Лорер: Доставките на газ и нефт са последният стълб, който Европа ще отреже в отношенията с Русия

Лорер: Доставките на газ и нефт са последният стълб, който Европа ще отреже в отношенията с Русия

Даниел Лорер призова всички министри да имат едно и също отношение по темата, че това е война и нищо друго, и че това е най-големият политически въпрос пред България. Той подчерта пред БНР, че България е солидарна с целия ЕС и с НАТО в усилието за спиране на руската агресия спрямо Украйна и че доставките на газ и нефт са толкова критични за цялата световна икономика, за Европа, че те ще са последния стълб, който Европа ще отреже в отношенията си с Русия. 

"Ситуационният център в МВнР работи 24 часа. Мисията ни е да осигурим безопасен транспорт за български граждани от Украйна и за украински граждани, които работят за български фирми с представителство там. Процесът е затруднен от бойните действия и защото украинските власти са наложили забрана за мъже между 16 и 60 години да излизат от страната. Това затруднява семействата да вземат решение дали да се разделят". Това каза пред БНР министър на иновациите и растежа Даниел Лорер. И посочи, че има организиран автобусен транспорт, има готовност за самолетен такъв през Полша, но там ситуацията е затруднена, има и дипломатическо присъствие на границите с Румъния и с Полша. 

"Киев е извън обхват към момента заради обявен комендантски час. Всички, които са заявили желание за транспорт, са го направили през мисиите в Одеса и в Киев. Засега нямаме сериозно заявено желание от големи маси от хора". 

В предаването "Неделя 150" Лорер коментира, че активите на Централната банка на Русия са забранени и това е сериозен удар срещу руската икономика: "И вероятно ще е първата стъпка, която ще започне да убеждава Русия, че войната, която започна, няма да може да бъде решена по този начин. Колкото и резерви да има събрани Русия, много бързо те ще се окажат недостатъчни пред невъзможността да покриват сметките за военната операция в Украйна". 

Той подчерта, че България е солидарна с целия ЕС и с НАТО в усилието за спиране на руската агресия спрямо Украйна и че доставките на газ и нефт са толкова критични за цялата световна икономика, за Европа, че те ще са последния стълб, който Европа ще отреже в отношенията си с Русия. 

"Единственият съюзник на Русия в Европа - Сърбия, получава своя нефт и газ през тръбопроводи, минаващи през Европа... По-дългосрочната тревога е какъв ще е ефектът върху самата Русия и руския народ от това, което предстои да се случи. Икономическата мощ на САЩ и на ЕС ще осигурят надделяването на Украйна над Русия и пълната сила на санкциите ще се стовари върху руския народ". 

По думите на министъра, силните конфликти консолидират политическите процеси: "Ще се радвам, ако конфликтът в Украйна консолидира европейския континент и необходимостта от това той да се разшири, да включи Западните Балкани, така че всички ние да станем част от демократичното европейско семейство като противовес на хаос и агресия от чужди страни в европейския континент". 

Лорер призова всички министри да имат едно и също отношение по темата, че това е война и нищо друго, и че това е най-големият политически въпрос пред България. 

"Важно е да сме солидарни с Украйна, тъй като солидарността с нашите съюзници сега ще има добър икономически ефект в бъдеще. Колкото по-големи съюзници сме днес, толкова по-голямо участие ще имаме на икономическата маса след това". 

По темата за бюджета министър Лорер подчерта, че опозицията не вярва в България, затова отправя и критики: 

"Всеки, който е правил бизнес някога, знае, че ако искаш да направиш читав бизнес, трябва да инвестираш в него. Опозицията явно не вярва в това, че България може много повече, затова досега сме имали бюджет на икономии. Когато не вярваш в нещо, правиш икономии, когато вярваш, инвестираш в него, за да се развие. Бюджет 2022 за пръв път е бюджет на растежа. Инвестираме в базови неща, но това е наследството, което получихме. Не приемаме критиките, че това е инфлационен бюджет". 

Интервюто с Даниел Лорер можете да чуете в звуковия файл.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    27 Фев 2022 13:45ч.

    Спомнете си Пакта за стабилност по време на санкциите срещу Сърбия : загуби само България !!!! Правителството трябва да си спре заплатите за да е солидарно с умиращия бизнес ......................поради своята солидарност спрямо спорни политики .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    27 Фев 2022 13:45ч.

    Погледнато от Запад. А как стои въпросът погледнато от Изток? Договорът на България изтича в краят на тази година. Сигурни ли сте, че Газпром ще го поднови?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    27 Фев 2022 14:22ч.

    Дано Газпром да отчете, че ЕС е виновен за цялата ситуация в Украйна. Нека да купува от съюзника си - САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "последният стълб, който Европа ще отреже"

    27 Фев 2022 13:55ч.

    Подобно изказване показва страх от кастрация. Страх да не ти отрежат "стълба", поради което въпросният страх се проектира върху политиката. Такивато субекти са нооо вредни и опасни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Фев 2022 13:55ч.

    (...) че те ще са последния стълб, който Европа ще отреже в отношенията си с Русия. (...) Ми, ако Русия го отреже?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    27 Фев 2022 15:06ч.

    Договори не се нарушават, дори и по време на война. Парите са по-силни. Но газ извън договори няма да се доставя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туземната колониална администрация е без чувство за самосъхранение

    27 Фев 2022 13:59ч.

    Руските войски настъпват западно от Киев 27.02.2022 12: 38: 35 Александър Долбиш anna-news.info Операцията на руските въоръжени сили продължава. Руските войски започнаха по-нататъшно настъпление на запад от Киев. Съобщава се за движение на ВС на РФ в населеното място Буча край украинската столица. ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    27 Фев 2022 14:21ч.

    Да, тези нещастни момченца наистина са само за съжаление. Колкото по-бързо им отнемем възможността да властват, толкова по-добре. Безродници и безхаберници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    27 Фев 2022 14:48ч.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. Ото фон БИСМАРК

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надежда

    27 Фев 2022 14:48ч.

    Този човек чува ли се какво говори ? Нямате право да говорите от името на българския народ. Вижте анкетите, например в Нова телевизия за справка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    27 Фев 2022 14:53ч.

    Изказванията на този човек, показва единствено абсолютното непонятие на процесите и развитието им в бъдеще! Проекта фашистка и нацистка Украина приключва безвъзвратно, и този, ако е поне малко интелигентен би трябвало да го усеща, независимо с какво му пълнят главата шизофренните интриганти от Козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    27 Фев 2022 14:55ч.

    върховете на нпо-тата на хамериканска издръжка не са меродавни , освен като списък за бъдещият Народен съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    27 Фев 2022 15:31ч.

    Коментарите на Форумците ме накараха да прочета глупостите на чифута.Да пълни глупости са.Дано не си вярва а само ни заблуждава.Абсолютно нищо не пречи на Русия да спре продажбите на петрол за Европа,Нямам и на идея колко продава в Европа но спирайки продажбите посредници ще гу купят и продадът с надценка.Допълнителен петрол няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    27 Фев 2022 15:35ч.

    С газа е малко по сложно.Ако го спре няма как да го продаде.Но може да ограничи продажбата му на сегашно или под нивото.По много причини.Те всъщност и го правят.Още миналата година ограничиха продажбата на торове и др.производни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    27 Фев 2022 15:52ч.

    Преди много месеци написах,че нещо много важно е накарало САЩ спешно да инсталират цялата измет дето ни управлява сега.Тогава гадаех защо?Днес отговора е ясен.Марионетките трябва да хвърлят съчки в огъня докато съсипят Европа а и България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    27 Фев 2022 16:30ч.

    Украйна ни била съюзник и зато сме били задължени? Откога, бре чоджум?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    27 Фев 2022 16:42ч.

    Войната си е война, Русия ви овба за всичко, ама е длъжна да и дава газ. Без пари, ако може

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    27 Фев 2022 16:44ч.

    Русия виновна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    27 Фев 2022 16:54ч.

    Мога да оправдая Цончо Ганев, че изтъква икономическите последици за България от санкции спрямо Русия, защото е говорител на опозиция, която ясно е заявила виждането си по днешната геополитическа ориентация на страната ни. Но Лорер да се репчи срещу Путин, който прочиства Украйна от днешните бандеровци, горди последователи на бандеровците от 1941 г., извършители на Лвовския погром?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нина меката от ЕС

    27 Фев 2022 18:24ч.

    Прави умират без евраците ни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи