Лондон: Руската база в Севастопол се пази от обучени делфини

Лондон: Руската база в Севастопол се пази от обучени делфини

Руски военни общуват с делфин в делфинариум в окупираната част на Херсонска област, 20 май 2022 г. Снимка: АП

Русия е засилила охраната на базата си в Севастопол, на анексирания украински полуостров Крим, като е включила в нея и специално обучени делфини, които да я защитават от водолази, съобщи британското правителство, с което потвърди връщането към практиката от Студената война, съобщи Франс прес.

В редовната си актуализация на информацията за руското нашествие в Украйна, британското министерство на отбраната обясни, че от лятото на 2022 г. Русия е направила "значителни" подобрения на основната си база в Черно море. Те включват "най-малко четири слоя мрежи и плаващи заграждения на входа на пристанището. През последните седмици тези защитни съоръжения най-вероятно са били подсилени от значителен брой обучени морски бозайници", според информацията, публикувана в "Туитър".

Използването на морски бозайници за военни цели е дългогодишна практика, до която няколко армии, особено американската и руската, са прибягвали през последните десетилетия. В Крим, украинския полуостров, анексиран от Русия през март 2014 г., през 1965 г. е бил разположен център за обучение на морски бозайници. След разпадането на СССР през 1991 г. центърът е закрит, а делфините – продадени на Иран, според руски медии. През 2012 г. украинските военноморски сили отново откриват центъра, но след анексирането на полуострова той преминава под контрола на Москва.

 "В арктически води (руският) флот също така използва белуги и тюлени", заяви британското министерство днес. "Русия е обучила животни за редица мисии, но тези в пристанището на Севастопол най-вероятно са предназначени за противодействие на вражески водолази."

Крим служи като тилова база за руските сили, особено за изпращане на подкрепления и поддържане на оборудване. Той редовно е обект на украински атаки, особено с дронове, припомня АФП.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Треньорът на делфините

    23 Юни 2023 18:33ч.

    Тюлени бе, простаци. Какви делфини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    23 Юни 2023 18:36ч.

    Делфинште поне не им плащат баснословна надница, за разлика от спецназа на Ми6, който пази Зеленски в бункера и навсякъде подир него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    23 Юни 2023 18:51ч.

    А един мармот завива станиола в шоколад.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И сега въпрос:

    23 Юни 2023 21:30ч.

    Защо англичаните се интересуват от охраната на Севастопол? Нали твърдят, че не участват в конфликта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ред алерт

    23 Юни 2023 21:40ч.

    Този явно е играл Red като малък... :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Русия е обучила животни за редица мисии, но тези в пристанището на Севастопол най-вероятно са предназначени за противодействие на вражески водолази."

    23 Юни 2023 21:44ч.

    - Да и не само. Взели са челюсти от акули и са ги присадили на делфините. И сега, щом видят водолаз, го схрускат на секундата. И най-лошото е, че са клонирали предният лоб на ДоРеМи - агента Джеймс Бондорчук и са им вдъхнали неимоверен апетит към мумици на британски водолази. Основание за статията са няколкото едвам оцелели агенти в Севастополски води от делфино-акулите, водолази. Оцелели, оцелели - колко да са оцелели? - Съвсем малко и без сюблимните артикули.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факт

    23 Юни 2023 21:46ч.

    И десет пъти БТА да повтори фразата "украинския полуостров Крим", това няма да промени факта, че в момента Крим е руски. Аман от дезинформатори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    23 Юни 2023 22:07ч.

    Доста добре са се потрудили британците,за да си научат уроците!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    23 Юни 2023 22:34ч.

    Не споделят, че това са вежливи украински делфини, анексирани от Русия, отбрана селекция надарени мъжкари, специално обучени да не подбират, а да карат наред, каквото дойде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    23 Юни 2023 23:50ч.

    Предлагам латвийците да обучат сардини (шпроти) и да ги дадат на украинците! То и без това руснаците спряха да им купуват консервичките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато Лондон престане да бъде обитаемо от хора място всички войни по света ще секнат

    24 Юни 2023 0:14ч.

    Жалко за Уелс, Ирландия, Шотландия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи