Лидерите от ЕС се споразумяха за "пътна карта" за спиране на поскъпването на енергията

Лидерите от ЕС се споразумяха за "пътна карта" за спиране на поскъпването на енергията

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха за "пътна карта" за спиране на поскъпването на енергията. Предстои обаче да бъдат уточнени детайлите, като остават много разногласия между страните членки, предаде Франс прес. Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърля идеята с аргумента, че тя ще отблъсне доставчиците. "Таванът на цената на газа е като да отидеш в бар и да кажеш на бармана, че искаш да платиш бирата си на половин цена. Няма как да стане", написа Орбан в Туитър.

Държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС се споразумяха да "работят за мерки" за спиране на стремителното поскъпване на енергията, обяви първи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от АФП и ДПА. Той публикува своето съобщение в Туитър след края на първия ден от срещата на върха. Заседанието се проточи над 10 часа и продължи до късно през нощта.

"Единството и солидарността взимат връх. Споразумение да работим за мерки за сдържане на цените на енергията за домакинствата и компаниите", обяви Шарл Мишел, без да даде подробности. Той по-конкретно не спомена нищо за деликатния въпрос за евентуално налагане на таван на цената на природния газ.

"Вече имаме много добра пътна карта", подчерта на пресконференция през нощта след края на първия ден от заседанието председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Застанал до нея, Шарл Мишел обяви "споразумение по пакет от мерки", които "трябва да бъдат пипани по фин начин".

Германският канцлер Олаф Шолц обаче предупреди, че ако министрите на енергетиката на страните от ЕС не успеят да постигнат споразумение по окончателна версия другата седмица, ще е необходима нова среща на върха.

Планираните мерки може да бъдат задействани "в края на октомври - началото на ноември", каза френският президент Еманюел Макрон. Той изтъкна, че лидерите на 27-те "са изпратили по много ясен начин на пазарите сигнал за (своята) решимост и единство".

Заключенията, публикувани след края на първия ден от заседанието, съдържат и някои конкретни предложения, посочва АФП. Сред тях например е съвместното купуване на природен газ, което по принцип ще бъде на доброволен принцип, но се предвижда чрез този механизъм задължително да бъдат запълнени най-малко 15 процента от запасите, необходими за зимата догодина. Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз също така призовават за "ускоряване на преговорите" с "надеждни доставчици" като Норвегия и Съединените щати.

Страните от ЕС обаче остават разделени по въпроса. Това създаде предпоставки за дълга нощ на напрегнати разговори - очаквания, които се сбъднаха. Лидерите на 27-те не успяха да намерят практически решения в краткосрочен план, отбелязва Асошиейтед прес.

Някои от големите държави от съюза остават на различни мнения по въпроса за налагането на таван на цената на природния газ - мярка, която се обсъжда като противодействие на стратегията на Русия да държи съюза за заложник, като спира доставките по свое усмотрение. Страните от ЕС обаче се договориха да продължат да работят за постигане на компромис въз основа на предложенията, направени от Европейската комисия по-рано тази седмица.

Дипломати обясниха, че мерките първо трябва да бъдат разгледани от експерти, преди да бъдат одобрени на политическо равнище. Лидерите от ЕС настояват да бъдат взети предвид различията между отделните страни що се отнася до техните източници на енергия.

Срещата в Брюксел бе свикана за търсене на решения на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, и за поддържане на единен фронт срещу руския президент Владимир Путин, посочва АП.

АФП обобщава, че лидерите от ЕС искат да демонстрират единство, но разногласията по много въпроси остават и преговорите през следващите седмици се очертават трудни.

Двете водещи сили в съюза са на противоположни мнения за налагането на таван на цените на газа: Германия е против, а Франция - за, отбелязва АП.

Унгарският премиер Виктор Орбан също отхвърля идеята с аргумента, че тя ще отблъсне доставчиците. "Таванът на цената на газа е като да отидеш в бар и да кажеш на бармана, че искаш да платиш бирата си на половин цена. Няма как да стане", написа Орбан в Туитър.

Източник: БТА

 

Коментари

  • nan

    21 Окт 2022 8:10ч.

    абсолютни дебили

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    21 Окт 2022 8:33ч.

    Тия са идиоти и винаги на крачка след ВВП.....ОАЕ, СА и Катар са подали молба за членство в БРИКСС. Така БРИКСС е с 80% от световните въглеводороди, 70% от световната икономика и 75% от световното население. Пак изтеглихме късата клечка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    21 Окт 2022 8:36ч.

    Унищожаването на украинската енерго система е удар НАЙ-ВЕЧЕ срещу европейския ВПК , който се издържаше за сметка на евтиния украински ток и стомана. В момента ВСИЧКИ заводи за стомана в ЕС са спрени. Последния работещ беше украинския на Митал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-С.Арабия

    21 Окт 2022 13:44ч.

    Е заплашена от антитръсовото законодателство на САЩ.Има 3 опции.1.Със САЩ. Това значи нефтен буфер.2014 цена на петрола отрицателна.2.Под крилото на Китай и Русия-добре но има 1трл инвестиции в САЩ.Ще изгорят. 3.Опит за баланс.Опитват.Но САЩ ги притискат или/или.С къф акъл не знам.Целия запад може да издържи без петрол 10-30дни.Дори война няма да може да почне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    21 Окт 2022 8:18ч.

    И всички пътища ще водят към розово здание със стадо еднорози отпред. Ще звучи музиката на "Army of Lovers" и вместо бензин, газ, нафта и мазут ще има машини за безплатни презервативи и пункт за ваксинация срещу остра умствена изостаналост. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    21 Окт 2022 9:02ч.

    + дрога на корем (слогана "няма да притежавате нищо, но ще сте щастливи..." не е случаен)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    21 Окт 2022 8:23ч.

    Май само Орбан е с ума си. Другите са пълни дебили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roadmap пътна карта

    21 Окт 2022 8:26ч.

    ROADMAP / пътна карта/ типичен термин от америк бизнес. Дори езикът им е американизиран....Слугинаж....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    21 Окт 2022 8:30ч.

    Тази зима ще я преживеем, криво-ляво, но следващите ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следващите ще ги пеоивяваме без "грижите" на ЕС

    21 Окт 2022 9:59ч.

    Със трудностите, изкуствено създадени от ЕК, но вече с някаква перспектива

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лидери, ли? лукови глави

    21 Окт 2022 8:31ч.

    вие разбирате ли, че тези паразити нищо не правят: пътна карта, резолюция, обява, още какво? пържен въздух е ес и не може да се справи с проблемите, които сам си създаде;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "пътна карта" за спиране на поскъпването на енергията

    21 Окт 2022 8:32ч.

    Тотални идиоти ? Или сатанисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    21 Окт 2022 8:47ч.

    "Пътна карта" без пътища и източници на суровини = Безпътица, също като нашите самолети на чертежи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    21 Окт 2022 8:51ч.

    Значи проблема е в *поскъпването* , а не в *липсата* и, така ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Окт 2022 9:04ч.

    Шарл Мишел обяви "споразумение по пакет от мерки", които "трябва да бъдат пипани по фин начин". - Ще пипат, значи. Пишкопипци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    21 Окт 2022 9:19ч.

    Браво! Браво на лидерите на ЕС! Докато целия останал свят търси диверсикикация и закупуване на енергоносители на най-ниски цени, лидерите от ЕС се споразумяха за "пътна карта" за спиране на поскъпването на енергията.............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    21 Окт 2022 9:21ч.

    Разбира се, сега обаче предстои обаче да бъдат уточнени детайлите......... вероятно как да се напише пътната карта...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • колко много неща идват от Д

    21 Окт 2022 9:42ч.

    малко хора са информирани колко много неща идват от Давоския клуб на глобалния елит. Зелената сделка е оттам. П ** демията, играта с климата, и пр. Давид Рокф. пише, че след ВСВ са започнали работа по създаването на едно единствено планетарно/ световно правителство.... със ООН

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • идеология

    21 Окт 2022 9:48ч.

    Европ. е жертва на зелената идеология, по давоската идеология де-индустриализацията е път към спасяване на климата, разбирай: обедняване на маси хора, универсална социална помощ, или базов доход, като целта е пълен контрол - как? -- ами като парите за храна идват в цифрови пари, ако не слушаш, директно те глобяват от сметката, или я замразяват.... какво ще правиш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2016 "Няма да притежаваш нищо и ще си щастлив"

    21 Окт 2022 9:55ч.

    "Няма да притежаваш нищо и ще си щастлив" - заглавие на статия с дата от 2016, публикувана на страницата на свет иконом форум -- https://www.weforum.org -- не вярва, докато не я намерих и прочетох.... сега също може да се намери с гугъл търсачка: англ заглавие: "You will own nothing and be happy"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидери

    21 Окт 2022 9:59ч.

    Какво искате, като лидерите на ЕС са минали през школата на давос за гобални лидери, меркел напр 12 год преди да стане канцлер е била ученичка там, макарон, белгийците, британците, всички. Шефът на свет. иконом форум каза открито, че половината кабинет на канадеца трюдо са негови хора, във видео, което се намира в тубата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снимки на глобални лидери и търсене по имена

    21 Окт 2022 10:02ч.

    https://www.younggloballeaders.org/community - на страницата има търсене, напишете името на някой лидер на латински и търсете. Нали наш Киро беше поканен в Давос, но май е тъпичък или не достатъчно обработен за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лол

    21 Окт 2022 10:05ч.

    БКП пасти да яде в сравнение тия олигофрени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очаквам да се споразумеят за "пътна карта" за регулиране на гравитацията

    21 Окт 2022 10:18ч.

    Може да намалят малко и скоростта на светлината. Изобщо, трябва да се барне малко тая хаотична работа на Дедо Боже

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • есес-абсурдистанци

    21 Окт 2022 10:49ч.

    Подобни комунистически мерки за подтискане на волята на свободната търговия са още една проява на отявлен фашизъм в ЕС, след задължителната ваксинация с отровните жижи, съпътствана от зелените тескерета. Либерализмът умря, а опитите за реанимирането му още повече засилват абсурда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пътната им карта

    21 Окт 2022 11:27ч.

    е с изначално грешни координати.. Ако я следват със сигурност ще се загубят в небитието

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • щели да преговарят със съедин.щази !?

    21 Окт 2022 11:35ч.

    те саединен.щази са преговоронеспособни, виж за взривяване и унищожаване грешка нямат. Другаря шарл,другарката урсуза затънаха в санкционното енергийно блато и пътната им карта е червен картон и се нарича ОСТАВКА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    21 Окт 2022 12:29ч.

    След като сами заколихте кокошката, която ви снасяше златни яйца, сега пишете пътни карти. Пипайте ги, барайте ги и се надявайте да пуснат малко газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо "елитите" от Засраненбург управляват Европа?

    21 Окт 2022 13:18ч.

    Една от най-странните надежди в момента е някаква инфантилна надежда, че "Европа ще се опомни" и ще "се обърне към мира". Или към себе си. Или "народните маси" ще пометат неадекватните си елити. Освен това тази надежда има много прочити и измерения (от „Оставете ги да умрат без газ, ха ха ха“ до „Дано си спомнят истинския си интерес“).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    21 Окт 2022 13:30ч.

    Верно са идиоти.Но явно такива са отгледани с цел и от глупост.Тоя дето ги е отглеждал и инсталирал скоро ще се хване за главата.Като с Киро и Кокоро у нас.Идиотчетата винаги са опасни а най-опасни са до близко стоящите т.е. своите.Вундеркинда Макнамара поставен в безизходица мобилизира с АиКю под 80.Резултата ;момчетата стрелят по своите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-примера с Виетнам

    21 Окт 2022 13:36ч.

    Значи във виетнам изпращат идиотчета .Но те все пак са редници боравят с автомат,граната.Опита трагичен.Сега си представете същите идиотчета по върховете на държавите.Колосални ресурси.На някои в ръцете и ядрени копчета/примерно Лизиту/ Е резултата ще е по лош от Виетнам.Въпрос на време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи