на санкции от страна на Запада......."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    12 Юли 2022 17:18ч.

    Путин заминава за Иран.Говори се, че аятоласите ще му дадат "стотици" тежки дронове.Евреите са пощръкляли защото се чудят какво Путин ще даде в замяна? :((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    12 Юли 2022 17:20ч.

    Руския елит смята Харков и Одеса за "предателски градове".За Путин и Патрушев предателите горят в деветия кръг на ада.В техния мисловен свят няма по-голямо злодеяние!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъпа пропаганда за народ с отнето право на глас

    12 Юли 2022 17:22ч.

    Това е Лукашенко. Но защо трябва да го четем и ние?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • досаден трол

    12 Юли 2022 17:29ч.

    А теб защо трябва да те четем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташунко Сапа

    12 Юли 2022 19:24ч.

    Кво стеньеш? Някой да те кара насила да го четеш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българският народ беше принуден без референдум да членува в античовешкия Европейски съюз и организацията за военни престъпления НаТО

    12 Юли 2022 21:45ч.

    Та кой народ е с отнето право на глас!? В България имаше само едни нефалшифицирани избори, първите след 1989 г. Кой народ е с отнето право на глас!? Страната, в която с цветна революция качиха на власт такова ***** ******* като Иван Костов, който за наш голям срам още дори не е ослепен... Та кой народ е с отнето право на глас!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиите

    12 Юли 2022 17:32ч.

    Руснаците избъзикаха нещо Лукашенко с някакви беларуски пленници, които заловили тия дни около Артьомовск. Пленените си признали, че искали да го свалят от власт с въоръжен опит през лятото на 2020.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    12 Юли 2022 17:50ч.

    е кво да обсъжда - примерно ръководната роля на лбгтм+ движението в гейропа, или бляк лайвс метърс?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С една дума, двамата сътрапи са сбрали да си пуприказват ко ша праат един убав ден кугато щи си нъложи да си шият свинктирити с игла и котишки чърва

    12 Юли 2022 18:31ч.

    фафафафа цилунети ми газа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фафабот

    12 Юли 2022 18:40ч.

    Изчезвай, недъгав фъфлещ тъпак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    12 Юли 2022 19:44ч.

    Путин отива на килимчето в Иран , заради нефта. Персите не си дават пазара в Китай. Могат да му дадат и някоя 34-ка от войната с Ирак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    12 Юли 2022 21:07ч.

    Иран ще купува руски нефт и ще го продава на Индия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи