„Локхийд Мартин“: Първият български F-16 премина основния монтаж, надяваме се догодина да го сглобим

„Локхийд Мартин“: Първият български F-16 премина основния монтаж, надяваме се догодина да го сглобим

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България очаква 8 изтребителя F-16 през 2025-та, и още 8 през 2027-ма след като българското и американското правителство подписаха договори за доставка. Компанията, която произвежда F-16 Блок 70/72, е американската „Локхийд Мартин“. В момента те произвеждат от същите изтребители и за други 5 държави, освен България. 

Според Джонатан Лин, който отговаря за стратегическите партньорства с Централна и Източна Европа, вече е започнало производството на българската партида самолети. "F-16 се произвежда повече от 40 години в нашите заводи, така че не е нещо ново за нашата компания. Тази седмица имахме тестови успешен 50-минутен полет, така че този модел вече лети и ще произведем доста от него до 2025 г.  Още шест държави искат F-16. Двама от пилотите ни с прякори Сирената и Професионалситът пилотиха изтребителя, а това е крайъгълен камък в това, което правим. Те дадоха много добра оценка за състоянието им", заяви Лин.

България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16

По думите му в момента върви основният монтаж на самолетите. "Все още нямаме и осемте изтребителя от първата партида, засега имаме само първият. Надяваме се да го сглобим и да го видим как лети през следващата година. Направихме подобрения в радарната система с електронно сканирани, подобно на F-35. Това е поколение 4+ на изтребителите. Автоматичната система за избягване на сблъсък спасява 10+ живота на пилоти. Ако пилотът загуби съзнание или възможност да пилотира, софтуерът стабилизира машината", обясни той.

Джонатан Лин съобщи, че няколко български пилоти се обучават в САЩ. "Те добиват практика в изтребителите, в момента преминават обучение в Аризона. Мога да кажа, че работим върху това да ги имате около 2025 г. Втората партида може да получите през 2027 г.", разкри Лин. И допълни, че компанията цели да произведе 148 изтребителя.

 


 Източник: NOVA

 

 

 

 

Коментари

  • Нямат никакъв ВПК. В момента с изненада го откриват.

    29 Яну 2023 18:30ч.

    Голям майтап е тази така наречена държава САЩ. Мезолитна аномалия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • взеха ни паричките за тия вехтории, това е важното

    29 Яну 2023 18:51ч.

    Как да имат като ще правят непосилна себестойност, ако работят у дома си със своя работна сила. Това тяхното е съвременна форма на рекет - неслучайно конкурс не са печелили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    30 Яну 2023 0:11ч.

    Насила хубост не става и парички не се вземат. Въпросът е защо далите паричките са все още на свобода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    29 Яну 2023 18:36ч.

    Очакваме го с нетърпение, за да направим с него някоя поразия в Крим и да влезем с двата крака знаете къде... Че ни опъват ушите всекидневно и ни тикат натам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • темповете са впечатляващи

    29 Яну 2023 18:48ч.

    Първия чак догодина? Трай, бабо, за хубост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    29 Яну 2023 18:50ч.

    Чудесно! Ако догодина го сглобите и евентуално - по-догoдина ни го доставите, ще заснемем Top Gun 3

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    29 Яну 2023 18:54ч.

    Ако украйнците издържат до догодина американците ще ни накарат да им ги подарим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те тия дни ще ни накарат да ги подарим

    29 Яну 2023 20:54ч.

    Бас държа, че в момента им извиват ръцете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    29 Яну 2023 19:00ч.

    не знам защо, но имам чувството, че цялата тая история е някакъв не особено деликатен начин за е.*.аване с територията... за което трябва да благодарим на бацю де ла банки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куцуз носят тези самолети, да си държат у тях

    29 Яну 2023 19:14ч.

    щото и Тиквун изчезна от властта, не можа да се откупи с тях заради удължението на Турски поток, за тези пари му позволиха само да се ухили в Белия дом до Тръмп. Отделно "Обединените патриоти" изчезнаха яко дим от публичното пространство. Няма лошо и двете загуби само ни помогнаха да си отворим очите, ама колко повече да ги отваряме, колкото Кокорчо ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко много месеци се гневих на Тулупите - Борисов и Каракачанов -

    30 Яну 2023 9:57ч.

    че ни похарчиха паричките за пенсии и ПРЕДплатиха в брой!!!!!!!!! тези хартиени F-ърчилки, и то в навечерието на (сегашната) буря! По онова време се носеше само неясен тътен и дъх на колендро... Не бяхме и сънували нито гаврата CovID-19, нито WEF-аджията Клаус Ш. , нито Zеленски и нелепото безумие на стотиците ежедневни жертви, все рускоговорящи, нито сбърканяка про100киро, който без "да си рискува" правителството, като изпрати официално оръжията от арсеналите на БА, все пак се прослави по света като "спасителят на Украйна" с тарикатски договорки, "без да им казват на българите"... АслЪ, да си ги държат, и да ги изпратят където са най-необходими. Изгладувахме ги вече...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    29 Яну 2023 19:18ч.

    Те пък, защо са се разбързали ? Нямате ли грипна вълна, която по договор може да удължи крайните срокове за доставка. Пазете се и когато станат тогаз ! То тогава сигурно ние ще сме преминали на новите Су.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Яну 2023 19:35ч.

    Верно ли, ами те ще ръждясат докат ги сглобите бе ... ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СУ 35

    29 Яну 2023 19:39ч.

    Това си е чиста лъжа и манипулация. Прилачами на една новина от 2002-2003г. като дадоха по канал1 химическите оръжия които открили на Садам Хюсеин в Ирак. Кадърът беше следния ръждявал варел в едно мазе. И това е химическото оръжие на Ирак ?!?!? МОЛЯ? Помня и гузната физиономия на водещата която много добре разбираше че лъже в момента. Та това е същото имат ни за индианци,а ния знаем какво се случи с тях в Северна Хамерика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен на хартия и надеялки

    29 Яну 2023 20:18ч.

    вече назрява пореден транш "БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    29 Яну 2023 20:22ч.

    И все пак си мисля,че такъв тип самолет изисква инфраструктура със съответно навигационно и радиолокационно оборудване , което на този етап не съм чул да се изгражда. Или греша ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а чул ли си кога си построиха летище за ДРОНОВЕ

    30 Яну 2023 8:34ч.

    недалеч от Жеравна? Знаеш ли, че си построиха летище в една от хамер. бази и техният министър на отбраната, дженерал Остин, си идва и си заминава както и когато си пожелае?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самуел Бекет

    29 Яну 2023 20:34ч.

    Очакваме, очакваме, само че да не дойде като Годо? Никога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    29 Яну 2023 20:35ч.

    Този самолет няма никакъв шанс срещу колегата Су35.Каквито и подобрения да правят не могат да избягат от 40 годишния монокок,1вертикален стабилизатор и 1 двигател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пико

    29 Яну 2023 20:37ч.

    Пожелание за дълголетие. ,,Да доживееш до идването на първите F-16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-))

    29 Яну 2023 22:11ч.

    Ха-ха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    29 Яну 2023 20:42ч.

    Струва ми се, че ако почна да го дялкам на ръка от дърво, ще изпреварва американцитр

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И нещо хубаво

    29 Яну 2023 21:08ч.

    Добре, че американците ни измамиха с тези самолети. Иначе, каквото и да бе купено, вече щеше да е подарено на Украйна. Сега поне имаме надежда, че до десетина години американците все пак ще сглобят някакви самолети за нас. А тогава няма да ма на кого да ги подаряваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е баси

    30 Яну 2023 10:31ч.

    Аз ще се пенсионирам до като ги доставят сигорно 2027 ще е само первият от вторите 8

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    29 Яну 2023 21:09ч.

    Според мен писалите по-горе, че въпросният Лин се бъзика, имат право. Самото съобщение звучи нелепо – надявал се догодина да е готов ЕДИН от нашите самолети, който тази година преминал основния монтаж, дрън-дрън та пляс. Свързвам го със свалянето над България на самолет на Локхийд /тогава е било само Локхийд, още не било станало Локхийд Мартин/, собственост на израелските авиолинии, нарушил въздушното ни пространство, пилотиран от бившия пилот на Уинстън Чърчил, Стенли Хинкс. Догодина ще се навършат 69 /символ на антифа? - https://antifa-ws.livejournal.com/46549.html / години от драматичния инцидент, при който загиват всичките 58 пътници /плюс екипаж/ на борда. Отнесли сме люти закани още тогава не само от Израел, но и от /Дивия/ Запад. Инфо за инцидента: Полет 402 на Ел Ал – Уикипедия (wikipedia.org)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "... Самото съобщение звучи нелепо –..."

    30 Яну 2023 9:00ч.

    А ето моята версия: Миналата година проблясна за секунда новината, че Локхийд-Мартин поемат спешна поръчка за 60 (шейсет) F-16 за Тайван във връзка с изострянето на ситуацията там, които естествено се подредиха преди нас... А преди да започнат спешните поръчки трябваше да построят завод (и пак да благодарят на Баце, който им даде парите на куп ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!), защото F-16 отдавна е снет от въоръжение в хамер. армия и заводът им е преобурудван за трепачът (на пилоти) F-22, тъй че наистина производството на нашите самолети започва от белият лист в пълния смисъл на думата... И пак да благодарят на Баце - открихме фронт за работа на толкова много хамер. работници, и повлякохме крак за 125 машини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коледар

    29 Яну 2023 21:53ч.

    Да не забравите да му ударите един слой против ръжда отдолу и да монтирате нови гумички на чистачките, ей!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ст. Л. Костов

    29 Яну 2023 22:18ч.

    Аре поне ускорете първият, поне да има с какво да пръскаме доматето и лозите...баси олигофрените...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаро

    29 Яну 2023 22:22ч.

    Да подарим тия, пък да си купим още 16 хартиени хвърчила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    29 Яну 2023 22:35ч.

    Догодина да го сглобите? Ма не бързайте чак толкова, де, да не стане някой сакатлък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    30 Яну 2023 0:10ч.

    „Локхийд Мартин“: Първият български F-16 премина основния монтаж, надяваме се догодина да го сглобим *** Ами след като е минал основния монтаж какво ще сглобявате цяла година?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    30 Яну 2023 0:38ч.

    Човек насила да се напъва да измисли подобна хумореска, ще се затрудни, особено в частта с прякора на двамата пилоти. Всякаш някой зевзек го е казал. „Локхийд Мартин“ бил обявил, че първият български F-16 преминал основния монтаж с лепило за хартия,картон и дунапрен Loctite. Надяваме се догодина, когато монтажното лепило изсъхне да го изпратим за боядисване, пудрене и къдрене, заявил Лин,отговарящ за стратегическите креватни партньорства с Централна и Източна Европа. Лин казал още, че същата процедура на боядисване, пудрене и къдрене са преминали и двамата пилоти с прякори Сирената и Професионалиситът, което било крайъгълен камък в това, което правели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смеееееееех

    30 Яну 2023 5:09ч.

    Имаше едно време един стар виц за Албанските реотани ... Локхийд Мартин обаче се оказаха даже и по-зле ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    30 Яну 2023 8:00ч.

    Любопитна е биографията на двамата аса с прякори Професионалистът и Сирената. Първият е спечелил прозвището си, след като става лауреат на междуармейско състезание под патронажа на Пентагона по скок на височина в подземен бункер. Сирената пък е първият пилот, успешно катапултирал три пъти от хартиен самолет. При един от случаите той неволно се е приземил върху представителния духов оркестър на армията, който в това време изпълнявал „America the Beautiful“. В следствие на инцидента в тялото му останал трайно мундщук от тромбон. В тихи нощи с него Сирената будел другарите си по спалня, откъдето възникнало и прозвището му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смехът

    30 Яну 2023 9:45ч.

    е здраве!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    30 Яну 2023 10:08ч.

    Колонизаторите решиха да ни зарадват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    30 Яну 2023 11:49ч.

    Този го асоциирам с доктор Ливайн от рекламата на магнитните наколенки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    30 Яну 2023 15:13ч.

    Малиииии цели 148 самолета за 10 години... Това си е постижение. Вероятно онези в Кремъл вече треперят и слагат памперсите....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    30 Яну 2023 15:14ч.

    В Кремъл са си сложили памперси, защото се попикават от смях.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк 16

    30 Яну 2023 21:19ч.

    Не се тревожете, уважаеми партньори, вашите милиарди не са отишли напразно! Гле'йте к'ъв як сайт сме ви направили: https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/f-16/f-16-bulgaria.html#bulgarian

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи