Лукашенко каза, че Путин искал да „затрие“ Пригожин по време на метежа

Лукашенко каза, че Путин искал да „затрие“ Пригожин по време на метежа

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че е убедил руския президент Владимир Путин да не „затрива“ наемническия ръководител Евгений Пригожин в отговор на организирания от него метеж, определен от Кремъл като тласкане на Русия към гражданска война, предаде Ройтерс.

Описвайки разговора си с Путин по време на събитията, Лукашенко посочи, че казал на руския президент да не убива Пригожин, използвайки израз от руския криминален жаргон, означаващ да убиеш някого, аналогичен на „затривам някого“.

„И доколкото разбрах, било е взето сурово решение (и това беше подтекстът на обръщението на Путин в деня на метежа) за затриване“ на метежниците, е казал според беларуските държавни медии Лукашенко по време на вчерашното си изказване пред военни и журналисти. „Предложих на Путин да не прибързва. „Нека“, казах аз, „да разговаряме с Пригожин и командирите му.“ На което той ми отговори: „Слушай, Саша, безполезно е. Той дори не си вдига телефона, не иска да говори с никого“.“

През 1999 г. Путин използва същия руски глагол по адрес на чеченските бойци. Тогава той се зарече: „Ще ги преследваме навсякъде. Извинете ме, че го казвам – ще ги хванем в тоалетната, ще ги затрием в нужника на двора“. Това изказване впоследствие стана широко цитиран символ на безцеременността му на Путин, отбелязва Ройтерс.

Засега няма коментар от Кремъл на изявлението на Лукашенко, които бяха неочаквана възможност за обществеността да узнае какви са били разговорите, които са били водени, докато Русия по собствените думи на Путин е можело да изживее размирици, каквито не е виждала от десетилетия.

Лукашенко, който е стар познат на Пригожин и човек от близкото обкръжение на Путин, каза, че е посъветвал руския президент да прояви прагматизъм и че възможно ликвидиране на ръководителя на „Вагнер“ можело да доведе до масов бунт сред бойците му.

Беларуският лидер добави, че неговата армия може да спечели много от опита на бойците на „Вагнер“, които според споразумението им с Кремъл са свободни да се прехвърлят в Беларус.

„Това е най-подготвеното подразделение в армията“, каза Лукашенко, цитиран от държавната агенция БелТА. „Кой би го оспорил? Моята армия също го разбира, ние нямаме такива хора в Беларус“, допълни той.

„Хората не разбират, че просто подхождаме прагматично. Те („Вагнер“) притежават опита, ще ни разкажат за въоръжението - кое от него е сработило и кое не“, каза след това беларуският президент пред армията си.

След намесата на Лукашенко Пригожин спря така наречения си поход на справедливостта от Ростов на Дон към Москва на 200 км от столицата.

Путин първоначално се зарече да смаже метежа и го сравни със смутните времена на революцията от 1917 г. и последвалата гражданска война. Само часове по-късно беше сключено споразумение, позволяващо на Пригожин и част от бойците му да се прехвърлят в Беларус.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Излъгал те Саша

    28 Юни 2023 17:41ч.

    Ще ги затрие, без да му мигне окото. Отряд “Алфа” ще го намери и в Ада. Предателството не се прощава, по време на война, още по-малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    28 Юни 2023 17:53ч.

    Вовата ги наплаши с обръщението си и Пригожин абдикира. Така не се наложи използването на военна сила. Сега Беларус ще черпи опит. С Пригожин? Ако е в играта... следите му ще се размият. Ако свършил нещата от трудов ентусиазъм - ще яде гъбена чорба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mamut

    28 Юни 2023 21:08ч.

    "Вимпел" тоже могат да свъшат работа, още повече че са подчинени на ГРУ, за разлика от Алафагта които са към ФСБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    28 Юни 2023 21:22ч.

    Разговорът между Батька и Пригожин е бил доста цветущ в стил запорожци пишат писмо на султана -https://www.kp.ru/daily/27521/4785217/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Номинации заслужава и Лукашенко

    28 Юни 2023 17:42ч.

    Вече звучи почти убедително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама сериозно тов лукашенко

    28 Юни 2023 17:49ч.

    Извършена беше следствено оперативна реализация на дълго подготвяна оперативна контраразузнавателна разработка с цяла гама от цели и оздравяване на държавността..стига ви толкоз..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еех, мъко рубладжийска

    28 Юни 2023 17:54ч.

    А според рубладжиите щял да освобождава Киев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе

    28 Юни 2023 17:56ч.

    Примитив кви рубли кви 5 лв...ходи се освидетелствувай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мъниста за реална стока

    28 Юни 2023 18:13ч.

    Остави го, мисли си, че ще продължава както преди - с трици маймуни да лови.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ам.изверг

    28 Юни 2023 18:16ч.

    Защо никой не коментира медийно, че групата Вагнер е основана от професионални руски офицери от спецчастите няколко години преди бизнесмена Пригожин (едва 2018 г.) да започне да я менажира? На какво основание се привежда Вагнер изцяло под Пригожин? Кой има интерес от това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че защо да го коментира

    28 Юни 2023 18:34ч.

    Който трябва знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    28 Юни 2023 20:06ч.

    Американското разузнаване проспа брилянтната операция по прехвърлянето на Вагнер в Беларус.)) По какъв друг начин би могъл да се подсили западния фронт под носа на НАТО? Страховитите музиканти са на границата с Полша и могат да атакуват летящи цели от Полша към Украйна и в добавка са на хвърлей разстояние от Киев.)) Сега колкото и тонове мастило да изпишат, колкото и заклинания за отслабения Путин да изричат, истината е съвсем друга. Путин ги надигра и ги накара да треперят от страх и безсилие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те и затова 8 натовски държави в момента треперят в Хага - искат още НАТО войска да ги пази от Вагнер, щото технине"въоръжени сили" и на половината на армията на Пригожин не могат се изправят...

    28 Юни 2023 23:48ч.

    А иначе Путин за камуфлаж може да се зъби на Пригожин и хората му... А пропо - нито Вимпел, нито Алфа ще тръгнат да ликвидират бившите си колеги, особено , ако вече са се споразумели заедно да воюват срещу англосаксонската оглупяваща паплач...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На пропадналите държави

    29 Юни 2023 10:20ч.

    И армиите и феновете и са пропаднали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи