Лидерът на босненските сърби Милорад Додик награди с медал Владимир Путин

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик награди с медал Владимир Путин

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик награди руския президент Владимир Путин с медал за приноса му в насърчаването на сътрудничеството между "двете държави", имайки предвид босненската сръбска единица Република Сръбска и Руската федерация, предаде агенция Хина.

В навечерието на Деня на Република Сръбска, който се отбелязва на 9 януари, Додик връчи около 50 медала на личности и институции, а първият в списъка беше руският президент, който е изправен пред изолация от Запада заради руската военна инвазия в Украйна, отбелязва хърватската новинарска агенция.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на гражданската война в Босна (1992-1995), страната беше разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

На 9 януари 1992 г. едностранно е провъзгласена Република на сръбския народ в Босна и Херцеговина, чиято цел е да се отдели от Босна и Херцеговина и да се присъедини към Сърбия. Поради тази причина прокламацията се възприема като ход, дал началото на гражданската война в Босна.

Босненските сръбски власти празнуват Деня на Република Сръбска на 9 януари въпреки решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, които го обявяват за противоконституционен, тъй като дискриминира хърватите и бошняците, отбелязва агенция Хина.

"Благодарение на позицията на Владимир Путин и мощта на Руската федерация гласът и мнението на Република Сръбска се чуват и уважават, а позицията ѝ е запазена под напора на международния интервенционизъм", заяви Додик в неделя в столицата на Република Сръбска Баня Лука. Той заяви, че ще връчи медала на Путин при следващата им среща.

Патриарх Порфирий, глава на Сръбската православна църква, също е сред наградените с медал от Додик.

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич ще бъде начело на делегация от Сърбия, която ще участва в празника на Република Сръбска в Баня Лука. В делегацията ще бъдат председателят на сръбския парламент Владимир Орлич, депутати, двама министри и синът на президента Александър Вучич – Данило.

Босненският министър на външните работи Бисера Туркович предупреди сръбския си колега Ивица Дачич, че идването му в Босна и Херцеговина за отбелязване на неконституционния празник на Република Сръбска на 9 януари ще навреди на отношенията между Босна и Херцеговина и Сърбия, съобщи информационният сайт Кликс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи