"ЛЕВИЦАТА!": Подготвя се тежка изборна манипулация с незаписването на машинния вот в протоколите

"ЛЕВИЦАТА!": Подготвя се тежка изборна манипулация с незаписването на машинния вот в протоколите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Лявата платформа "ЛЕВИЦАТА!" внесе жалба в Административен съд София – град срещу решението на ЦИК за в протоколите на секционните и районните избирателни комисии да не се отразяват поотделно резултатите от машинното и от хартиеното гласуване.

Според представителите на "ЛЕВИЦАТА!" това е грубо погазване на принципите и духа на Изборния кодекс, включително и на конкретни разпоредби – чл. 271, 277, 279, 281, които изискват резултатите от машинното гласуване да се броят отделно, а не да бъдат отчитани заедно, каквото предвижда решението на Комисията.

 

От новото ляво обединение смятат, че нарушавайки тези разпоредби, мнозинството в ЦИК има една цел – да замете следите от кражбата на вот и от манипулацията на изборните резултати, като това е подготовката на тежка изборна манипулация.
Едновременно с жалбата в съда от "ЛЕВИЦАТА!" изпращат и сигнал и до ОССЕ, които при всички избори изпращат свои мисии за наблюдение честността на вота.

„Хартиената коалиция в ЦИК създава предпоставки за кражби и тежки манипулации на вота.“ коментира Мая Манолова от Левицата!. Според нея хартиената коалиция, която се разправи с машинното гласуване и върна хартиената бюлетина, сега техните представители в ЦИК от ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН гласуват за това да не е възможен контрол върху резултатите от машинното и хартиено гласуване.

Валери Жаблянов допълни, че в Изборния кодекс ясно са записани два начина за гласуване и те трябва да се отчитат отделно и не може да има никакъв рационален мотив защо ЦИК взима решение за общото им броене.

Той призова за отмяна решението на ЦИК от самата Комисия или от съда като заключи, че „Българските граждани се нуждаят от ясен изборен резултат, за да могат да повярват в демокрацията в България.“

 

 

 

 

Коментари

  • Гледай ги само

    21 Фев 2023 19:53ч.

    Едните разчитат на хартиеният вот, считай купеният, другите на бърникането на кода, разбирай отново измама. Е как да се разберат ?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едните искат да лъжат не само с бърникането на кода,

    21 Фев 2023 20:11ч.

    те вземат предвид и едни двеста-триста хиляди, които няма да гласуват за другите, щото ги е страх от машините. така че за тях бонусът е двоен. И троен щеше да е, ако на конгреса на БСП зяплювците бяха успели с хулиганските си прояви и като резултат БСП не се беше регистрирала за изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да се отчитат отделно,

    21 Фев 2023 20:11ч.

    за да се разбере къде са далаверите. А така всичко се маскира и пито платено!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отделното отчитане вече го правиха април 2021.

    21 Фев 2023 22:29ч.

    И там стана ясно, че с машини гласуват 25-30% от избирателите. От друга страна това означава тройно усложнен протокол - вместо едно число имаш по три. Съответно поне три пъти по-голяма вероятност някъде нещо да се сгреши, да почне да се дращи по протокола и прочие. Нямам против машинните бюлетини да се отбелязват някъде, но не и на оригиналния документ. Както протоколът от машината няма правна стойност, така и справката от преброяването на машинните бюлетини също е без правна стойност и няма смисъл да се усложнява официалния протокол. Отделно, извън протокола, който както иска да си пише. Или ЦИК да нареди да пишат на чернова машинно и ръчно гласуване, а на протокола - сума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като има

    22 Фев 2023 0:31ч.

    приети разпоредби, трябва да се изпълняват, а не да се нарушават и бюлетините от машинното гласуване и от ръчното гласуване да се броят отделно. Какво толкова ще се затрудни протокола, след като са известни вече сумите на гласовете от едното и другото гласуване просто да се съберат?? Толкова ли е трудно?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бам бум

    22 Фев 2023 1:44ч.

    Аз си имам стратегия , ще гласувам с хартия за възраждане, поне да им е по трудоемко ако решат да манипулират вота ми :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи