"Левицата!" ще внесе в следващия парламент законопроект за ограничаване на банковите такси

"Левицата!" ще внесе в следващия парламент законопроект за ограничаване на банковите такси

Коалиция "Левицата!" ще внесе в следващия парламент законопроект за ограничаване на банковите такси, заяви Мая Манолова по време на акция на кандидати за народни представители до сградата на БНБ. Тя посочи, че таксите трябва да бъдат толкова високи, колкото са разходите за съответната банкова процедура.

Ще "гилотинираме" високите банкови такси, ще отрежем и наказателната лихва, която в България е най-висока в целия ЕС, обяви Манолова. Тя посочи, че една трета от увеличената печалба на банките е от такси. От "Левицата!" искат още облагане на свръхпечалбите и на банките във фонд "Солидарност", откъдето във вид на ваучери да отидат за подкрепа на домакинствата. 

Георги Кадиев отбеляза, че през 2020 г. печалбите в банковия сектор са 865 млн. лв., а през 2022 г. - 2,1 млрд. лв., т.е. близо три пъти повече. Този протест е срещу необуздания ръст на таксите, очаквания ръст на лихвите най-вече по ипотечните кредити и ръста на печалбите в този сектор, до голяма степен картелиран, посочи той. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • аналитичка

    16 Март 2023 14:23ч.

    Леваците както винаги обещават не на килограм, а на тон. После се оправдават с международното положение. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И гравитацията да не пропуснат

    16 Март 2023 14:29ч.

    Ускорението от 9,8 m/s² е тоталитарна отживелица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    16 Март 2023 15:24ч.

    Боже, те няма да припарят до парламента, а мислят за закончета. Аман от мислене на дребно и на парче! То затова имаме стотици закони и наредби към тях. Нямаме истински законотворци, които да мислят за България, да творят закони, валидни за години напред, а не да ги поправят през ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи