Лукашенко: Литва, Полша и Украйна подготвят атаки срещу Беларус и "втори Кримски мост"

Лукашенко: Литва, Полша и Украйна подготвят атаки срещу Беларус и "втори Кримски мост"

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Беларуският президент Александър Лукашенко обвини днес Полша, Литва и Украйна, че подготвят терористични атаки и бунт в страната му, предаде Франс прес. Той обяви също, че има договорка с Москва за разполагане на обща регионална войскова групировка.

"Обучението в Полша, Литва и Украйна на бойци, включително беларуски радикали, които да осъществяват саботажи, терористични актове и военни бунтове в страната, е директна заплаха", каза Лукашенко на среща с висши беларуски служители по въпросите на сигурността.

"САЩ и Европейският съюз подкрепят легитимирането на бегълци от нашата страна за политически цели. Те планират сериозно засилване на подкрепата си за подривни елементи и влошаване на ситуацията по западната ни граница, за да отворят втори фронт", каза още Лукашенко, цитиран от президентството.

Беларуският президент обяви, че вследствие на тези действия, Минск и Москва ще разгърнат съвместна войскова групировка, без да уточнява къде.

"Вчера по неофициални канали бяхме предупредени за подготвян удар от украинска територия по Беларус", добави Лукашенко и заяви, че Киев подготвя "втори Кримски мост", имайки предвид руския мост, на който в събота стана експлозия.

Лукашенко заяви, че е изпратил послание на украинския президент Володимир Зеленски да не докосва "с мръсните си лапи нито метър от територията" на Беларус, предаде БТА.

Беларуският лидер каза, че миналата седмица той и Путин са се съгласили да разположат съвместна войскова групировка, без да споменава местоположението и числеността й. "Вследствие влошаването на ситуацията по западните граници на Съюзната държава се съгласихме да разгърнем регионална войскова групировка на Руската федерация и Беларус", каза той. "Ако искаш мир, готви се за война", допълни той и подчерта, че на територията на Беларус не трябва да има война.


Беларус, която е съюзник на Русия в конфликта с Украйна, вече предостави своята територия на руската армия за офанзивата, но беларуските сили досега не са участвали в боеве на украинска земя. Влизането на беларуски части в съседната страна би дало началото на нова ескалация на конфликта в Украйна, посочва АФП.

  

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Мимето

    10 Окт 2022 19:34ч.

    Руснаците започват третия етап на войната - за Одеско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тее сичкити лъйнари Шаси напраат атинтсти да моот да дроштат ракете

    10 Окт 2022 23:43ч.

    Ма утиада тюлен дет притрепва Осама е готов весчи да се измикним от дупките ви булшивишки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи