„ЛЕВИЦАТА!“: Американски законопроект прави Черно море арена на военни действия

„ЛЕВИЦАТА!“: Американски законопроект прави Черно море арена на военни действия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коалицията настоява за среща държавния глава, военния и външния министри

Американски законопроект прави Черно море арена на военни действия. Документът е внесен в Сената на САЩ на 15 март под наименованието „Закон за сигурността в Черно море от 2023 г.“.

Пред медиите Татяна Дончева обясни, че съдържателно документът представлява повече прокламация за интересите на Съединените щати в Черноморския регион. Любопитно е, че към групата държави (цит. Турция, Румъния, България, Молдова, Украйна и Грузия), до които се отнася законопроектът и за които се предвиждат съответните задължения и ангажименти, е включена и Молдова, която по същество не е черноморска държава.

Ангажиментите на посочените държави се отнасят до организация на въоръжени сили, присъствие на плавателни съдове в Черно море, за да се гарантира свободата на корабоплаване в нарушение на Конвенцията от Монтрьо. „Това, на практика, е първият категоричен белег, че ситуацията в Черноморския регион вече преминава в нарушаване на международните договори“, каза още Дончева и добави, че за първи път вижда документ, който предвижда черноморските държави да имат ангажименти спрямо стратегическите интереси и ценности на САЩ (в текста на законопроекта).

Допълнително документът урежда и отношенията на САЩ с Китай – държава, която няма отношение към Черноморския регион. Сред целите на документа не фигурират такива за спиране на военните действия в Украйна, но „…чрез признаване на Черноморския регион като арена на руска агресия“.

Валери Жаблянов, представляващ КП „ЛЕВИЦАТА!“, отбеляза необходимостта Европейската комисия и Европейската служба по външна политика да бъдат информирани и българското правителство и парламент да се обърнат към тях с настояване за категорична европейска позиция по отношение на съдържанието на американския законопроект. Например, в законопроекта като стратегия фигурира текст, който сочи като цел „..намаляване на въздействието на икономическата принуда от страна на Руската федерация и КНР върху черноморските държави и идентифициране на нови възможности за преки чуждестранни инвестиции от Съединените щати и сътрудничещите страни и засилване на бизнес връзките на Съединените щати с регионалните партньори в съответствие с ценности и интереси на Съединените щати. Прекъсване на икономическите взаимоотношения с Китай, доколкото е известно, не влиза в политическата линия и икономическата политика на ЕС, коментира Валери Жаблянов.

Жаблянов обясни, че две от посочените в документа, определени като „черноморски държави“ държави (Турция, Румъния, България, Молдова, Украйна и Грузия), са членки на ЕС – България и Румъния. И от този факт произтичат определени задължения на нас и северната ни съседка, за разлика от Турция, Молдова, Украйна и Грузия. „Считам за изключително опасно България да бъде обособявана в някакви регионални групи, които са извън общата политика на ЕС в района на Черно море“, каза в заключение Валери Жаблянов.

Румен Петков акцентира върху отделни части от текста на законопроекта, които будят тревога, като, например, „…за осигуряване на сигурността в Черноморския регион и за други цели…“. Очаквано, към България ще бъде осъществен натиск за разполагането в региона на допълнителни сили на сухопътни войски, прогнозира той. От съдържанието на текста на документа също става ясно, че САЩ са заинтересовани войната да продължи, но целят да ограничат нейното териториално разпространяване. Петков подчерта, че американският законопроект е сериозен повод за оценка на генезиса на събитията между Русия и Украйна. С документа се предприемат груби и арогантни действия, които по никакъв начин не зачитат суверенитета на страните от Черноморския басейн, но които ясно поставят задачи върху Европейския съюз, върху НАТО. Румен Петков е категоричен, че по темата трябва да се инициира референдум, където българският народ ясно да каже как ще възприеме определени действия, като разполагане на сухопътна войска, военни кораби в Черно море. Той добави също, че въпросният законопроект ликвидира летния туризъм в България.

Мая Манолова посочи, че американският законопроект „…за осигуряване на сигурността в Черноморския регион и за други цели…“ е предшестван от друг подобен за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион през миналото лято. Тя даде оценка, че по своето съдържание документът не предвижда прекратяване на военните действия в Украйна, но единствено цели да ги ограничи териториално и именно това са част от отговорностите на сочените като „черноморски държави“. Това, добави Манолова, въвлича „черноморските държави“ във военния конфликт между Русия и Украйна.

 

 

Коментари

  • гласове

    12 Апр 2023 16:47ч.

    спокойно кораба потъва бавно но сигурно ,който се е хванал с америка да се подготвя не за море а за пустиня

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реципрочно

    12 Апр 2023 22:20ч.

    Ами нашия парлама(ент), да гласува “Закон за сигурността в Мексиканския залив и Източното крайбрежие на САЩ”. Ще разположим един дивизион черешови топчета и ще изпратим един батальон боримечки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съвет

    12 Апр 2023 16:53ч.

    Всеки знае, че целта на Америка е такава. ДА напарви посочените държави втора Украйна и те да водят война срещу Русия вместо тях. Това е ясно. Но Вие какво правите. ТО с пресконференции не става. Обединявайте се в националноотговорно обединение /фронт, коалиция и т.н./ с ВЪзраждане, БСП и други отговорни партии, за да може не да ми вземате по 3-4 или 9-10%, а другият път за имате поне 40%. Тогава спокойно можем да кажем на краварите да си гледат работата. Засега те обединиха ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ и ще си правят каквото искат, включително да ни набутат във война и да станем терен на бойни действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На 23 април има протести в цялата страна

    12 Апр 2023 17:48ч.

    Оведомявайте близки и приятели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля се пада в четвъртък

    12 Апр 2023 19:42ч.

    23 април четвъртък, мирен протест!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 23 април е в неделя

    12 Апр 2023 19:58ч.

    В неделя е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В неделя, да

    12 Апр 2023 22:56ч.

    23 април се пада в неделя

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    12 Апр 2023 17:29ч.

    Референдумът за мир е застраховка! Застраховка се прави преди да ни оберат https://www.youtube.com/watch?v=liY7JQviYMA&t=1s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, видяхте го този документ

    12 Апр 2023 17:47ч.

    Коелга го беше пуснал тук, и аз му дадох рамо! ................................Хора, да помагаме на свестните политици с информация, иначе сме яко в ръчичиките на американските военни корпорации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ипократ

    12 Апр 2023 17:50ч.

    Абе вие нали сте евроатлантици? Така каза преди изборите госпожата от Трявна. И затова се провалихте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са се провалили, щом имат позиция за изразяване

    12 Апр 2023 19:44ч.

    Евроатлантизмът умре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хората им го казаха поне хиляда пъти по човешки

    12 Апр 2023 18:13ч.

    Краварите се чудят как с чест да се изтеглят от региона, пък имат бая бази и кашик. Ако доживеем до тръмпиту, ще стане по афгани стайл - изоставят железата и се изпаряват кат пр*дня. Ако не дойди тръмпиту, ще вали дъжд и никой не мое доказа отде им долетяха и кви кенжари бяха ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изоставиха Афганистан заради проекта Украйна

    12 Апр 2023 19:45ч.

    Тия никога не се спират. случайно! Може да загазят на едно място, но задължително са се насочили към друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изоставиха Афганистан заради проекта Украйна 12 Апр 2023 19:45ч.

    12 Апр 2023 21:12ч.

    В Афганистан изоставиха оръжие на стойност 80 милиарда долара?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Покриха се едни липси и разхищения

    12 Апр 2023 21:27ч.

    На Пентагона не му излизат сметките с четири трилиона долара, но никой не се захваща да им направи одит, защото ще го убият

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американският законопроект "за осигуряване на сигурността в Черноморския регион"

    12 Апр 2023 18:16ч.

    е полезен, защото ще попречи на росия да вилнее безнаказано в морето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай шиле

    12 Апр 2023 18:31ч.

    Ти си прост като матрос! Друг извод не може да се направи... Нали говорим за море, затова така възклицавам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За умния от _ 12 Апр 2023 18:16ч.

    12 Апр 2023 19:40ч.

    За чия сигурност е полезно, , Бе, сопол американски! ..............................С Гагарин на 12 април им натриха носовете на американците 1961 година, помниш ли, американско сополиво влечуго!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    12 Апр 2023 18:53ч.

    СЕНАТА щял да се грижи за сигурността в Черно море! Боже, пази!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • FOX NEWS:

    12 Апр 2023 21:08ч.

    TUCKER CARLSON: "Кой взриви Северните потоци? TRUMP: „Не искам да създавам проблеми на страната ни, така че няма да отговоря." Подписаться (https://t.me/t_artm) на канал т. Артёма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поход за мир и неутралитет. Национален референдум /Поглед.инфо/

    12 Апр 2023 21:10ч.

    На 23 април в близо 20 български града хиляди българи ще излязат за пети пореден път на Поход за мир и ще заявят волята на България да запази неутралитет. В деня на Похода във всички тези градове и на още много места в цялата страна и чужбина ще се събират подписи за национален референдум „България за мир и суверенитет“. С този референдум българският народ ще получи възможността да предпази децата си от война. Ще запази живота, наследството, бъдещето си. С референдума за мир и суверенитет българският народ ще направи и още една преломна стъпка: ще може да изразява свободната си воля, дори когато тя противоречи на действията на политическата върхушка. Оттук нататък целим всички важни въпроси в държавата да бъдат решавани задължително пряко от народа. Това не е нищо повече от връщане към конституционно установения ред, който гласи политическите партии да следват и да съдействат за формиране и изразяване волята на народа, а не да решават вместо него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смело напред

    13 Апр 2023 11:21ч.

    Да, ама това никой не го знае, защото американските подлоги-медии са наложили пълно затъмнение. Пратете тези подписки във всеки град, на всеки площад. Ще бъдат подкрепени от всички българи. Вие какво мислите, че електората на ГЕРБ и ПП иска война ли? И те ще се подпишат всичките, нищо че нагоре насила ги сгодяват от американското сополство. Тяхната позиция не е позиция на народа и на избирателите им. Пускайте навсякъде, до всеки човек тази подписка, за да се съберат подписи, докато не са ни набутали във войната, защото вече много бързат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А кой стои зад вас? Кой ви финансира/инвестира?

    13 Апр 2023 13:28ч.

    Защо на вашето шествие се развява руския флаг - символ на режима на Путин, бруталният агресор, който започна войната на 22-23 февруари 2014 г.?! Това не е неутралитет, а открита демонстрация на подкрепа на войната, започната от режима на Путин за налагане на нов световен ред, отхвърлящ демокрацията, суверинитета и свободния избор, ред в защита на правото на СИЛАТА и на рашистките ценности на "Русский мир"/хибридната война на 5-тата руска колона, колонизиране и асимилиране на народи, завладяване на по-слаби държави, заличаване на национални култури, език, традиции, подмяна на родния език с политкоректен новговор, цензура и забрана на свободното слово, каторга за инакомислие. "Русский мир" е свят, точно обратното на мирното съвместно съществуване, връщане към култа към личността, тоталитарната власт, експанзия на империализма, ново колонизиране, унищожаване на плурализма, многообразието, демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговор

    14 Апр 2023 0:11ч.

    А кой стои зад вас? Кой ви финансира/инвестира? "Америка над всичко" е свят, точно обратното на мирното съвместно съществуване, връщане към култа към личността, тоталитарната власт, експанзия на империализма, ново колонизиране, унищожаване на плурализма, многообразието, демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • развод ми дай

    12 Апр 2023 21:30ч.

    Крайно време е да отразим мощно на хегемона ФАЩ с един отказ от членства в НАТО и ЕС чрез всенароден референдум. Който се е опънал на божествената воля на Синовете Божии от България, няма дълъг живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Супер наглост

    13 Апр 2023 1:49ч.

    Ако това ще направи Черно море сигурно, не знам какво би било обратното. Превръщат маса държави във военен буфер за собствените си интереси и наричат това сигурност?!?! Колкото е сигурно в Украйна. Решителен отпор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Законите" на Пиндостан могат да важат само на територията на Пиндостан

    13 Апр 2023 8:08ч.

    Макар, че и там спазването им е доста избирателно. Особено по избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...е включена и Молдова, която по същество не е черноморска държава

    13 Апр 2023 8:13ч.

    Значи имат напредък в географията. Щом не са включили Белорус !... Американският управляващ "елит" днес в мнозинството си е съставен от дебили. Управлява ги Дълбоката Държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    13 Апр 2023 10:02ч.

    Абе Дончева, какво стана с евроатлантическата ни ориентация дето ни надухте ушите преди 2ри април? Загубихте изборите и сменихте риториката за има-няма седмица, а? Пфу! Ей за това вие ненаяли се номенклатури, окрали труда на стотици хиляди българи, изпрани, преоблечени с нови дрехи на демократична левица.. Дончева, Румен Петков, Мая на която дължим изборния кодекс, вече никога няма да сте представители в народното събрание! Мястото ви е на политическото гюбре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това ли е най-важното

    13 Апр 2023 20:38ч.

    или че са единствените които поставиха този най-важен въпрос на вниманието на обществото? Защо не го постави Костадинов, при всичките му анти-евроатлантически лафове, за да налови балъците да гласуват за него? По делата трябва да съдим, не по лафовете. Възраждене е партия-гръмоотвод, такива са им делата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТОЗИ ЗАКОН ЩЕ УЗАКОНИ ОКУПАЦИЯТА НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА И ЩЕ ГАРАНТИРА ГРАНИЦИТЕ НА НОВАТА ЖЕЛЯЗНА ЗАВЕСА

    13 Апр 2023 11:32ч.

    Това е новата Берлинска стена, която САЩ изграждат на границата на два от няколкото центъра на власт , които се очертават в новия световен ред. Тази стена. която САЩ искат да изградят между Европа и Руския свят трябва да гарантира, че всяко взаимодействие между тези два центъра на власт ще бъде контролирано и евентуално одобрявано за изпълнение. От едната страна оставаМЕ джендърите и дехуманизираните, хранещи се с насекоми и живеейки на тъмно и студено. От другата страна са обществата на семействата на мъжете и жените, развиаващи се икономически на базата на евтини суровини, свободна търговия и икономическа взаимопомощ. Махалото на времето! Окупацията на Европа от САЩ, осигурена от този закон, ще циментира оставането на Европа в отровната прегръдка на англосаксонците като колония, но не и като съюзник. Съюзниците са в AUKUS. Шерпите са в НАТО и Триморието. Колко парадоксално: надеждата остава в Турция, че няма да приеме това ново геополитическо разпределение на силите и ще оспори едноличното елиминиране от САЩ на споразумението Монтрьо. Имаме много малък прозорец за действие, който бързо се затваря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аве, защо Путин анексира Крим?

    13 Апр 2023 13:35ч.

    Крим е новият военен ексклав, подобно на Калининград - буферна зона, на която рашистите започнаха съвместни военни учения с военните на Калининград, въоръжена и милитиризирана зона, за която има планове да се инсталират ядрени оръжия, насочени към така наречените "враждебни" на Рашата страни, т.е. и към България. Вие за какво се борите, за установяване на рашизма в България ли?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    13 Апр 2023 14:14ч.

    Хайде да ни е честит новият Афганистан. Пред прага на домовете ни. До училищата на децата ни. Под прозорците на бабите ни. Щото и Мунчо знае какво правят тия. Просто искат Черноморският регион държави да им води войната срещу Путя. Това искат. И са толкова нагли да си въобразят, че ние не се досещаме. А като се замисля какво се пее в американският химн. Пее се за обсипаното със звезди знаме, което се вее над " земята на свободните и дома на смелите". Много мило. Ама невярно. Ония там отдавна вече нито са свободни, нито са смели. Чудят се къде кое кътче на света да унищожат, за да продължава да съществува шибаната им военна индустрия. И отдавна не са земя на свобода и демокрация. И самите те го знаят. За протокола- знам добре какво говоря. Имам опит- поради работата си- в Ирак, Афганистан, Босна, Косово. Работата ми с американците ме е научила на много неща. Първото от тях- НЕ може да се вярва на тези хора. Дори на читавите между тях. Тях ги ръководи само "светата троица": арогантност и чувство на превъзходство към останалия свят, алчност и убеденост, че всичко им е позволено и са винаги безнаказани. Живях и няколко години в Щатите. Видях невероятни природни красоти, красиви планини, реки, залези. Живях една година в потресаващо красиво ранчо в Монтата. Да, дори там, в Щатите още има читави хора. Но. Тези хора са под 2% от всички. Останалите са алчни нагли идиоти, които искат да запалят света. Това е положението. И, моля, може ли някой да ми помогне да си опресня географията. Защото очевидно е паднало голямо спане в клас. Но доколкото помня САЩ НЕ Е черноморска държава, че да прави закони за региона! Или греша!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Yankee, go home!

    13 Апр 2023 17:48ч.

    Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!Yankee, go home!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванова

    13 Апр 2023 20:03ч.

    Валери Жаблянов да се откаже от дипломата си по политология.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи