Лидерът на "Ислямска държава" в Сирия е убит при удар на американски дрон

Лидерът на "Ислямска държава" в Сирия е убит при удар на американски дрон

Ръководителят на групировката "Ислямска държава" в Сирия е бил убит днес при удар, нанесен от американски дрон, в северозападната част на страната, съобщи Пентагонът, предаде Франс прес. Махер ал Агал, представен като "един от петимата най-високопоставени" лидери на ИД, беше убит докато карал мотоциклет близо до град Джиндирес, а най-близкият му съветник е "тежко ранен", уточни за АФП говорителят на Централното командване на Пентагона генерал-лейтенант Дейв Ийстбърн.

Убийството на Ал Агал е пореден удар  върху усилията на въоръжена ислямистка групировка да се превърне в партизанска сила, след като изгуби големи територии, отбелязва Ройтерс. 

През февруари върховният лидер на ИД Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши се самовзриви по време на нападение на американските специални сили в Сирия срещу укритието му.

Американските военни казаха днес, че операцията е била задълбочено планирана, за да се гарантира успешното й изпълнение. Първоначален анализ показва, че няма цивилни жертви, се посочва в изявление на Централното командване на САЩ.

В изявлението се отбелязва също, че Ал Агал е в основата на създаването на мрежи на ИД извън Ирак и Сирия. 

Малкият град Джиндарис, в близост до който е нанесен ударът с дрон, се намира недалеч от границата с Турция, посочва Асошиейтед прес.

В апогея си ИД контролираше над 40 000 квадратни мили, простиращи се от Сирия до Ирак, и управляваше над 8 милиона души. След като през 2019 г. ИД изгуби почти изцяло контрол над завзетите от групировката територии, лидерите й започнаха да използват партизанска тактика и успяха "ефективно да се преструктурират организационно", сочи анализ на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Карнеги индаумънт фор интернешънъл пийс".

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • стига бе

    12 Юли 2022 18:14ч.

    И защо убивате своите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    12 Юли 2022 18:30ч.

    щото трябва да се прероди като добър саудитски бизнесмен, още по-добре с фамилията бин-ладен на техна територия, барабар с кюлчетата,ако не слуша, сестра му на бин-ладен вече не може да разкаже..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото е изгубил от контрол 40 хил. кв.м. територия

    12 Юли 2022 18:46ч.

    в Сирия с 8 млн. население и вече е излишен, може само да ги компрометира. Така се случва с марионетките или изпълняваш задачата, или ти режат главата. Нашият Просто Киро ще оцелее, засега....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    12 Юли 2022 18:37ч.

    Пак лъжат, и пак удобно - точно преди срещата в Астанински формат в Техеран между Путин, Ердоган и Раиси. Прозрачни са, за който умее да схваща веднага мръсните им номера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голямо важно

    12 Юли 2022 18:52ч.

    Ще си изберат или ще назначат нов лидер...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    12 Юли 2022 23:01ч.

    Който е с къса памет да си отвори в нета снимите на Маккейн с шефа на ИДИЛ в Сирия през 2013г. Толкова за голямата "борба" на САЩ със създадените от тях главорези. Хероин Мустафа знае много за тези неща от пребиваването си в Мосул през онези години, от където се и пръкна това изчадие. Чеченски главорези, укронацисти, идилци, ал-кайда и т.н. сащисани творения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи