Лорер: България е макроикономически най-добре в ЕС и може да си позволи още заеми

Лорер: България е макроикономически най-добре в ЕС и може да си позволи още заеми

В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на държавния бюджет, защото средствата са осигурени. В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв. Ние ги слагаме на масата и се надяваме в Коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. По думите му, българската икономика нараства, българският износ е рекорден - 8 млрд., производството ни е 20 процента нагоре. 

Лорер уточни, че пакетът от 2 млрд, който "Продължаваме промяната" предлага за обсъждане с коалиционните партньори, не е самоцел.

"Той е част от нашето дълбоко разбиране, че е необходима грижа и за българските граждани и за българската икономика. Ние практикуваме грижа за България още от Бюджет 2022 вече вдигнахме заплатите на учителите, с новия рамков договор за Здравната каса вече обявихме вдигане на заплатите на лекари и сестри - медицински персонал като цяло. Грижата за хората и българската икономика това правителство прави от ден първи. Настоящият инфлационен пакет идва след 4 млрд., които вече инвестирахме в българските граждани и икономика през зимата, за да подкрепим цените на енергоносителите. Не бива да има изненада или спекулация, че реагираме на някаква особена ситуация, това е част от политиката на това правителство - десни мерки за икономиката, за да се развива и расте, леви мерки за гражданите и най-слабите слоеве от икономиката, за да се справят в тази трудна ситуация", каза министърът на иновациите. 

Според Лорер доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване. Именно това е целта на вдигането на пенсиите и детските надбавки. Каза, че българските пенсионери са приоритет номер едно на ПП и ако се налага, отново ще разгледат техните доходи, за да може пенсионерите да изживеят достойно старините си. Не изключи и по-нататъшно предложение за увеличаване на минималната заплата. 

Бюджет 2022 подпомага най-слабите, но инвестира в българската икономика като цяло - в инфраструктура, в малки и средни предприятия. В Министерството на иновациите и растежа вече има половин милиард помощ за малки и средни предприятия - за технологична, енергийна модернизация, каза още той. 

Според Лорер корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което ПП предлага като инфлационни мерки. "Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги намери навреме. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която поне да намери европейските средства у нас", каза той. 

На въпрос дали са ни нужни нови заеми, Лорер заяви, че това е политика на Министерство на финансите, но България е макроикономически най-добре от всички държави в Европа и може да си позволи още заеми.

България е стабилна макроикономически, нивото на дълг е около 20% от БВП, при положение, че в Западна Европа при някои държави е достигнала 100%, каза министърът.

Той обаче не изключи след няколко месеца да има нов антиинфлационен пакет.

Вижте целия разговор във видеото

 

 

 

Коментари

  • хаирсъзин

    17 Май 2022 9:54ч.

    този е за катран и перушина. макро дебалансите на БГ икономиката са отдавна констатирани и от докладите на ЕС и от анализите на ЕЦБ. Всичко, което може да каже за ръст на икономиката е инфлационно, а видно и от някои данни се дължи на откровенна спекула на местно ниво. неграмотниците от дондуков просто не се справят, не знаят как. Дълбоко убедени са че дуднене по ТВ може да промени реалностите....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    17 Май 2022 11:22ч.

    Заслугата България да е макроикономически стабилна не е на сегашните управляващи, а на зададената рамка от Валутният Борд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    17 Май 2022 10:09ч.

    Този лъжец сам вярва ли си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шизофрения

    17 Май 2022 10:13ч.

    "В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв." , но, "но България е макроикономически най-добре от всички държави в Европа и може да си позволи още заеми."?!?!?! Ako си добре икономически и имаш пари, за чий са ти заеми?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължаваме с промяната

    17 Май 2022 12:07ч.

    Световното правителство ще плаща на хора, които са „твърде бедни, за да живеят достоен живот“, да се самоубият или, според медицинския термин, да бъдат евтаназирани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    17 Май 2022 10:16ч.

    Абе, Гоше, ще оглушеем с това твое думкане, бе! Здравето не си взе! Хайде, остави ме мене, ами кокошките престанаха да снасят, при 20 кокошки — яйца от пазара купувам! Аз и на война съм бил, ама такова чудо! Бомбардират, бомбардират, па спрат. А при тебе спиране няма, от сутрин до вечер. Какво е това чудо, какво беше това твое изкуство, бе? Оглушаваме, бе, Гоше!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “България е макроикономически най-добре от всички държави в Европа”

    17 Май 2022 10:19ч.

    Абе що не се разкараш, заедно с приятелчетата си ПростоКиро и Кокорчо . Аман от лъжци и крадци.Направо да съберем пари и да платим на Мъск да ви изстреля еднопосочно към космоса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    17 Май 2022 10:22ч.

    Онова магически число от Маастрихт 60% е реферирано към западните икономики и то от по-старо време. Някои ик-ки ще издържат и на 100%, други биха паднали и на 40%. Зависи от стр-ра, качеств. критерии, добавена стойност. Виждаме, че много им се иска да харчат държ. пари, а уж са все десни! Тяхната идеология са парите - ако може да са повечко и да са техни лични!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    17 Май 2022 10:31ч.

    На кандидат емитентите споделям, че сериозни икономисти в Бг са правили разчет, че след 35% дълг Бг влиза в червена зона, висок риск несъстоят. Факт е, че сега инфл. предефинира средата, облагодетел. получатели, но лагът няма да се отвори силно, неизбежно ще дойде камшич. удар от високите лихви и др. мерки. Бяха си наредили играта, но през. Путин събори фигурите. Сега е леш, а иде и глад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Хазин - трева да пасе! Направо се разплаках от умиление!"

    17 Май 2022 10:32ч.

    Май е време да се организира Евровизионен конкурс за "Най-майстор-суперлъжец" за държавници - мошеници. Вече е трудно даже в една единствена статия да се обхванат на раз купищата неистини, извъртания, подмени от "държавните мъже"! - А когато се препоръчват "ЗАЕМИ", ми липсват няколко допълнения: - Кои-кога ще връщат и как ще ги откраднат?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Achtung Banditen

    17 Май 2022 10:36ч.

    Внимание, бандити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този моше-ник да оди в Израел

    17 Май 2022 10:46ч.

    ..."българският износ е рекорден - 8 млрд., производството ни е 20 процента нагоре." - Кой износ - износът на оръжие и боеприпаси за убиване на хора в Украйна; кое производство от всичките вдига ръста на промишленото производство - производството на оръжия и боеприпаси за смърт на хора в Украйна! Лорер, хващайте се под ръка с Курнела и марш в Израел! Там ви е истинското място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама разбира се

    17 Май 2022 10:49ч.

    Станахме макроикономически най-добре щото трябват пари да се потушава народната любов. Да им купят и на тия по една джипка и да ходят да раздават на парче. Горката БСП, вече денонощно е в обяснителен режим какъв здрав разум е в тази правителствена шайка, прави го щото електората им не може да повярва на очите си и ушите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моше

    17 Май 2022 10:51ч.

    Моше разбира от кредити. Вервайте Му! Той не харчи. Той "ИНВЕСТИРА". :-)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Целта са спестяванията на хората

    17 Май 2022 10:54ч.

    Те наистина са много на фона на европейските. Методът е стар като света: разходи за непроизводствени цели, издържани чрез заеми срещу бъдещите данъци, инфлация и безработица. Така всички ще се принудят да харчат "белите си пари за черни дни" за да оцелеят. Това се вижда ясно от примера с газа: купуваме скъпо заради американските интереси като за целта вземаме заеми срещу бъдещите данъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хрисро Ботев - Елегия

    17 Май 2022 10:59ч.

    "Кажи ми кажи, бедний народе,/ кой те в таз робска люлка люлее?/ Тоз ли, що спасителят прободе/ на кръстът нявга зверски в ребрата, /или тоз що толкоз годин ти пее:/ "Търпи и ще си спасиш душата?!"/// Той ли ил някой негов наместник,/ син на Лайола и брат на Юда,/ предател верен и жив предвестник/ на нови тегла за сиромаси," ...........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Ботев - Елегия

    17 Май 2022 11:02ч.

    "Кажи ми кажи, бедний народе,/ кой те в таз робска люлка люлее?/ Тоз ли, що спасителят прободе/ на кръстът нявга зверски в ребрата, /или тоз що толкоз годин ти пее:/ "Търпи и ще си спасиш душата?!"/// Той ли ил някой негов наместник,/ син на Лайола и брат на Юда,/ предател верен и жив предвестник/ на нови тегла за сиромаси," ...........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Май 2022 11:24ч.

    Трябваше да докарат разни индивиди отвън или да сложат некви еврюги, за да успеят да ни отнемат земята...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следващата стъпка за кражба на българската земя

    17 Май 2022 11:29ч.

    е данък върху земеделската земя. Като сложат данък върху земеделската земя, която вече никой не перодава, хората ще се принудят да започната да я продават срещу инфлационните валути-хартийки = евро, вързаният с него лев, щатски долар...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следващата стъпка за кражба на българската земя 17 Май 2022 11:29ч.

    17 Май 2022 11:34ч.

    Ммммм, дааа, май на там отиват нещата?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    17 Май 2022 11:35ч.

    Мнозина от вече обществено активните колеги имат привилегията да не помнят събитията от 1996-97 г. (Към онзи момент новият бг елит бе започнал кражбата на собствеността. Костов и Царя завършиха едрия щрих). Тогава отнеха спестяванията на хората и "оправиха" кредите на първите. Хоризонтът на живот беше днес, а ако може до края на седмицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая шайка

    17 Май 2022 12:08ч.

    Херо-инята да я пряти не на шринк, а направо на психиатър за освидетелстване. Преди Народния съд 2. Най-добре бил в ЕС. Ми най-добре си, щото даже в ЕС на никого, че и булката му не му дават толкова пари в ръцете за приджобване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къдравата гнида

    17 Май 2022 12:15ч.

    Българите са си виновни, робско племе ! Търпят гаври, унижения, пладнешки разбойници да ги грабят - само да останат живи ! Да де, ама и това не е предвидено от шайката ! Протестирайте бе, овце ! Свалете тази омерзителна хунта ! Какво чакате, кого чакате ? София е два милиона - излезте 10 % от "столичаните", блокирайте центъра ! Обща стачка ! ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идва ти времето, гнидо. И ти си напъхан в азовсталския ад.

    17 Май 2022 12:27ч.

    Можем да си позволим да те провесим от някой стълб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • къдравата гнида 17 Май 2022 12:15ч. Българите са си виновни, робско племе ! Търпят гаври, унижения, пладнешки разбойници да ги грабят - само да останат живи ! Да де, ама и това не е предвидено от шайката ! Протестирайте бе, овце !

    17 Май 2022 12:39ч.

    Сравнително добър български и задоволителна грамотност за НЕбългарска къдрава гнида, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Върви на майната си 17 Май 2022 11:39ч. Тоя мисли, че говори на олигофрени като него.

    17 Май 2022 12:41ч.

    Не е луд, който яде зелника, а който му го дава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    17 Май 2022 12:42ч.

    Вземайте заеми, пълнете куфарите и си заминавайте по страните откъдето сте дошли. Всеки знае, че точно това ще направите, но колкото по-рано, толкова по-добре за България. Много народ мрази Бойко защото крадял, но неговите пари са в България, а вашите ще заминат заедно с вас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    17 Май 2022 13:48ч.

    Не беше антисемитски, но ми изтрихте коментара в който казах, че вече един евреин ви изигра с авиокомпанията. И този говори за пари, а дори не е министър на финансите. Това са факти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи