Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

"Борис, ти осъществи Брекзит. Ти смачка Джереми Корбин. Ти пусна ваксината и се изправи срещу Владимир Путин", каза новият британски премиер, демонстрирайки уважение към предщественика си.

Великобритания избра Лиз Тръс за свой министър-председател в понеделник след дългоочакваното гласуване на Консервативната партия. Тя победи своя съперник Риши Сунак с 57% срещу 43% или общо 81 326 гласа за нея срещу малко над 60 хил. за нейния противник.

Активността на гласуващите достигна 82.6%.

От двамата кандидати Тръс беше абсолютната фаворитка на обществото, въпреки че е сравнително непозната за широката общественост. Още преди да бъде обявено преброяването на гласовете всички проучвания на общественото мнение относно кой ще бъде следващият премиер на Великобритания сочеха именно към бившата външна министърка.


Лиз Тръс изрази увереност, че намеренията ѝ отговарят на очакванията на британската общественост: "Ще реализирам смел план за намаляване на данъците и за стимулиране на икономическия растеж. Ще работя по енергийната криза, ще се справя със сметките за енергия на обикновените хора, а също така и с дългосрочните предизвикателства в сферата на енергийните доставки".

Тръс произнесе реч, в която благодари на онези консерватори, които са я подкрепили на вътрешнопартийните избори, които нарече "едно от най-дългите интервюта за работа в историята".

След това Лиз Тръс отдаде дължимото уважение на своя опонент Риши Сунак, като каза, че надпреварата е показала колко много талантливи хора има в партията. Тя не пропусна да благодари на премиера Борис Джонсън, като заяви, че той е осъществил Брекзит, смачкал е (бившия лидер на лейбъристите) Джереми Корбин, пуснал е ваксина срещу коронавируса и се е изправил срещу руския президент Владимир Путин, пише БТА.

"Възхищават ви се от Киев до Карлайл", обърна се Лиз Тръс към Джонсън, когото нарече свой приятел.


Тя увери торите, че като техен лидер ще изпълни това, което партията е обещала на гласувалите на последните избори. Лиз Тръс, която ще встъпи в длъжност като премиера на Великобритания в сряда, подчерта, че нейната кампания е била на консерватор и че ще управлява като консерватор. Тя изрази увереност, че намеренията ѝ отговарят на очакванията на британската общественост.

Тръс е заемала шест министерски поста при трима премиери, включително 11 месеца като външен министър. И все пак след годините й на служба и едно лято, прекарано в организирането на мащабна политическа кампания, много британци признават, че всъщност не я познават. Не по начина, по който познаваха Борис Джонсън, когато пое поста само преди няколко години. Той беше познат на избирателите като бивш кмет на Лондон, колумнист във вестници, колоритен оратор.

Справедливо е да се каже, че Тръс умело изменя позицията си според ситуацията. Тя го доказа, след като първо се бори Великобритания да остане в Европейския съюз, а след това стана твърд защитник на Брекзит. Нейните поддръжници казват, че тя е приела резултата от референдума от 2016 г. и се е съгласила с програмата. Други обаче са сигурни, че рязката й смяна на лагери е знак, че тя би направила всичко, което би се отразило добре на нейния личен напредък.

 

Тя предизвика шум непосредствено преди края на своята кампания, когато постави под въпрос дали френският президент Еманюел Макрон е доверен съюзник и следва политика в Северна Ирландия, която разстрои Белия дом.

Предизвикателствата, пред които ще трябва да се изправи нейния кабинет, ще идват с много ускорено темпо, а справянето с тях никога не е било по-важно за британския народ. От войната в Украйна, глобалната енергийна криза и спешните призиви за повече и по-задълбочени действия по отношение на климатичната криза, светът търси мащабно лидерство от големите икономики, а Великобритания все още остава една от тях.

Още утре Борис Джонсън и новият лидер на Консервативната партия ще пътуват до Балморал, за да се срещнат с кралицата за официалното предаване на властта.

Седмици след пристигането си на "Даунинг Стрийт" Тръс ще говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, а след това ще пътува до Бали през ноември за срещата на водещите световни икономики от Г-20.

 

Източници: "24 часа", BBC, NOVA TV

 

 

 

 

 

Коментари

 • smb

  05 Sep 2022 15:04ч.

  А ускорен курс по география предвижда ли се за нея?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  05 Sep 2022 16:12ч.

  Не, ама сеге се предвижда 1 рубла за паунд и в тоя ред на мисли не 5-6000 паунда годишни сметки за ток а 100-200k....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  05 Sep 2022 16:15ч.

  Тая "амазонка" с камъни и прътове ще си тръгне, тогава Зеления ще я чака на източния фронт ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

  05 Sep 2022 20:39ч.

  Интересно, кому ли е била наложница, за да успее с този мижав умствен капитал да стигне до премиер-министърския пост?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потънала гемия

  05 Sep 2022 15:23ч.

  Поредното нищо на власт в голяма европейска държава. Нашата цивилизация загива. Няма ли кой да напомни за края на Римската империя? Отчайващо е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възраждане

  05 Sep 2022 15:28ч.

  Не "нашата" а западната, и това е шанс за нас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно. Ние нямаме нищо жбщо със западната "цивилизация"

  05 Sep 2022 15:46ч.

  България е окупирана страна с марионетно "правителство". Ние сме против волята на народа в ЕС/ОТАН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бигот

  05 Sep 2022 15:27ч.

  Кеф, тая тъпа кокошка ще ги закопае. Ако беше преди 2 години щях да викам за черния, той е доста светнат, но вече искам да потънат като титаник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • най-тъпата патка в Европа

  05 Sep 2022 17:27ч.

  Аре по-полека! Фон дер лай%ен, Анал-Лена, нашите кърджалийски и дуловски поцинковани изделия и хилядите други знайни и незнайни кухи лейки от ЕК и страни на ЕССР къде ги забравяш? Аз бих обявил близ за най-тъпата патка в Европа, но извън евросъюза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  05 Sep 2022 15:27ч.

  очаквано. след Мей не вярвах, че може да има по-голямо падение в британския парламентаризъм, но все пак нека не забравяме, че Трас не е избор на англичаните, а на задкулисието във Великобритания (Ротшилд и прочие олигарси). сега с нова сила до премала ще блее агресивно срещу Русия и ще дъвче едни и същи нео-либерални опорки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е те за това са я сложили

  05 Sep 2022 16:15ч.

  Трудова характеристика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олл ю ноу ЮК

  05 Sep 2022 15:29ч.

  В голяма беда са братята от ГБ, ама и на нас ще се пренесе. Едва ли такава тъпота и некомпетентност е идвала на върха на властта във Великобритания някога преди. Реал БИГ, БИГ сори, гайс!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  05 Sep 2022 15:30ч.

  Е, поне можем да сме спокойни. Не е само при нас да си казваме- е по-надолу вече не може и всеки път да е така. При англосаксите е същото. Да им е честито. По акъл си подхожда с ПростоКиро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мърсула гном случаен

  05 Sep 2022 15:40ч.

  Тая е по тъпа от ПростоКиро и със сигурност е в състояние да нанесе доста по-големи щети. Мисля че наглосаксонците точно това заслужават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живеем във виц, при това тъп!

  05 Sep 2022 15:33ч.

  Вече е безспорно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  05 Sep 2022 15:34ч.

  Боли ме у@ кой у¥ или пу--а ще е на тия пияници.Конкретно тая я помня от срещата и с Лавров-тъпо същество...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ше те заболи

  05 Sep 2022 15:41ч.

  Тая в прав текст си каза, че е готова да ползва ядрени оръжия: https://www.politics.co.uk/news/2022/08/24/truss-nuclear-weapons/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Великобритания има ядрено оръжие

  05 Sep 2022 16:31ч.

  Но то е изцяло под контрол на САЩ. Тази няма достъп до червено копче. Никой в Англия няма достъп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е па да ги ползва тея дето ги има...

  05 Sep 2022 16:46ч.

  най-напред САЩ трябва да разреши на ракетите трайдънт да излетят от останалата жива английска подводница... Хрушчов казваше - за Англия са и достатъчни 6 атомни бомби, днес дори един Сармат е оверкил за тях, а ПРО нямат... За тях са и Кинжалите от Калининград - на 10мин. от...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разсъждения

  05 Sep 2022 15:36ч.

  Сега ми е малко по- спокойно, не само в България се избира за министър председател възможно най-тъпата кратуна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един наивник на средна въ

  05 Sep 2022 21:03ч.

  Муахааха,красотата ЩЕ спаси света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо от банкя

  05 Sep 2022 15:40ч.

  по умна е от тиквата,нас какво ни чака

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голяма демокрация е базата на венецианците, няма що

  05 Sep 2022 15:44ч.

  Вътрешнопартийно гласуване за премиер. На рояци, на рояци... 😁 Пък на нас не ни дават да си бъркаме в носа 😎

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  05 Sep 2022 15:49ч.

  Боже, опази! А това нещо все още не е от дигит. поколения. Винаги съм мислел, че брит. система с пансиони за елита е доста жестока за децата, но се опитвах да го оправдая с високо качество на образов. Или не е високо, или Трас не е елит! :( А какво ли е тогава?! Страх ме е да си помисля за времето когато ще управляват тези, чието внимание може да ангаж. с първото изречение, а второ не ти се дава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някъде от средата на 60-те години на Запад целенасочено се разгражда масовото образование. Започнали са от долу на горе и вече нямат и фундаментална наука, а където я има, там са заети имигранти

  05 Sep 2022 15:55ч.

  Идеята е, че глупавото население без изградена собствена цялостна картина на света е по-лесно за управление и няма опасност да използва "демокрацията" и "гражданското общество" против интересите на дебелосерковците с пурите от Уолстрийт и лондонското Сити (истинската световна креминална мафия).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  05 Sep 2022 16:15ч.

  Много добър и стегнат постинг, колега 15,55! Правилото ми е да не разговарям с безникови, но просто не мога да се стърпя! Високосъдържателно, респект! И доколкото Трас и сродни очевидно са аватари на "дебелосерковците", представям си как ще си вършат работата. Ще чатят с кодирани съкращения, ще постват имиджи и препредават инструкции. Толкоз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тръс в Галоп

  05 Sep 2022 15:54ч.

  Някой много лошо я пързулна тая гламава лелка: като почнат да им идват сметките за отопление през зимата на ингилизите, мислА към март ще има нов прайм министър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле

  05 Sep 2022 15:55ч.

  Оле,тая я имаше на снимка,чучната въху някакъв танк,с накривена каска.Нащо Каракачанче,сравнено с нея,направо е убавец!Жива кръстоска между палячо и дебил.Добре ,че не е чернилката,щото той изглеждаше опасен и можеше да върне Индия в орбитата на англосаксите.Толкова просто нещо на толкова висока позиция британците никога не са издигали.Ще се молят са клоуна Борис.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А представяш ли си следващото нещо какво ще е? 😎

  05 Sep 2022 15:59ч.

  Проследете мислено линията от вещицата Тачър до тази жертва на западното "образование". Следващия обитател на #10 сигур ще е в будна кома 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • развеселен

  05 Sep 2022 15:58ч.

  И тази май е от Хардвард, нещо като кирчо в пола. Предполагам, че ще се бори да присъедини Ростовска и Воронежка област към Украйна, защото тя лично не ги признава за руски. Все по- отвратителни карикатури заемат креслата на министър-председатели в Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мале,мале

  05 Sep 2022 15:58ч.

  Мале,майко юнашка,какви идиоти,ма наистина идиоти управляват света.Сега съм сигурен на 100% за гибелта на тази цивилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пророк Мунчо

  05 Sep 2022 16:03ч.

  Е тая със сигурност, без колебания ще изстреля ядрена ракета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  05 Sep 2022 16:06ч.

  Съчувствам на британците. Изобщо нямам лошо мнение за народа им. Но и тях ги направиха на маймуни, подобно на нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подобно на българските политически проститутки

  05 Sep 2022 16:28ч.

  Сменя партии и позиции според изгода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Избора на Тръс за ПМ прави така

  05 Sep 2022 16:31ч.

  ,че клоунът Джонсън да изглежда като интелектуалец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политика на Запада след ВСВ

  05 Sep 2022 16:38ч.

  След войната СССР се радва на изключителна популярност сред народите на Запад. Политиците им са принудени да провеждат социална политика. Безплатни училища и университети, добри заплати за работниците, безплатна медицина. Но … СССР се разпадна и те промениха политиката. Образованието е платено и в резултат - неграмотни хора. Когато е нужно да избират министри, избират ги измежду неграмотните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  05 Sep 2022 16:42ч.

  Именно образованието, или по-точно липсата му, ще доведе до упадака на Запада. За съжаление, България въведе западните норми за образование. Преди време 3 години учене бе за полу-висшисти. Сега им дават диплом за висше. Казано накратко, бълват неграмотни “висшисти”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  05 Sep 2022 16:39ч.

  Едно към едно с фондер лайняна! Вземи едната, удари другата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаете ли че: Проф. Джон Тръс от университета в Лийдс, баща на Лиз, е помолил своите колеги и приятели в негово присъствие да не споменават името на щерка му;

  05 Sep 2022 16:45ч.

  Лиз е луда почитателка на Кундалини-йога. Тя обожава асаната Вайю Нишкасана - поза за освобождаване на вятъра, предизвикваща мощни флатуленции. Рибари, ловуващи при вливането на река Чаруел в Темза ( близо до вилата на Тръс), често са се оплаквали, че гръмотевичните звуци от асаните на Лиз прогонват рибата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • През 2014 Лиз е на Коледното партийно парти. На него се появява и Дядо Коледа с чувал подаръци за най-послушните консерватори. По традиция добрият старец, преди да връци подаръка, пита получателя дали е бил послушен. Задава му и шеговит въпрос.

  05 Sep 2022 17:08ч.

  На Лиза се пада да каже Питагоровата теорема. Всички разбират, че тя не знае отговора. Лиз изпада в ступор, разплаква се. Подаръкът, платинен вибратор брандиран с логото на консерваторите, остава в чувала на Дядо Коледа и до днес радва Снежанка. Този епизод ожесточава Лиз и тя започва все по-често за бие съпруга си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  05 Sep 2022 16:48ч.

  много лоша новина за англия и ес това е зла жена с чугунена глава бог да ни е на помощ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йакЙх

  05 Sep 2022 16:53ч.

  ИЗВЪНРЕДНО: Радостин Василев взриви мрежата: "Асен Василеф е педераст, а Искрен Спецов сега е в Дубай, за да му купи прашки"! Скандалният кирил 5к0ф продължава да лъже избирателите "Не знам, че Асен Василев е мека китка"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  05 Sep 2022 16:55ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=6HGCxWG17EQ&t=13s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • академ

  05 Sep 2022 17:20ч.

  Колкото повече университети имат по първите места в класации и рейтинги, толкова по-тъпи и смешно образовани премиери и министри вадят. Какъв грозен фалш, какво идиотско самозванство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нютон

  05 Sep 2022 17:41ч.

  Хайде тръснаха ни тази дивачка Лиз Тръс. Просто момиче като Аналена Бербок. Въобще къде се намери толкова злобно и неудоволетвореност женско царство. Англия и без това е цъфнала и вързала, та тази ще я довърши. Може би Риши от Пенджаб щеше да е по-доброто решение, но англетата си са расистчета. Честито на островитяните и дано изкарате тази зима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  05 Sep 2022 17:55ч.

  Тази е като ветропоказател. Изглежда като лелка продавачка - касиерка в някой мол. Добре се подредиха британците. Изравниха се с ЕС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малобритания

  05 Sep 2022 18:37ч.

  Тази е крайно неприятна личност, с вид на чафка. Нещо средно между баба Яга и пуйка. То и акула й е пуешко. Честито на малобританците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  05 Sep 2022 18:48ч.

  Мен ме кефи изборът. Била необразована - добре, била тъпа - още по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Молер

  05 Sep 2022 19:08ч.

  Глупавите и тъпите са опасни, но представете си умен и можещ какви поразии може да сътвори, ако поиска. Затова, да приветстваме тъпата пача с големите бели петна по география, история и всичко останало. Островитяните ще опъват каиша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смееееееееееех

  05 Sep 2022 19:38ч.

  Ааааааааа ха ха ха ха ха ! Тая е по-зле и от нашенската ПКП бе ! После да не се чудите , ЗАЩО Англосаксонският свят е каталясъл ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  05 Sep 2022 21:38ч.

  Чудесен избор на тази недоклатена, злобна лелка. Има признаци на психическо заболяване. На нейния фон Боджо е уравновесен, добре изглеждаш интелектуален титан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласове

  05 Sep 2022 21:54ч.

  Поредната неизбрана, а назначена кокошка - “демокрация” е все пак. Сега се търсят тъпи, да не разбират какво им се заповядва, само да изпълняват. Тая за малко да запали ядрена война, сега може и да успее, направи впечатление с хъс на главните гущери. С Беарбок и Урсула ще съберат 80IQ заедно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С Беарбок и Урсула ще съберат 80IQ заедно

  05 Sep 2022 22:29ч.

  Трите патки общо имат мозък колкото една бишкота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ги подценявай

  05 Sep 2022 23:32ч.

  Може да са прости, ама са амбициозни. Тази порода обикновено са най-издържливи и ефективни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На български звучи лошо

  05 Sep 2022 22:03ч.

  Тръс, тръц, пръц, друс… С лучва се с чуждите езици. Така руснаците прекръстиха първия български космонавт от Какалов на Иванов. Все едно Гомнев на български.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои изказвания на Лиз

  05 Sep 2022 22:43ч.

  Некоторые ляпы: в феврале говорила, что не признает суверенитет России над Воронежской и Ростовской областями; говорила, что Британия предоставляет поддержкку "балтийским союзникам через Черное море"; оговорилась, сказав, что будет "бороться ЗА Путина", но сразу исправилась.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лема от кирчевото управление

  05 Sep 2022 22:55ч.

  На нов министър председател и на малко прасе не се радва щото със сигурност става голяма свиня! Не ме е еня за англичаните само този птичи мозък да ни докара някоя беля!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  05 Sep 2022 23:18ч.

  Давам и от три до шест месеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Война е

  05 Sep 2022 23:29ч.

  Ще се задържи на власт поне една петилетка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

  05 Sep 2022 23:55ч.

  Поредната евроатлантическа Урсула с гладко като билярдна топка мозъче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евоатлантически идиоти!

  06 Sep 2022 0:05ч.

  Тръс ще побегне в тръс, когато я подгонят англичаните с непосилните сметки за ток и газ! Дано "познанията" по география я спасят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елизабет Първа, Уилям Пит баща и син, даже алкохолизъм Чърчил

  06 Sep 2022 4:12ч.

  И който още британец се сетите, в Отвъдното покой не намират, като гледат какви все по-фарсовокарикатурни илитерати редят делата на някогашната империя. А ний наивно вярвахме, че по-голямо падение от наш кКирча не е възможно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След Елизабет Първа, руската Елисавета, Индиана Ганди и нашата Людмила даже

  06 Sep 2022 4:17ч.

  Някой злобен мизогин нарочно ще да турга Урсули, Каи, оная дойч министърка с кухненско излъчване, оная домакиня, кандидатка за президентка на Беларус, и нашенските поцинковани кофи от всички партии на власт, за да убеди човечеството в несъстоятелността на всичко женско. Че и квотите лицемерно се кани да вдига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Индира, простете,

  06 Sep 2022 4:20ч.

  Ама то от ИИ, дето редактира човеците, досущ управляващите Урсули и Лизи, нищо добро не се очаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига

  06 Sep 2022 22:22ч.

  Слагахте дърти курви в политиката, че направо г разсипахте този свят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи