Лихвите по държавния дълг нараснаха два пъти

Лихвите по държавния дълг нараснаха два пъти

На проведения в понеделник аукцион общият размер на подадените поръчки е 599,1 млн. лв., или само 1,2 пъти повече от предложените ДЦК

 

Пласираха ценни книжа при доходност от 1,33%


Плащаме 2,44 млрд. лв. стари задължения

 

Лихвите по държавния дълг на страната нараснаха над два пъти. В понеделник, 21 март 2022 г., Министерството на финансите пласира нов държавен дълг в размер на 500 млн. лв. при средна годишна доходност от 1,33%, съобщиха от ведомството на Асен Василев.

 

На проведения в понеделник аукцион беше преотвори емисия 7,5-годишни левови държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж на 24 май 2029 г. Книжа за 500 млн. лв. от същата емисия бяха пласирани и на 22 ноември миналата година. Но тогава постигнатата средна доходност на проведения аукцион беше 0,49%. Оказва се, че сега инвеститорите са поискали 2,7 пъти по-голяма доходност, за да финансират правителството.

 

Основната причина за това е спешната нужда на Министерството на финансите от пари. На 26 март трябва да бъдат изплатени 1,25 млрд. евро (2,4 млрд. лв.) по стара емисия еврооблигации на международните пазари.

 

Набирането на необходимите за целта средства буквално няколко дни по-рано поставя инвеститорите в по-изгодна позиция да искат по-висока доходност за парите си. Освен плащанията по стари задължения, в бюджета за 2022 г. е планиран дефицит от 5,9 млрд. лв. и то преди войната в Украйна и свързаните с това допълнителни разходи. Още при приемането на бюджета за 2022 г. редица експерти предупредиха, че големият планиран дефицит ще доведе до увеличение на разходите за лихви.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

  • Мутра

    22 Март 2022 13:50ч.

    Дачков дай някоя статия за бежанците, положението в Русия, критиците на Путин, здравословното му състояние и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй ли бе, умнико.

    22 Март 2022 14:50ч.

    Оня ден се лезехте, че Русия "нямала" с какво да плати 107 ли бяха милиона по облигациите си, сега процъфтяваща България има да плаща 1.25 милиарда евро и ги плаща с нови борчове - ти си свиркаш. Да не си стигнала високото астрлно ниво да се храниш с прана от въздуха и със слънчева светлина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    22 Март 2022 15:46ч.

    Не, че няма, бе Мунчо. Проблема беше, че тия си бяха приели, че ще плащат задълженията към неприятелските страни с рубли. Ама не посмяха да платят дълга в рубли щото следва обявяване на фалит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    22 Март 2022 14:26ч.

    Още две- три седмици по 0,5 млрд дълга и борда е паднал. Честито българи- бунаци, вие докарахте тези некадърни измамници на власт. Не при Жан Виденов, при Луканов ще ни върнат тези. Пригответе се за 3000 лв за долар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бойчето

    22 Март 2022 14:52ч.

    И Бойчето в затвора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-интересното е евро/долар

    22 Март 2022 14:54ч.

    че златото не е ликвидно, недвижимостите балонът така е надут, че 2008 ще е играчка, швейцаркият франк държавата го девалвира. Дали да не се ориентирам към злоти, ако слушам Мутрата, Полша била с единия крак в рая, ама сабята й се запречила на вратата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи