Лукашенко: Беларус иска мир, но се готви за война

Лукашенко: Беларус иска мир, но се готви за война

Беларуският лидер Александър Лукашенко подчерта мирните намерения на страната си по време на посещение днес в Гродно, на границата с Полша и Литва, предаде ДПА. "Не е необходимо да заплашваме никого. Не искаме никаква чужда територия", заяви беларуският лидер, цитиран от беларуската президентска канцелария. "Не вярвайте на онзи, който казва, че искаме да воюваме", каза Лукашенко на церемония по първа копка на болница. Той добави: "Ние се готвим за война и го казвам открито".

Лукашенко заяви, че Беларус оборудва армията си за възможността от нападение, като обвини членките на НАТО Полша и Литва, че се подготвят за война, като строят укрепления и купуват настъпателни оръжия.

Беларуският президент увери жителите на Гродно, което между войните е бил полска територия: "Вие принадлежите на нас. Няма да ви предадем на никого".

Близък съюзник на руския президент Владимир Путин, Лукашенко позволи Беларус да бъде използвана за разполагането на руски сили за инвазията в Украйна, започнала през 2022 г.

В Гомел, в противоположния край на Беларус, на границата с Русия и Украйна, беларуската вътрешна гвардия започна тридневно учение за проверка на бойната готовност.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Ако искаш мир, готви се за война. Още древните римляни са го казали, а те са ги разбирали тези работи

  02 Апр 2024 21:56ч.

  Докато световния интернационал на умопобърканите соросоидни квазидържави начело със САЩ съществува, никой народ не може да бъде спокоен за свободата си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  02 Апр 2024 23:33ч.

  А българските управници не искат мир,но не се готвят за война защото няма нито с какво,нито с кого.Но те са факири в полягването,все ще измислят с какво да угодят на Господаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Апр 2024 23:56ч.

  Лукашенко е най-стабилният държавен глава в цял Свят. Прави всичко за народа си. При него няма двусмислие и политика на нагаждане. Ясно и точно каза: “Няма да обявяваме “червени линии”. Малка държава сме и няма накъде да отстъпваме. Нападнат ли ни ще използваме ВСЯКО оръжие което имаме.” А Беларус има и ядрено оръжие. Беларусите живеят МНОГО по-добре от българите. Беларус произвежда 1 милион тона повече месо от България и 7 милиона тона повече мляко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Беларус произвежда 1 милион тона повече месо от България

  03 Апр 2024 0:42ч.

  обаче беларусите си нямат земя в реални граници бе Мунчо. За какво ти е месо и мляко, като си нямаш земя? Няма да ги ядеш и пиеш я!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те и демокрация си нямат в реални граници,

  03 Апр 2024 0:56ч.

  и банани в реални граници също си нямат, окаяниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  03 Апр 2024 2:15ч.

  То и в Украйна има земя в реални граници, само дето не е на украинците, а на чуждоземни корпорации. Така е и при нас. Наскоро Асенка Василевия се накани да допродава държавна земя. Спряха го, но само за сега. Ние сме продадена държава, колония сме, а белорусите - не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Батька си има

  03 Апр 2024 9:05ч.

  Ядрено оръжие, Но злите езици разправят, че “копчето” не е у него а в руски ръце… И на Батька работата не е лесна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи