Лойд Остин: Обучението на украински пилоти за Ф-16 започва до седмици

Лойд Остин: Обучението на украински пилоти за Ф-16 започва до седмици

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американският министър на отбраната Лойд Остин каза, че се надява обучението на украински пилоти за управление на изтребители Ф-16 да започне през следващите седмици, предаде Асошиейтед прес.

Остин заяви това пред свои колеги от целия свят, които се включиха във виртуална дискусия относно военната помощ за Украйна. Очаква се министрите на отбраната да обсъдят въпроса кои страни ще предоставят на Киев изтребители Ф-16 и да уточнят детайли, свързани с обучението на украинските летци.

"Ще трябва да задълбочим усилията си и да продължим да търсим креативни начини за подсилване на индустриалния ни капацитет", заяви Остин преди началото на закритата сесия на военните министри.

"Надяваме се че обучението ще започне през следващите седмици. Това ще засили и подобри способностите на украинските ВВС в дългосрочен план и ще надгради краткосрочните и средносрочните ни споразумения", каза още той, цитиран от БТА.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел вчера заяви, че обучението на украински пилоти вече е започнало в Полша и в някои други страни, макар че полският министър на отбраната Мариуш Блашчак посочи, че тренировките все още са в етап на планиране. Нидерландия и Дания също са сред страните, които възнамеряват да предложат обучение на украински пилоти.

Нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че вече се обсъжда броя на изтребителите, които страната ѝ ще изпрати на Украйна.

Междувременно стана ясно, че високопоставеният служител по въпросите за Китай в Държавния департамент на САЩ Рик Уотърс се оттегля в момент на напрегнати отношения между САЩ и Пекин, съобщи Ройтерс.

Уотърс заема поста заместник-помощник на държавния секретар по въпросите за Китай и Тайван. Наскоро той оглави и новосъздадения отдел за политиката на Департамента за Китай. Той ще напусне поста си на 23 юни, но ще продължи работата си в отдела на Департамента, който разработва политиката по отношение на Китай, съобщи говорител на ведомството.

"Благодарим му за двегодишната умела работа по въпросите на Китай и Тайван, включително за създаването на Службата за координация по въпросите на Китай и за ръководството на Службата за координация по въпросите на Тайван", се казва в изявлението на говорителя.

За момента самият Уотърс не е коментирал въпроса.

Преди две седмици Ройтерс съобщи, че Държавният департамент е отложил санкциите, свързани с правата на човека, контрола на износа и мерки, за да се опита да ограничи вредите, които те биха имали върху двустранните отношения между САЩ и Китай.

Отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от десетилетия насам, смятат много анализатори. Стратегическите конкуренти имат разногласия по редица теми, от Тайван до търговия.

"Малко са хората в американското правителство, които имат такива добри познания за Китайската народна република, колкото има Рик Уотърс и създаването на отдел в Държавния департамент, който да отговаря за политика спрямо Китай под негово ръководство, ще бъде трайно наследство. Рик е стратегически мислител, който умело развива политиката на САЩ по отношение на Китай", каза говорителят и добави, че Държавният департамент е в процес на избор на приемник на Уотърс на поста на заместник-помощник на държавния секретар по въпросите за Китай и Тайван.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • И всички инструктори ще са негри-педерасти

  25 Май 2023 22:28ч.

  Като дебелата печка от снимката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политическо дърдорене

  25 Май 2023 22:45ч.

  В края на Херовия мандат се обяви, че един наш летец се обучавал за Ф16, но 2 месеца по-късно ни казаха да си ползваме пак МИГ-овете. Само да питам, тоя летец за къде са го готвили, защото български Ф16 ние нямаме и няма да имаме!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  25 Май 2023 22:51ч.

  тоя Кинг Конг виждал ли е СУ-57 изтребител пето поколение, и защо заблуждава укрите като им пробутва старите ефки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  25 Май 2023 22:59ч.

  Виждал го е в Топ Гън 2, седмица по късно е видял как Москвич АЗЛК дефорсак съсипва пазара на Тесла

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европедалче, защо не идеш да остроумничиш при останалите умствено непълноценни в "Дневник"?

  25 Май 2023 23:12ч.

  Там са всички други реститутки, еврофашисти, монархофашисти, всякакви педалчета, комплексирани селяни, никога неработили нищо НПО-шници и прочие пациенти на идващия Втори Народен съд. Радвайте се на форума на вестника там, докато ви търпим да хабите атмосферен кислород в наше присъствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  25 Май 2023 23:22ч.

  Не се напъвай излишно и слагай повече корега, да не ти падне ченето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евро-нещо си, Идиото! не си ти за сий форум, не си!

  25 Май 2023 23:56ч.

  Мястото ти е в пик, мик, дир, капитал, медиапул etc ! Идиотите, ма евроджендърчета правоверни, са там! Лесно ще намерите общ език! И, козяк, незачет! И днес опорките много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго! То верно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ама ...! А, и евро-нещо си, не се напиняй, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Социопатите от "Дневник" дофтасаха и тук

  26 Май 2023 0:11ч.

  Няма да има спокойствие, докато не се довърши работата на Първия Народен съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  26 Май 2023 0:35ч.

  България има един шанс, всички русопитеци да се присъедините към концерт на Кобзон, на борда на Москва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Загрижен гражданин

  25 Май 2023 22:52ч.

  Но наистина съм загрижен, че Остин пак нещо не е разбрал? То до седмици ясно, но реално погледнато, до седмици може вече да няма украински пилоти. И какво ще правим тогава??? Ще обучаваме пилоти от Джибути ли ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А де

  26 Май 2023 0:34ч.

  Така казваха наистина, че нямало да обучават украинци, а сега вече са насрочили обучението. Лъжци за пореден път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  25 Май 2023 22:56ч.

  Не искам да срещна Лойд Остин в тъмното!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  26 Май 2023 1:18ч.

  Няма страшно, в тъмното той не се вижда, стига да не се усмихне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • A защо не си искаме платените Ф-16. Защо дипломацията спи?

  25 Май 2023 22:59ч.

  Може би Украйна е платила преди нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самолети ние не сме плащали. Мутрата си плати такса спокойствие. На два пъти. Явно му е изтекъл абонамента

  25 Май 2023 23:14ч.

  Американците си прибраха парите, които сме спечелили от въоръжаването на Ислямска държава и Укропитекостан и за които те смятат, че им се полагат по право.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тренировката на един пилот за Ф-16 струва 6.8 милиона долара

  25 Май 2023 23:01ч.

  Ще ги тренират с кратък курс и само ще хабят самолетите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаете ли, че и Англия ще тренира украински пилоти?

  25 Май 2023 23:25ч.

  Англия няма и никога не е имала самолети Ф-16. Как ли ще ги тренира?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  25 Май 2023 23:27ч.

  То хубаво, ама ВВС не са само летците. Да речем, че за няколко седмици ще успеят да се научат да карат самоат. Да точно да го "карат", без да паднат. Но самолетът иска поддръжка, иска системи за насочване, управление на тези системи. Това не е автомобил, да го запалиш и да хукнеш. Предполагам, че обслужващия персонал ще бъде тъмнокож на цвят, което е близко до "казус бели"... Изобщо тази акция е по-скоро пи-ар акция, демек, вижте ни как помагаме, вижте колко са страшни украинците. Да де, ама кога и къде ще тренират групови задачи, да не мислите, че е лесно да сглобят добре действащи единици и че това става за седмица-две? Второ, летища къде? Много ясно е, че мястото на излитане ще бъде бързо прехванато и да не се окаже, че излетелите ф-ки няма къде да кацнат, щото летицата, където могат да направят това, вече са преорани с кинжали? Даже не е небходимо да влизат руски самолети в бой с тях или да ги обстрелват със ЗРК...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За един пилот се грижат над сто човека на земята и то без бойни повреди

  26 Май 2023 0:13ч.

  По време на война нещата стават доста по-сложни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  26 Май 2023 0:57ч.

  Новината от днес е, че китайците ви отрязоха Силата на Сибир 2 и ви приватизираха 5те средноазиатски сатрапии. Демек останахте само с Лукашенко и ще ядете газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  26 Май 2023 1:23ч.

  Пак вземаш сънищата за действителност. Сапикясай се най-сетне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи