Лена Бориславова: Няма да има коалиционно споразумение. Нямаме си доверие

Лена Бориславова: Няма да има коалиционно споразумение. Нямаме си доверие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Няма сближаване на позициите межзу ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по отношение на механизмите, по които да работи общата коалиция. И днешната среща не показва възможен положителен резултат.

"България има нужда от редовно правителство, но то трябва да има зад гърба си стабилно парламентарно мнозинство. В противен случай, то става един параван, зад който ние няма да позволим да се крият плаващи мнозинства с участието на „Възраждане“ и ДПС".

Това заяви членът на партийното ръководство на ПП Лена Бориславова на влизане в парламента, където обяви, че отива, за да се включи в разговорите по управленската програма.

Тя обясни пред медиите, че проблемът на десните са "плаващите мнозинства" между ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", които се наблюдават в парламента в последно време.

Бориславова отхвърли възможността за сключване на коалиционно споразумение с ГЕРБ-СДС, и настоя, че всичко, което е нужно, е механизъм, който да осигури спазването на ангажиментите, поети при създаването на кабинета.

"Тук няма нищо ново, нищо различно от това, което вече бяхме договорили с колегите от ГЕРБ преди три седмици, така че аз се надявам да се върнем към този формат и това, което договорихме тогава", каза тя.

А отказа от коалиционно споразумение обясни с това, че между двете формации няма доверие.

 "Това не може да се преодолее просто по този начин. Ние искаме да има механизъм, с който да де ангажират парламентарните групи, за да могат да имат стабилни мнозинства, с които да осигурят безпроблемна работа на кабинета за тези неща, за които вече сме постигнали съгласие", каза още Бориславова

Тя припомни изявлението на ПП в петък, в което се казва, че няма да бъдат допускани плаващи мнозинства за съдебна реформа, защото представляват нарушение на принципите, с които бе подкрепено правителството "Денков - Габриел".

Тогава от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" поискаха гаранции от ГЕРБ за устойчивостта на правителството, поканиха партията на Бойко Борисов на среща и заплашиха с оставка на правителството, ако не се приемат 7-те поставени условия:

-Общ борд за назначение на регулаторите
-Да се спазва вече одобрената обща законодателна програма
-Пътна карта за съдебната и конституционната реформа
-Реформа в службите
-Съгласуван закон за антикорупционната комисия
-Преработка на Изборния кодекс
-Обща позиция за законността на референдума на "Възраждане".

Бориславова не отговори конкретно на въпрос дали "Продължаваме промяната" - "Демократична България" би отстъпила от някое от поставените условия, но подчерта, че най-важното е да бъдат избегнати плаващите мнозинства.

ГЕРБ продължават да настояват, че е необходимо коалиционно споразумение, каквото поиска лидерът им Бойко Борисов миналата събота. „Още в началото казахме на колегите от ПП и ДБ, че това, което предлагат няма да сработи. Ненапразно в демокрациите са измислени коалиционните формули. Коалициите не се създават, защото някакви хора много си допадат, а защото, когато се конструира парламентарно мнозинство, трябва да се разпределят отговорностите“, заяви зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов пред Нова ТВ.

„Казахме на колегите лакомията им за власт да не е толкова очевидна, че и за тях няма да е полезно да преядат с власт, защото бързо ще започнат да правят грешки и това ще си проличи. Ние виждаме единствено желание за завладяване на все повече позиции и власт, без компетентност“, остро каза Митов.

В същия дух се изказа и Екатерина Захариева. „Не приемаме ултиматуми, но сме готови да седнем и да работим по коалиционно споразумение. Но нека да започнем да наричаме нещата с истинските им имена. Каквото и да говорим, това си е коалиция“, изтъкна тя пред bTV. Захариева посочи, че двете формации постоянно водят разговори помежду си – даде за пример, че днес ще се разговаря за конституционната реформа, а в петък по общите законопроекти, по които работят.

"Не говорим за коалиционно споразумение, а за механизъм, който да осигури спазване на поетите ангажименти при формирането на правителството. Няма нищо ново от това, което вече бяхме договорили с колегите преди 3 седмици".

Това заяви Лена Бориславова на влизане в парламента, където обяви, че отива, за да се включи в разговорите по управленската програма.

Плаващи мнозинства за съдебна реформа и управленска и обща законодателна програма просто са недопустими и са нарушение на принципите, на които това правителство бе подкрепено от двете политически сили, заяви тя.

Тя се възмути, че "хората цитират лична кореспонденция", и обясни, че въпросният есемес е изпратен в друг контекст. "Този есемес бе по повод на плаващото мнозинство, с което бе приет един антикорупционен закон и бе отхвърлен този на ПП-ДБ. Ние изработихме с колегите от ГЕРБ обща управленска и законодателна програма, което е и повода за тази среща днес с техни представители и министъра на правосъдието. През последните две седмици имаше и други такива срещи", обясни бившата говорителка на кабинета" Петков".

Бориславова настроя, че България има нужда от редовно правителство и то трябва да има зад гърба си стабилно парламентарно мнозинство." В противен случай става параван, зад който няма да позволим да се крият плаващи мнозинства с участието на" Възраждане" и ДПС, каквито бяха примерите от мината седмица", подчерта тя.

Малко след нея в парламента влезе и Росица Кирова от ГЕРБ. В парламента е и правосъдния министър Атанас Славов, както и представители на ГЕРБ и ПП-ДБ.

Източник: epicenter.bg

 

 

Коментари

  • баба мара

    26 Юни 2023 18:22ч.

    е кои има доверие на парапет геи и .............. щели да правят коалиция ротация правителство празни приказки подаваите си оставките и отиваме на избори няма какво да чакаме вие сте нагли и няма да си подадете оставките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нямамеси доверие..

    26 Юни 2023 18:25ч.

    Демек, свързва ви или принудата или келепира.. Друга опция няма..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Линда Канадска

    26 Юни 2023 18:26ч.

    Как Лена управлява България члер търсачката на Гугъл.Незнам какво трябва да стане ,та жълтопаветният дебилитет да разбере,че е бил изигран от най-простите измежду тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гласове

    26 Юни 2023 18:32ч.

    хайде стига глупости,ходи ми се на избори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лена Курвата

    26 Юни 2023 18:42ч.

    Боклук долен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Автор неизвестен

    26 Юни 2023 18:49ч.

    "Особености на българския преход. От Младенов, Луканов и Лилов до Киро, Лена и Асен. Къде сбъркахме". 3 тома, твърда подвързия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тежко на тази държава,

    26 Юни 2023 18:55ч.

    в която проста патка като тая може да бъде някакъв, какъвто и да е, фактор в политиката. Същото се отнася и за гербавите такива - ПКП, гаубицата от Дулово, Мента и т.н. Не трябва да се забравят и мъжките патки - Киро, Асен, Денков, къдравата Сю, Бойко, Гешев, Сарафов, списъкът е безкраен....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грозна космата курва

    26 Юни 2023 19:15ч.

    Да пометнеш дано

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лена гоу хоум

    26 Юни 2023 19:29ч.

    Хайде отивай си на село!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мощен Донор

    26 Юни 2023 20:02ч.

    Една проста свиркаджийка! По ТИР паркингите ще направи кариера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фешън Змей

    26 Юни 2023 20:03ч.

    Ленчето с тези мустаки е супер. Ако си пусне и брада ще е очарователна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кончита Вурст

    26 Юни 2023 22:26ч.

    версия 2.0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    26 Юни 2023 20:18ч.

    Такива пердета дори не мога да си представя. Дреме им какво вършат и какво говорят хората за тях. Има обаче и такива, които им се радват - млади били и трябвало да им се помага. И това ми било държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Факсинатор

    26 Юни 2023 20:32ч.

    Как са забременяли като уж са ваксинирани. Трябва да предаде детето на бездетна еднополова двойка която не може да забременее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Митев

    26 Юни 2023 20:33ч.

    По собствена воля политическите партии ПП и ДБ подсигуряват своя политически провал. Политиците от ПП и ДБ са жертви на прилаган създаващ много щети неправилен държавен бюджет. Те работят в реален бюджетен капан с подсигуряван политически провал. Запазването на държавната финансова грешка осигурява невъзможност за устойчиво успешно правителство. Защо ръководствата на партиите са с действително съгласие за запазване на причинителя на своя политически провал? Накратко: Сега държавната власт прилага създаващ много щети неправилен държавен бюджет. Държавната финансова грешка създава щети за всеки. Този ликвидатор на стопански ценности е водещ причинител за щети. Жертви сме на лошото поведение на държавната власт. Коалицията от партии ПП-ДБ реално пренебрегва вредното поведение на Министерството на финансите за съществуване на неправилността. Финансовото зло причинява политически провал. След прекратяване на създаващия много щети неправилен държавен бюджет е възможно устойчиво успешно правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бутнат ли те в еврозоната,

    26 Юни 2023 20:54ч.

    забрави за каквото и да е успешно правителство - правиш, каквото ти кажат, иначе висиш на въжето. Колкото до това, че тия т.нар. "политици" били жертви, на някой дреме ли му? Особено на тия, дето ги натресоха? Те са еднодневки, и имат задачи за изпъление. След това ще има нови проекти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е въърхът на унижението!

    27 Юни 2023 1:59ч.

    Една младша адвокатка определя съдбините на България, а суверенът рупа ли, рупа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    27 Юни 2023 3:43ч.

    Хубаво и умно момиче ! Да е жива и здрава ! А дъртите бабички от форума да не завиждат, моля !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миро

    27 Юни 2023 5:46ч.

    Не се обаждай от парапета, ма !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи