Лидерка на "Алтернатива за Германия" заяви, че страната може да излезе от ЕС, ако партията дойде на власт

Лидерка на "Алтернатива за Германия" заяви, че страната може да излезе от ЕС, ако партията дойде на власт

Германия може да напусне Европейския съюз, ако партията "Алтернатива за Германия" (AdG) дойде на власт в страната. Това заяви съпредседателката на партията Алис Вайдел пред Financial Times (FT).

"Това е пример за Германия, че може да се вземе такова суверенно решение (каквото взе Обединеното кралство)", каза тя. Вайдел заяви, че ще настоява за реформи в ЕС, които да се справят с "демократичния дефицит" и да ограничат правомощията на Европейската комисия. "Но ако реформите са невъзможни, ако не успеем да възстановим суверенитета на държавите - членки на ЕС, трябва да оставим гражданите да вземат решение, както направи Обединеното кралство", добави ръководителят на "Aлтернатива за Германия". Според нея партията "би могла да проведе референдум" за излизане на Германия от ЕС, или Dexit (от немското име на страната Deutschland), подобно на Brexit.

Както отбелязва изданието, подобни възгледи са в противоречие с проевропейските възгледи на основните германски политически сили, включително управляващата Социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия и Зелената партия. Освен това, пише "Файненшъл таймс", според социологическите проучвания мнозинството от германците биха гласували за оставането на ФРГ в ЕС.

Неотдавна няколко германски политици, включително тези от управляващата в Германия Социалдемократическа партия, се изказаха в подкрепа на необходимостта от забрана на "Алтернатива за Германия". В същото време сред тях няма еднозначно мнение по този въпрос. По-специално министърът на правосъдието Марко Бушман е скептичен. Според проучване на общественото мнение, проведено от службата Ipsos за вестник Die Welt, не по-малко от 42% от германците биха подкрепили хипотетичното започване на процедура за забрана на "Алтернатива за Германия", но същият брой са и против. След публикуването на портала Correctiv призивите за забрана на партията зазвучаха с нова сила.

В Германия "Алтернатива за Германия" се нарича дясна популистка партия. Други политически сили смятат, че е невъзможно да си сътрудничат с нея в каквато и да е коалиция, както на федерално, така и на регионално ниво. В същото време според последните социологически проучвания рейтингът на АзГ е на ниво 22-23% и ако в близко бъдеще в Германия се проведат парламентарни избори, партията би заела второто място след консервативния блок ХДС/ХСС. В три федерални провинции дейността на АзГ е призната за дясноекстремистка.

 

Коментари

  • в евроколхоза отдавна скъсаха и с федерализма, и с демокрацията

    22 Яну 2024 16:50ч.

    Подкрепяме с две ръце, както и преименуване на страната на ГДР - в името на националното й спасение и за недопускане на ТСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудно и дивно !

    22 Яну 2024 19:10ч.

    С Dexit ще се разтури и ЕС . Само се чудя после откъде ще вземат пари за сексуално образование в Мозамбик , велоалеи в Перу и за война и финансирането на украинските държавни органи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калоян

    22 Яну 2024 19:17ч.

    И като се разтури цирка откъде пари за новите ваксини на Урсула фон дер Лайен срещу „неуточнената болест“ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    22 Яну 2024 16:58ч.

    Прекрасно! Желаем ви успех!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И какво ще правят нашите евроатлантици сега?

    22 Яну 2024 17:03ч.

    Къде ще бият чело от сутрин до вечер?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    22 Яну 2024 17:31ч.

    "Къде ще бият чело от сутрин до вечер?" -- един мой професор, по органична химия, казваше, че класа не се купува. същото е и с достойнството. веднага ще намерят къде да бият чело, тия имат вътрешна потребност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    23 Яну 2024 7:05ч.

    Пред Митрофанова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    22 Яну 2024 16:59ч.

    "Може" е като "ще излязат от ЕС ама друг път".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Яну 2024 19:57ч.

    30 януари наближава и това ще стане факт след изборите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Именно

    22 Яну 2024 20:04ч.

    Германия е най-големият, ако не и единственият печеливш от съществуването на образуванието ЕС. Щели да напуснат на куково лято. Тия да ги разправя на баба ми тая. Нито ЕС ще напуснат, нито от мигранти ще се отърват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Германия е най-големият, ако не и единственият печеливш от съществуването на образуванието ЕС”

    22 Яну 2024 21:56ч.

    Глупост. Започва се с 6 държави по френска инициатива. Целта е да се контролира Германия. Организацията от 6 държави продължава 22 години, преди други държави да се присъединят. С разрастването на организацията и превръщането й в ЕС се въвеждат все повече закони (над 18 хиляди) и всички целят ограничаване суверенитета на членовете й. Германия се управлява от Брюксел и съвсем не в нейна полза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    22 Яну 2024 17:00ч.

    Щом България е член на ЕС, ЕС трябва да се разпадне. Това важи и за други организации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Версай

    22 Яну 2024 17:03ч.

    За Германия зелените талибани, мургавите мигранти и хохолите са равнозначни на втори Версайски договор - до 2 години ще го проумеят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    22 Яну 2024 17:05ч.

    Поправете латинизираното съкращение на „Алтернатива за Германия“. Не е AdG, а AfD. Предполагам, че сте го преписали директно от руски – "алтернатива для Германию" или нещо подобно (така и не научих падежите им).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздрав

    22 Яну 2024 17:56ч.

    По-скоро грешката се дължи на съседството на двата клавиша;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен това, пише "Файненшъл таймс", според социологическите проучвания мнозинството от германците биха гласували за оставането на ФРГ в ЕС.

    22 Яну 2024 17:10ч.

    И те, като членовете на ГЕРБ, започнаха да харесват да ги изнасилват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евро-каруцата нещо да не би да се клати?

    22 Яну 2024 17:18ч.

    Тия, мазните англичани, нали са наивници, защо ли драснаха от ЕС като плъхове от пристанищен кораб? Някой ако си представя, че гласуването за Брекзит не е било ''пипнато'', много се лъже. Било в противоречие с проевропейските възгледи на основните немски партии, мислело изданието. Изданието не мисли ли, че централно европейска държава сама би трябвало да определя възгледите си от фундамента на нагласите на собствените си граждани? Другото е баламосване. Ако ''основните политически партии'' са чисти престъпници и лакеи, възгледите, които проповядват, трябва ли да се аплодират? Наблюдавайки нашите ''основни политически сили'', на вас дреме ли ви дали изповядват 'проевропейски възгледи', ако единственото, което правят, е да съсипват тая държава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    22 Яну 2024 17:28ч.

    Империята си пази провинциите и референдум няма да бъде допуснат. С контрол на медиите и въобще пълна програма. Винаги могат да извъртят нещо за незаконно. Задължителните сертификати за ваксинация или тест са против човешките права, законите и здравата логика, но така "защитавали нашата демокрация".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Масови протести срещу Алтернатива за Германия

    22 Яну 2024 17:18ч.

    показаха снощи по националните телевизии. Хората наизлезли на протест заради намерението на Алтернатива за Германия да експулсира милиони миграни, вкл. и с немско гражданство. Заради нарушаване на евроценностите дори се обмисляло ЗАБРАНА за Алтернатива за Германия, казаха в новините. .... От партията заявили, че нищо такова нямало като намерение. Така че и ГЕРМАНИЯ ЗА ЛЮЛЕЯТ яко чрез РАЗДЕЛЕНИЕ на нацията. което не е нито добро за държавата, нито за нацията, нито за Европа. Лошотията не се спира пред човешкото страдание, респ. пред човешкото щастие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма опасност АзГ

    22 Яну 2024 17:31ч.

    да дойде на власт. Поне докато са живи Путин и Тръмп. Русоробите нека да си помечтаят за края на ЕС, както майките и бащите им си мечтаеха за настъпването на комунизма. Човещина е. Лъжи ме, че ми е хубаво, както се казва във фолклора на братята роми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американоробите да вземете да се махате от родината ми

    22 Яну 2024 18:00ч.

    Колкото повече предатели такива като теб емигрират преди Денят на Колесника, толкова по-малко кръв ще се пролее на жълтите павета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идват тежки дни

    22 Яну 2024 18:18ч.

    за вас, русороби! Планира се да бъде въведено законодателството на Прибалтийските републики за противодействие на руското влияние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на стаж в Белене

    22 Яну 2024 18:25ч.

    Тука нямате чак такава база русофобите. Тука даже и милицията ще започне да стачкува срещу паразитната ви власт от назначенци и душевноболни лизачи на ам. за*дници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Идват тежки дни

    22 Яну 2024 19:47ч.

    Ще умреш от глупост, майцепродавецо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитър Пеев

    22 Яну 2024 17:32ч.

    Референдуми за ЕС по всички членки ... за оставане и структора и избор на ЕКомисия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да стане. Не може да се лъсне лайно

    22 Яну 2024 18:02ч.

    MythBusters успяха да лъснат едно, но то беше лъвско :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    22 Яну 2024 18:05ч.

    Този ЕС е вреден в този си вид ,дано да се разпадне по бързо ,всяка държава да решава ,това се казва неутралитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодари на господаря си Путин

    22 Яну 2024 18:28ч.

    Войната на Русия срещу Украйна консолидира НАТО и ЕС за поне 15-20 години напред. Изявата на лидерката на АзГ цели единствено отклоняване на общественото внимание от скандала с наци сбирката, който изкара милиони германци на улицата, при това при минус 10 градуса. Той е отговор на все по-масовите призиви за забрана на АзГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тия жълтопаветници, освен да ни навикват и заплашват, за друго не влизат тъдява

    22 Яну 2024 18:33ч.

    Немската демокрация не допуска забраняване на партии. Забранят ли я, значи държавата им е поела по пътя на диктатурата и не се съобразява с волята на обществото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А да си чел

    22 Яну 2024 21:10ч.

    Основния закон на ФРГ? Или да си чувал, че в него има норми, които не могат да се отменят при никакви обстоятелства. Нарочат ли те в Германия за нацист, оттичаш в канала. А германците умеят да прилагат санкционни норми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Благодари на господаря си Путин

    23 Яну 2024 8:35ч.

    а скандала с наци сбирката е за отвличане на вниманието от протестите на фермерите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма да стане, Алис!

    22 Яну 2024 18:35ч.

    Дойдеш ли на власт, ще ти покажат чия е Германия днес. 87% от ДАКС-фирмите, 97% от общинския жилищен фонд и 60% от инфраструктурата са в чужди ръце, а познай в чий. Живееш си в собственото жилище и един хубав ден разбираш, че нотариалният акт е в съседа. Или правиш това, което иска той, или вън, барабар с децата и домашните животни. Е? Какво правиш, Алис, когато не касае теб, а целокупната Германия? Нали видя как издухаха Гутенберг само заради това, че произнесе думата "война" в афганистански контекст в качеството му на военен министър? Ами и на теб ще ти спретнат нещо, Алис, стига да не си се разбрала с шефовете за рамката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много точен коментар!

    22 Яну 2024 20:07ч.

    В десятката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мерси, ама не ме радва високата ти оценка

    22 Яну 2024 20:32ч.

    Хич не ме радва. Натъжава ме и ме избива на рев. По-добре на бяс, ама нещо ми се стопи съпроттивата. Отчаяна съм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе!

    22 Яну 2024 23:27ч.

    Гутенберг беше обикновена номенклатура като Лайен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    22 Яну 2024 18:38ч.

    Великобритания вече излезе. Време е и на Германия и да се свършва с тая бюрократска тъпня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Караман

    22 Яну 2024 19:11ч.

    Какво друго да кажат, за да оберат гнева в страната? Иначе ще почнат да се налагат едни-други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    22 Яну 2024 19:33ч.

    Значи, от месец Германия се тресе от стачки и протести. Масово се закриват производства и се изнасят в Индия, а милиони германци остават на помощи. Фермери, работници в машиностроенето, в автомобилната индустустрия от месец протестират. Но това никоя външна медия не го отразява! Цензура, като по времето на соца! Но щом направиха измислен митинг, че уж десните искали да гонят мигрантите...леле-мале, надуха ни ушите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Германия е окупирана държава!

    22 Яну 2024 20:38ч.

    Най-официално, де юре. Де факто така и така. Каквото кажат ония от Рамщайн, това ще е, пука им на тях от протести, толкова бум-бум са складирали там, че за десет Германии и няколко Европи ще стигне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    22 Яну 2024 19:39ч.

    Лидерката за "Алтернатива за Германия" лъже безсрамно, за да привлича недоволни германци, когато дойде на власт, ще пее друга песен. Всички са деца на мамона, и у нас са талива, поклонници на парите и властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естествено, че лъже ...

    22 Яну 2024 20:22ч.

    Будали са тия, дето вярват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми лъжете и Вие, уважаеми!

    22 Яну 2024 21:22ч.

    "Никой не може да ви даде толкова много, колкото аз мога да ви обещая!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тенчо

    22 Яну 2024 21:11ч.

    Вън от военно-политическият колониално заробващ вече и военен съюз!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Според нея партията "би могла да проведе референдум"”

    23 Яну 2024 0:19ч.

    Тази не знае ли, че Германия е окупирана страна? Конституцията им е писана от американците и според нея, референдумите в Германия са забранени. Американците са се постарали да не допуснат народа на Германия да има думата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    23 Яну 2024 7:43ч.

    Ако успее с референдума то цялата ГДР ще я подкрепи и не повече от четвърт от другата Германия и това й стига . А изкара ли Германия от ЕС то за по-малко от 5 години Германия ще дойде на себе си . Лошото е че фон Говняненци и Козелци ще си търсят друга работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МИХАЙЛОВ

    23 Яну 2024 11:46ч.

    ...ЪМ ЧИ КО ТОЛКУЗ ГА ГЕРМАНИЯ СИ БИЙ КАМШИКА И ИЗБЕГА ОТ ЕВРОСЪЮЗА... ...НЕМА СА ПУАШИТЕ ЕЙ... ...ЩОТ КУ ЩЕ ПОВЕЧЕТО ДЪРЖАВИ ДА НАПУСНАТ ТОА КОНЦЛАГЕР - ЕВРОСЪЮЗА..., ТО БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ЩЕ СИ ОСТАНАТ В ЕВРОСЪЮЗА..., ...ПА ГА СА ПРИСЪЕДИНИ И БРАТСКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ТАКЪФ ЯК И МОЩЕН ЕВРОСЪЮЗ ША СТАНЕ..., ЧИ СВЯТ ША ВИ СА ЗАВИЙ... ...ЧЕ САМО СИ ВИКАМ - ДАНО... ДАНО... ДЪНО..ДЪНО...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    23 Яну 2024 11:49ч.

    За тези дето са в еврозоната, няма да има опция ...exit, а само реформи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОСТОВА

    02 Апр 2024 17:26ч.

    Ето така става като не си пиеш редовно хапчетата. Говориш глупости публично. Нямах представа, че идиотът Костя наш любими имал себеподобни и в Германия. Тая мила дама от фотото вместо да плещи тъпотии, що не вземе да обясни какви мерки предвижда нейната партия за сериозните проблеми на Германия? Защото последният проблем на тази страна е дали е или не е член на нещо си. Икономиката буксува, цели сектори се сриват, плащанията за Украйна застрашават националната сигурност, страната е осеяна с капсуловани в себе си квартали с турци и други не толкова работливи мигранти. Престъпността се регистрира избирателно и това е публична тайна. За всичко това тази на снимката какво има да каже? Или само си дрънкаме за пред медиите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи