Лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещат днес в парламента

Лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се срещат днес в парламента

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ ще проведат лидерска среща в търсене на консенсус по темите, засягащи дневния ред на държавата и обществото в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Срещата е насрочена за днес от 10:30 часа в зала „Запад“ на Народното събрание (НС), съобщава БТА.

В настоящата седмица ГЕРБ-СДС ще покани на срещи и лидерите на останалите парламентарно представени партии в 49-ото НС, информираха още от пресцентъра на ГЕРБ.

Миналата седмица президентът Румен Радев направи консултации с парламентарните групи преди връчването на първия проучвателен мандат. Сред обсъдените въпроси бяха вариантите за съставяне на редовно правителство в това Народно събрание, приемането на бюджета за тази година и законодателните приоритети.

Най-доброто за България е коалиция между двете най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при консултациите. Той посочи, че ГЕРБ-СДС има вариант и за експертен, и за партиен кабинет. Няма да бъда кандидат за премиер, каза още Борисов. 

Хората казаха – без ГЕРБ не може, но въпреки че са първи, не могат да управляват сами, добави той. Затова и ние прилагаме много търпение, увери Борисов. 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че ПП-ДБ не могат да дадат подкрепа за първия мандат на ГЕРБ-СДС. Слагаме ясен стандарт в българската политика – това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите действия и след изборите, коментира той. При положение, че първият мандат не събере мнозинство, ние сме готови да предложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория, заяви още Петков при консултациите при президента Румен Радев.

В отговор лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова „Продължаваме промяната - Демократична България" да назоват с чия подкрепа смятат да направят правителство с втория мандат. Партията на промяната и „Демократична България“ казват, че искат да направят правителство с втория мандат, но с подкрепата на кого, попита Бойко Борисов и призова „Продължаваме промяната“ да кажат поименно кой ще ги подкрепи, защото по думите му формулировката, с всички, които искат, означава с никого. 

От ПП-ДБ заявиха, че са готови да търсят подкрепа за втория мандат от всички, както и да предложат вариант правителство на малцинството.

Преди два дни Кирил Петков коментира, че не могат да подкрепят правителство с първия мандат и не искат участие на министри от ГЕРБ-СДС в тяхно правителство, но искат правителство. По думите му,  "ключът" е ПП-ДБ да предложат правителство на малцинството, а заедно с ГЕРБ-СДС да говорят по политики. Според мен е много разумно, ако те искат да видят що за правителство сме готови да предложим, да ни поканят на среща, на която ще отидем, каза Петков.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Предговор

    25 Апр 2023 8:26ч.

    Другарят Денков е стар клиент на Борисов и винаги намират изгодната сделка и за двете страни. Интересно за наблюдение как има периоди, в които др. Денков се крие, по-нисък от тревата, например в предизборни периоди, след това следва период на явно лидерство, когато дойде време за пазарлъците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заПек анов

    25 Апр 2023 8:26ч.

    "Лидера" от София Хазарта ще "артикулира" ли, казано на евроатлантически език, там?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    25 Апр 2023 8:27ч.

    СВАТБА : Мъжът: ГЕРБ - Жената: ПП Децата: СДС от към ГЕРБ ДБ от към ПП Шафер: ДЕСКА Шаферка: Кокорчо Кумува: Президентството: Поканени са всички приятели от: ДПС ИТН БСП Специални гости : Американският посланик На заблудените граждани на кочината Булгаристан : ЧЕСТИТО и НАЗДРАВЕ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американският посланик

    25 Апр 2023 9:13ч.

    Е бащата на булката. Чеизът ще го чакат от него. " Давам на младите нови грантове и още пет чертежа на F16. Да цалуват ръка и ми имат благословията"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Апр 2023 8:32ч.

    Тези на снимката са подлидерите, а същинскште къде са?! Много сме го закъсали, пък друго не знам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обикновени аватари

    25 Апр 2023 9:06ч.

    Защо греб имат нужда от кирчовците? Както се видя за 7 месеца, кирчовците държат лиценза на управленската технология на безогледното високомерно лъгане с особена безжалостност и презрение спрямо морала, законите и управлявания обект - българския народ. А предстоят геноцидни политики. С две думи, търси се българския зеленски? Украйна идва да ни покаже, че фашисткия расистки запад не само унищожава държавни образувания, а всъщност има за главна своя цел физическото заличаване на славянските народи. Западът е наш враг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страполена Кирува

    25 Апр 2023 9:18ч.

    Ще ми се на една маса да са ЛеляАлена и Рада Дълбоката...или в едно легло...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лена - евроатлантическата всеотдаденост

    25 Апр 2023 9:55ч.

    Защо лена ще мъкне парапета си там? Чий лидер е тя? Кой предвожда? Магистралните труженички може би!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи