Лорер: Идеята на вицепремиера Нинова за форсмажор няма да се реализира

Лорер: Идеята на вицепремиера Нинова за форсмажор няма да се реализира

Идеята на вицепремиера Корнелия Нинова за форсмажор няма да се реализира, заяви в "Денят започва с Героги Любенов" министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. 

"Това е екстравагантна идея, чухме я за първи път на заседанието на парламентарната комисия по икономика, преди това не е обсъждана в правителството, нито в коалицията - това е идея на БСП. Ако се въведе на национално ниво, никой не смята, че ще е добре за икономиката, тъй като негативите ще са много по-мащабни от позитивите. Оценката ми е твърдо негативна, защото ударът върху българската икономика от въведения форсмажор и от нашите контрагенти от чужбина, ще е много тежък." - заяви Лорер. 

Той изтъкна, че задачата на правителството е да подпомага бизнеса в най-критичните точки и го прави от достатъчно дълго време. 

Даниел Лорер определи арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова като обикновена процедура, която МВР извършва, защото смята, че може да има престъпление. Дали това е така или не, прeдстои да стане ясно в процеса на действие, но ако прокуратурата отказва да работи, този процес не може да бъде завършен, изтъкна Лорер.

Според него това, че показанията на Васил Божков са сред мотивите на полицейската акция, не означава, че Божков дирижира нещата отвън. 

"Божков явно е бил в отношения с предишната власт в продължение на много години и както се говори - за много милиони. Васил Божков не може нищо да дирижира от Дубай, но показанията му очевидно трябва да бъдат част от тези разследвания. Ако ние игнорираме това, що за власт имаме?

В Скандинавия министри подават оставка, защото ползват кредитна карта, за да купят памперси, в Румъния министър-председател беше в затвора, във Франция Саркози беше осъден. Няма никаква драма в това, така че моля опозицията да се успокои. 

Според Лорер в случая не може да става дума за репресия. 

"Те си придават излишна важност. Опитват се да изкарат случая като политически проблем, а той не е. Това е проблем на престъпността. Когато дойдохме на власт, казахме, че ще работим за превръщанвето на България в правова държава. И трябва са се спазва закона от всички. Ако има престъпност и тя е от членовете на опозицията?!" - попита той. 

Даниел Лорер коментира и посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин у нас. Според него това е важен знак на подкрепа. 

"Когато до нас се води война и ние подкрепяме Украйна, е важно че най-силният ни съюзник праща свой представител тук." - каза Лорер.

 

 

Коментари

  • Христо

    19 Март 2022 11:55ч.

    ...я земете и разтурете тая кочина наречена правителство на РБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Геофизик

    19 Март 2022 12:08ч.

    Войната е форсмажор, глупако, прочети дори най-елементарния учебник по търговско право.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    19 Март 2022 12:13ч.

    Умньо, посочи ми решението на НС с което е обявено, че България е във война! Неграмотността не е порок, лекува се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    19 Март 2022 12:12ч.

    Сем. Лорер с 29 имота в България, Швейцария, Люксембург и Брюксел е открадне поне милиард за да си купи имот и на Луната!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това

    19 Март 2022 12:35ч.

    не е идея на БСП, а на бизнеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Бизнеса" е организирана престъпност

    19 Март 2022 13:56ч.

    Аман от частници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • едно въпросче само

    19 Март 2022 13:20ч.

    Лореал Йерусалим, колониалното правителство има ли вече готова бг версия на украинската Diia?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ;-(

    19 Март 2022 16:04ч.

    Много моля, Високия, ако може да ни обясни всеобхватните санкции, като какво ги възприема???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи