Лиз Тръс отменя забраната за добив на шистов газ

Лиз Тръс отменя забраната за добив на шистов газ

Новата британска премиерка огласи план за справяне с енергийната криза

Новата премиерка на Великобритания Лиз Тръс обяви днес, че правителството й ще отмени забраната за добив на шистов газ чрез фракинг (хидравлично разбиване на глини), наложена през 2019 г. от съображения за сеизмична безопасност, съобщиха британски медии.

Първата задача на кабинета е да обуздае цените на енергията на вътрешния пазар за домакинствата и бизнеса, за да смекчи кризата с нарастващите разходи за живот. Двугодишната "гаранция за цените на енергията" означава, че сметките на средностатистическо домакинство няма да надвишават 2500 лири (2872 долара) годишно за отопление и електричество, каза Тръс пред парламента. 
     
Сметките трябваше да скочат до 3500 лири (4000 д.) годишно от октомври, или тройно в сравнение с миналогодишните суми, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Лиз Тръс заяви също така, че ще одобри още петролни сондажи в Северно море и ще издаде 130 лиценза, включително и за добив на шистов газ.
         
За бизнеса и обществените институции като болници се предвижда замразяване на цените на енергията за  шест месеца. 

Според правителството мерките ще забавят темпа на инфлацията с 4 до 5 процентни пункта. Инфлацията в страната достигна 10,1 процента през юли, като се прогнозираше ускоряване до 13 процента преди края на годината. 
 
Тръс отхвърли призивите на опозицията за налагане на данък върху свръхпечалбите на петролните компании.  

Таванът за цените ще бъде финансиран от хазната и чрез кредитиране. Според опозиционната Лейбъристка партия това означава, че британските данъкоплатци ще трябва да подкрепят програмата от джоба си. Икономисти изчисляват, че новите мерки ще струват поне 100 млрд. лири, които ще се добавят към държавния дълг на страната.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • демек

    08 Sep 2022 15:19ч.

    след 10 години, Острова ще е под вода

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    08 Sep 2022 15:48ч.

    Тази работа с недостига на газ май я направиха, за да активират добива на шистов газ. И в България разни "иксперти" взеха да ни рекламират сериозно шистовия газ. Не е много хуманно да ни раздадат по едно въже да се обесим, по-добре със земетресение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи