Линията на бедност в България става 504 лв. от 2023 г.

Линията на бедност в България става 504 лв. от 2023 г.

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Линията на бедност в България през 2023 г. ще бъде 504 лева. Това реши служебното правителство на днешното си заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Така стойността ѝ ще се повиши с 91 лева или с 22% в сравнение с настоящата 2022 г. 

Това е най-големият ръст на линията на бедност за последните десет години, уточняват от кабинета. 

Новото равнище на показателя цели да компенсира изоставането на националната линия на бедност спрямо тази, определена с изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“. 

Увеличаването на стойността ѝ ще доведе до повишаване на социалните помощи по Закона за социално подпомагане и финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания, което ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-ниско доходните групи от населението.

Темата за линията на бедност беше акцент и на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), провело се на 16 септември т.г. На него участниците се обединиха около тезата, че последиците от COVID-19 и от ръста на инфлацията са част от предпоставките, които налагат определяне на нов размер на линията на бедност за страната. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • nan

    21 Sep 2022 16:58ч.

    за 30 години (от които 15 в ЕС) България става все по-бедна и по-бедна. знам, че неолибералната сволоч сега ще се нахвърли, защото неолибералната сволоч не може и не иска да гледа цифри, но това е простата тъжна истина. България е провалена държава, благодарение най-вече на продажния ни елит, който позволи САЩ и ЕС да опоскат цялата ни индустрия до кокал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха!

    21 Sep 2022 17:01ч.

    Когато инфлацията галопира, размерът няма значение. Защото при инфлация и Мечо пух не е актуален. "Колкото повече" не е "толкова повече".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    21 Sep 2022 18:11ч.

    Че тя моята пенсия е около тази сума....най много да е 600 но не вярвам. Не съм проверявал от 2019....Половината инфлацията я изяде сигурно.И ще ходя като офицер от резерва да се бия за тази пенсия,достойното ми съществуване и други "ценности" дадени ми по волята на "елита".Няма да стане!Дано руснаците дойдат в колонията.Слава на Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи