Лена Бориславова: България ще получава дългосрочно газ на по-ниски цени. Няма силен външен натиск за РСМ

Лена Бориславова: България ще получава дългосрочно газ на по-ниски цени. Няма силен външен натиск за РСМ

България се нуждае от от 12 до 20 танкера газ на година. Освен договорените два танкера със синьо гориво от САЩ на по-ниски цени от тези на "Газпром", са в ход преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ, които вероятно ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно договорените с "Газпром". Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова. По думите ѝ, допълнително се обследват варианти за доставка на синьо гориво от Туркменистан и Египет. 

"Посещението на министър-председателя в САЩ показа, че българската държава успешно договаря по-ниски цени за природен газ и затвърди мястото си на международната сцена като държава, която отстоява собствените си интереси и преговаря с различни партньори, за да осигури устойчивост на доставките си", каза Бориславова.

Тя допълни, че премиерът Кирил Петков е договорил получаването на пълните количества азерски газ дори в случай, че връзката с Гърция не бъде изградена в срок. Това според нея опровергава твърденията на предишните управляващи и на предишното ръководство на "Булгаргаз", че е невъзможно да получим пълните количества без интерконектора. 

"Азерският газ по този договор, от който много услужливо предишното правителство са се отказали, е на стойност 25-26 евро. Докато в момента цената в Европа е около 90 евро. Така че може да видите за каква разлика става въпрос чрез подписването на анексите, чрез които са се отказвали от доставки на азерски газ", каза Лена Бориславова.

Тя изтъкна, че новите дългосрочни договори за доставка на газ ще бъдат подписани директно от "Булгаргаз" без посредници и то на цена, по-ниска от тази на "Газпром".

"Лъжа или непознаване на фактите са твърденията на Борисов, че откъдето и да вземем газ ще е с 30% по-скъп от този на "Газпром". "Булгаргаз" сключва директно всички договори за доставки. Дългосрочните договори ще бъдат пряко с компаниите без посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на "Газпром". А когато започнем да получаваме първите количества азерски газ от юли, тя ще е с 4 пъти по-ниска от средната в Европа", уточни Бориславова.

Във връзка с преноса на руски газ към Сърбия и Унгария Бориславова изтъкна, че България е коректна държава и ще изпълнява ангажиментите по международните си договори. Транзитът ще продължи, освен ако не настъпи форсмажорна ситуация.

На този етап няма икономически или правни съображения за национализация на стратегически обекти като рафинерията в Бургас, подчерта Бориславова. "В момента, в който националната сигурност е нарушена, или имаме някакво неизпълнение от страна на съответните субекти, тогава може да се мисли по въпроса. Но превантивно да тръгнем да национализираме стратегически обекти без да има нужда от това, не мисля, че е необходимото действие, което дължим на обществото", допълни началникът на кабинета на премиера.

Лена Бориславова отрече да има силен външен натиск върху България по казуса със Северна Македония. По думите ѝ, у нас се провежда опит за вътрешнополитическа дестабилизация по темата за югозападната ни съседка. Бориславова беше категорична, че кабинетът води единна политика спрямо Северна Македония. Бориславова отдаде изказванията на външния министър Теодора Генчовска за различия между МВнР и външнополитическия екип на премиера като "грешка на езика".

"Външната политика на България се води от МВнР - тоест, от Теодора Генчовска. Винаги тя лично или нейни заместници придружават премиера и тя лично потвърди, че с премиера водят една и съща външна политика. Останалото го отдавам на грешка на езика. България поддържа единна външна политика спрямо Република Северна Македония", каза говорителката на правителството.

Конференцията в Скопие с участието на българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, се отлага, тъй като липсва договорен документ, който да покаже напредък по преговорите между двете държави.

"Това, което българското правителство и лично премиерът биха искали да видят, е някакво доказателство, че РСМ има сериозно отношение към езика на омразата и дискриминацията на българското етническо население. Затова това са следващите стъпки, които очакваме, след което ще може да продължим работата", каза Бориславова, като уточни, че междувременно външните министерства на двете държави продължават активно разговорите.

Имотите на руските граждани у нас, които попадат в списък със санкции на ЕС, ще бъдат конфискувани по нов закон, който в момента се подготвя от Министерство на правосъдието. Законопроектът ще конкретизира процедурата и отговорния орган за това. 

Антиинфлационният пакет на правителството, който предстои да бъде представен, ще бъде усетен от всички хора у нас, каза Лена Бориславова. Процедурата по отпадане на акциза за тока и газа вече е в ход. Очаква се тя да отнеме повече от месец. Задействана е и процедурата по вдигане на прага на регистрация по ДДС на малки и средни предприятия на 100 000 лв. С актуализацията на бюджета ще се повиши и социалния праг, за да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи. 

Внесен е и законопроект, който да позволи актуализация на цените на възложените обществени поръчки, в случаите, в които, поради инфлацията, цените на пазара не съответстват на икономическия смисъл за завършването на започнати проекти.

Целия разговор вижте във видеото.

 

 

 

Коментари

  • шегаджия

    15 Май 2022 11:04ч.

    Виц на деня: " Освен договорените 2 танкера със синьо гориво от САЩ на по-ниски цени от тези на "Газпром", са в ход преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ, които вероятно ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно договорените с "Газпром". А аз чакам цените вероятно да паднат 3-4 пъти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    15 Май 2022 11:41ч.

    За 32 години, сини, червени и от всякакви нюанси от политическият спектър на превърнатата в кочина страна Булгаристан Ви лъгаха и предаваха, но когато сам си направиш нещо, а с мълчанието си го потвърдиш можеш да се сърдиш единствено на себе си !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    15 Май 2022 11:09ч.

    Стига с тия глупости и обещания.България я осмъртиха пред очите ни,след като за 30 години обработка ни превърнаха в блеещо стадо и си осигуриха нашата мижава съпротива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    15 Май 2022 11:10ч.

    Е тази супер калинка иска да надмине и шефа си по лъжи. 3-4 пъти по-ниски цени от тези на Газпром . Абе како, тук виждаш ли корабчета да плуват? Или както казва Остап Бендер - “Парите ваши, идеите наши” . И комисионните наши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    15 Май 2022 11:15ч.

    Приказки от сто и една нощи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • четящ

    15 Май 2022 11:17ч.

    България получава газ от дъщерните фирми на Газпром, които си го менкат и вдигат цената

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Z за победа

    15 Май 2022 11:57ч.

    Диверсификацията на газ е само блъф за пред месното туземно население в Булгаристан !!! Газа, от където и да „идва“ е ВСЕ РУСКИ, за по – „простите“ за които ви вземат !!! ЗАЩОТО, ТЕЗИ 240 АЙДУКА НИ ДОКАРАХА ДО ТУКА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калина

    15 Май 2022 11:19ч.

    Люб,колхозники правят тоя номер и Литаско

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    15 Май 2022 11:25ч.

    Калин, всичкото им е пунтипластика.Спомни си за Стаханов - копал по 3/4 норми на ден - оказа се , че ползвал динамит и само товарил с лопата вагонеткити

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пут

    15 Май 2022 11:46ч.

    Не било динамит, нито тротил а С4 направо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калин

    15 Май 2022 21:40ч.

    това ли изцеди от мазната си опашчица? Ще видиш грант на кукув лет както гаварят калхозник

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Май 2022 11:21ч.

    Как с дългосрочни договори ще стане диверсификацията? Или със средносрочни? Иначе - даже този газ да е втора ръка, 3-4 пъти по-ниска цена - посмали, моме! Нека Киро да сподели с Урсула, как става този номер, че целият ЕС да си отдъхне от терора на Газпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Май 2022 11:25ч.

    Тази не е наред с главата. Нали обявиха новата цена. Не е по-ниска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    15 Май 2022 11:27ч.

    Според всички изчисления, и най елементарни ще получаваме газ на доста по високи цени, няма да се получава равномерно и редовно! Съгласно натрупаните емпирични данни това е абсолютно сигурно! А ако случайната ни министърка е недоразвита и не знае, да потърси експерти в тези области и хора способни да анализират! В противен случай тя лъже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе ако щат без пари да го обещават, продажниците са обречени

    15 Май 2022 11:42ч.

    На 18ти си отиват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    15 Май 2022 11:45ч.

    Щом падне правителството веднага ще се договорят новите доставки от Газпром.Тези отиват на Съд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    15 Май 2022 11:48ч.

    Оргиите в МС не и влияят добре на психиката, но поне трупа опит за индустрията за възрастни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Май 2022 11:53ч.

    Мдааа.... Някъде прочетох, че танкерите в света били около 360 за пренос на втечнен газ. При капацитет от около 100 000 000 куб. м, това прави 36 млрд. куб. м. Тези танкери трябва да работят само за Европа, защото тя им потребление от около 500 млрд. годишно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Май 2022 12:01ч.

    Не ти е вярна сметката. Танкерите трябва да се товарят и разтоварват, а тива отнема време. Освен това трябва и да пътуват. Най-големите са с капацитет, след регазификация, около 80 милиона кубика. Нужен е и капацитет на терминалите за регазификация. Транспорт по тръбите от Гърция или Турция до България, също струва пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Май 2022 12:05ч.

    Това казвам и аз, ама системата не позволява да пишеш нещо по-дълго от една псувня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Май 2022 12:07ч.

    Е, има и по 200 млн. куб. метра. Не е ясен броят им, но една преоптимистична оценка от средно по 100 млн. показва, че наличният флот е недостатъчен, което ще доведе до много по-висока цена, в която трябва да се включат средства за нови кораби, транспортни разходи, регазификация, терминали и неизбежние загуби от потъване на кораби, изтичане на газ, аварии и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Май 2022 11:53ч.

    Само руснаците доставят 150 млрд. Т. е. всеки кораб трябва да прави ежемесечно един курс само за Европа, независимо от климатичните условия. Нещо много напечена ми се види тази работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мамут

    15 Май 2022 18:27ч.

    Правете разлика LNG се измерва в тонове и най големите танкери са така наречените Q max и всеки може да носи до 266,000 m3. но корабите са в тонове товарносимост както и LNG то- един тон LNG е равно на 600 м3 газ в газообразно състояние , за европа гзата се вози в танкери тип Q-flex от 210,000 to 217,000 m3.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    15 Май 2022 11:53ч.

    А от Туркменистан и Алжир ще получиш газ, когато ЕС построи безплатно съответните тръби и съоръжения, цената сега да се предлага, е несъстоятелно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Май 2022 11:54ч.

    “ които вероятно ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно договорените с "Газпром".” Тази народа за глупаци ли го има? Може би наистина са глупаци, след като им даде да ги управляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАЗ

    15 Май 2022 12:04ч.

    Ленчето,Кирил и Асен ще ползват скъп американски газ.Ние Руски.Ще имаме диверсификация на доставките.За Американските подлоги скъп газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    15 Май 2022 12:05ч.

    3-4 пъти по-ниски цени от тези на Газпром ?!? Без пари ли ще ни го дават тоя газ ?!? А бе вие лъжете повече и банкянската тиква! Въпросът е защо лъжете толкова очевадно и нагло ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Май 2022 12:12ч.

    То едно на ръка, че няма достатъчно параходи - корабостроителниците са задръстени с поръчки от Китай. По-нататък, по-хубаво. Тези газовози не са ветроходи - демек треба им гориво. А цената на нефта има растящ характер. Извод - нема начин, цената на газа да не стане 4-5 пъти по ниска от газпромовската. Долу ръцете от Ленчето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    15 Май 2022 12:19ч.

    Няма проблем. Ще ги пратят на нашите "майстори" да им ръчнат един газов инжекцион и пей сърце! И софтуера ще излъжат. Пък и без това носят стотици милиони кубически метра точно метан. Всичко на едно място... Вервай ми! Няма начин да не стане така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    15 Май 2022 12:20ч.

    Фамилията "Бориславова" навява неприятни асоциации: Внучката на еврейката Цецилия Карагьозова се нарича Цветелина Бориславова; да си спомним какви нещастия донесе на България тази Бориславова, с помощта на импотента Тор Бьорголфсон, разбира се, под ръководството и с подкрепата на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    15 Май 2022 12:23ч.

    "Имотите на руските граждани у нас, които попадат в списък със санкции на ЕС, ще бъдат конфискувани по нов закон"....Какво стана с неприкосновеността на частната собственост? Утре, ако нямаш четвърти бустер може и твоята собственост да "конфискуват", нали??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    15 Май 2022 12:25ч.

    Понеже ще конфискуват по нов закон...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Утре, ако нямаш четвърти бустер може и твоята собственост да "конфискуват", нали??

    15 Май 2022 13:56ч.

    Със сигурност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха, ха, ха, Туркменистан

    15 Май 2022 12:29ч.

    Това момиче учило ли е география? Знае ли къде се намира Туркменистан? Единственото верно нещо е, че там действително има много газ, но няма никаква техническа възможност този газ да дойде в Европа (освен с руска помощ, разбира се).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелена еугЛЕНА Бориславова

    15 Май 2022 12:32ч.

    Да вземеш да се ограмотиш малко! https://glasove.com/komentari/amerikanskiyat-gaz-na-kiril-petkov-ima-li-izobshto-sdelka

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като прочета ЩЕ

    15 Май 2022 12:35ч.

    И знам , че обещаването не е като даването. ЩЕ. Някой вярва ли на ЩЕ ? А уж от гейския съюз ЩЕЛИ СМЕ да живеем охолно. Такива ми ти работи преди години със СДС. ЩЕ. Ама НЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имотите на руските граждани у нас, които попадат в списък със санкции на ЕС, ще бъдат конфискувани по нов закон, който в момента се подготвя от Министерство на правосъдието.

    15 Май 2022 12:37ч.

    На какво правно основание? Ще ги подарите на украинските “бежанци” ли? Нали частната собственост беше уж неприкосновена? Къде по дяволите ви отидоха “ценностите”? Утре може да поискате и моята барака да вземете за да ме “депутинизирате”. Само посмейте! Две туби бензин, драсвам й клечката и ще получите дедовия !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • montag

    15 Май 2022 13:23ч.

    Какви хубави приспивни песнички ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    15 Май 2022 13:35ч.

    Не ми се четат глупости! Много жалко за България, моята родина.... все по-некадърни.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредното местена на въздух от т. А до т. Б

    15 Май 2022 13:36ч.

    от гугЛена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • hdgdjdkdkdk

    15 Май 2022 14:47ч.

    Ох, котьооооооо....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Edin

    15 Май 2022 14:55ч.

    Падението на българите е тотално ! Това НИЩО да управлява държавата е диагноза за българите ! Става за чистачка или келнерка но дори и за това не е ясно дали добре ще се справи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диверсификация по еврогейски

    15 Май 2022 15:21ч.

    Всички в ЕС зависими на 100% само от САЩ! Всички в ЕС зависими от щатските сатанисти; изродите на ЛГБТИ++++ в САЩ и в ЕС! Всички доведени до пълно оскотяване и безрезервна вяра в сатанинското прогресистко и светло бъдеще! Лена и Кирчо на власт докато могат да лъжат и баламосват българския народ! Българският народ еднакво пострадал и обеднял от помощи + галопираща инфлация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВКК

    15 Май 2022 15:46ч.

    Тия всичките управляващи са за психиатрично лечение! Тежки случаи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, прости и, то не знае какво говори!

    15 Май 2022 16:04ч.

    Поради експлозията на газовите цени на евр. борси действително се стигна до разлика в пъти. Миналата седмица примерно 4 пъти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лена лъже като дърта циганка

    15 Май 2022 16:09ч.

    Някоя баба сигурно е намесена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, прости и, то не знае какво говори!

    15 Май 2022 16:09ч.

    4 пъти по високи в Европа, но говорим за цени ex works. Оттам нататък купувачът трябва да осигури капацитет за пренос до фабрика за втечняване. Скъпа процедура - огр. налягане и темпер. минус 163 гр. Товарене на танкер, транспорт, обратна регазифик. Капацитет за транс и т.н. Америк. износители не пасат трева, те продават сега на Еропа по цени на евр. борси и Ц става задълж. по-висока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ленчето ще роди тризнаци

    15 Май 2022 16:57ч.

    на кирето, преди да дойде по-ефтин краварски гас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вземи се скрий някъде

    15 Май 2022 17:40ч.

    НИКОЙ не ви иска, нито ви вярва. Няма грим, който да те направи приемлива за очите. Харесвах млади жени, докато Ленчето се появи. Ами сега? - отрови ми желанието. Дали да я съдя за емоцонален стрес....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи