"ЛЕВИЦАТА!" се противопоставя на нескопосания проект за конституционни промени 

"ЛЕВИЦАТА!" се противопоставя на нескопосания проект за конституционни промени 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"ЛЕВИЦАТА!" се противопоставя на нескопосания проект за конституционни промени, заяви пред медиите Валери Жаблянов и определи текстовете в проекта като посегателство срещу българската държавност и заплаха за националната сигурност. Той подчерта, че предложените промени в основния закон освен, че ще доведат до неразбория в междуинституционалните отношения, но целят премахването на паметта на българските граждани, на българските институции и на българската държава, паметта за учредяването на българската държава.

„Обявяваме се за защита на националния празник на Република България 3 Март. Приканваме парламентарната опозиция извънпарламентарните партии, граждани, които са обезпокоени от нескопосания проект за конституция, внесен от тройната коалиция и движен основно от ДПС. Да се противопоставим на поредното посегателство срещу българската държавност“.

В анализа си Валери Жаблянов отбеляза, че планираните конституционни промени застрашават държавния суверенитет в частта с допустимост на двойно гражданство на членове на парламента и правителството. При сегашната ситуация в международен и във вътрешен план България и българската държава се нуждаят от укрепване на своя суверенитет, а не от неговото отслабване, добави той. 

Татяна Дончева подчерта, че предложените промени в конституцията надхвърлят предварително зададените и нужди и целят да се ограничи властта на президента. Тя коментира серията недоглеждания и чисто логически и междуинституционални недомислици в текстовете на проекта. Изкуствено пришит текст е и темата за националния празник, както и  този хора с двойно гражданство да са депутати, министри и премиери, отбеляза Дончева и предели това като недопустимо конституционно мислене. Тя каза също, че Кирил Петков далеч не е единствения пример за лице, заемало висока обществена държавна позиция с двойно гражданство и за този факт трябва да се насрочи проверка. 

По съдебната реформа Дончева отбеляза ограничените права на Министерството на правосъдието в съдебната система. Ограничаването на прокуратурата с текстовете също е грешно, каза още Татяна Дончева.

Мая Манолова определи предложените текстове за промени в конституцията като позорни недомислици и отбеляза липсата на информация за авторството на предложенията. Тя подчерта, че редица текстове в проекта са в обхвата на Великото народно събрание, като, примерно, разделянето на ВСС на два съвета и добави, че предлаганата съдебна реформа бетонира най-лошите практики в съдебната система.

„Зад неграмотността и невежеството на авторите на този проект прозира и желанието да бъде бетонирана политическата зависимост на съдебната система, а самата идея за намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет, на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища и напасването им с мандата на парламента означава, че всеки парламент, по точно, мнозинство във всяко Народно събрание, ще избира свой Висш съдебен съвет, свой прокурорски, свой съдебен и свой главен прокурор и да го кажем по-точно, ДПС, ГЕРБ и БСП ще си изберат следващия главен прокурор“. 

Д-р Цветеслава Гълъбова коментира кадровите решения в НЗОК. Изборът на управител на Здравната каса се превърна в поредната пародия на демокрация, предвид „избора“ на управител сред една кандидатура.
„Това си беше едно чисто назначение и то на публичния фонд, който управлява нашите пари, в случая 7 милиарда лева, излезли от нашия джоб“. 

Д-р Гълъбова припомни, че според доклад на ДАНС изборът на управител на Здравната каса е имал проблем с негови фирми, както и налице са свидетелства за злоупотреби със служебно положение в професионалното му минало. 

„Както не стана ясно защо беше отстранен професор Петко Салчев, така не ни стана ясно и защо точно господин Станимир Михайлов беше назначен на поста управител на Националната здравноосигурителна каса. Коалицията го инсталира на този висок и добре платен държавен пост и вероятно той ще трябва да изпълнява някакви поръчки. Всички ще разберем какви, защото се касае за нашите пари“, каза още д-р Цветеслава Гълъбова.

 

 

 

 

Коментари

  • Д-р Гълъбова министър председател

    01 Авг 2023 21:28ч.

    Материала е само за нея! Всеки ден работи с такива и няма отклонения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много добра пресконцференция

    01 Авг 2023 23:34ч.

    Личи си,че това са хора със знания и политически опит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи