Либийският маршал Хафтар се срещна в Москва с президента Путин и министъра на отбраната Шойгу

Либийският маршал Хафтар се срещна в Москва с президента Путин и министъра на отбраната Шойгу

Руският президент Владимир Путин се срещна днес с военния лидер на Източна Либия Халифа Хафтар, съобщи за ТАСС пресслужбата на Кремъл. 

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков Путин и Хафтар са обсъдили "обстановката в Либия и региона", отбелязват Ройтерс и БТА. 

По-рано днес Либийската национална армия (ЛНА) заяви, че при посещението си в Москва нейният ръководител се е срещнал с Путин, както и с руския министър на отбраната Сергей Шойгу. 

По думите на ръководените от Хафтар сили по време на визитата му в Русия са били страните са разговаряли за обстановката в Либия и са били обсъдени "двустранните отношения, начините за тяхното укрепване и развитие, както и въпроси от взаимен интерес". 

Либийският маршал Халифа Хафтар, смятан за силния човек на Източна Либия, пристигна на посещение в Русия на 26 септември, за да обсъди с руски представители ситуацията в Либия и двустранните отношения, предаде Франс прес, като се позова на Либийските въоръжени арабски сили, ръководени от Хафтар. 

Висшият военен бе приет от руския заместник министър на отбраната Юнусбек Евкуров, който е бивш ръководител на руската република Ингушетия, населявана основно с мюсюлмани. 

"Развитието на ситуацията в Либия, двустранните отношения и начините за тяхното развитие, както и въпроси от общ интерес са в дневния ред на визитата на маршал Хафтар", се казва в съобщението на неговите сили. 

Евкуров на няколко пъти посети Източна Либия и там се срещна с Хафтар. Последната им среща датира от 17 септември и се състоя в генералния щаб на силите на Хафтар в Бенгази, няколко дни след катастрофалните наводнения в Източна Либия, отнели живота на хиляди хора. 

Русия от няколко години води дипломатическа офанзива в Африка, за да измести оттам традиционните западни сили. От началото на руската инвазия в Украйна Русия удвои усилията в тази насока. 

Москва поддържа тесни връзки с маршал Хафтар, който прибягна до наемниците от руската ЧВК "Вагнер" в неуспешния си опит да превземе Триполи от април 2019 г. до юни 2020 г. Този провал бе последван от споразумение за прекратяване на огъня със силите на международното признато либийско правителство. 

Военна комисия следи за изпълнението на споразумението. Тя е съставена от петима военни от всеки от двата лагера. Но оттогава стотици членове на "Вагнер" остават активни в Източна Либия, зона в която има петролни терминали, и в Южна Либия, след отпътуването на част от силите им там към Мали или към Украйна. 

В Либия, обхваната от хаос, има две правителства - едното е в Триполи, а другото в Бенгази. Само това в Триполи е признато международната общност. Другото е свързано с маршал Хафтар.

Коментари

  • Политиката на англосаксите "Разделяй и владей"

    29 Sep 2023 11:22ч.

    Този път им се падна постно парче от баницата. Маршал Халифа Хафтар разполага с нефта и газа на Либия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    29 Sep 2023 11:27ч.

    Хафтар е "руски клиент" . Путин иска Тобрук и Бенгази! Отделно след посещението на Суровикин в Алжир се говори и за пристанище Оран! Ако Кремъл овладее южния бряг на Средиземно море то ще може да притисне Европа към Атлантическия океан и да я манипулира чрез мигрантите. Нищо лично просто цинична ГЕОПОЛИТИКА! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Статус

    29 Sep 2023 12:29ч.

    Либия от край време си е разделена на Изток и Запад и двете половини се мразят. Още по времето на Муамар, спомнете си българските медсестри…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи