Лечева: Радостин Василев е сключил ненужен договор за 1,7 млн. лв.

Лечева: Радостин Василев е сключил ненужен договор за 1,7 млн. лв.

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Абсолютно ненужен договор на стойност над 1.7 млн. лв. е сключен от държавното дружество "Национална спортна база" (НСБ) буквално в последния ден от битието на Радостин Василев като министър на младежта и спорта.

Това става ясно от прессъобщение служебния министър Весела Лечева, която наскоро спомена пред БНТ за скандален контракт за закупуване на софтуер. Сега тя дава подробности.

Договорите (за софтуерния продукт и лицензиите към него) са сключени от НСБ на 1 август 2022 г. (б.р. - това е денят, в който президентът Румен Радев издаде указа си за назначаване на служебно правителство). Те са подписани от изп. директор на подопечното на ММС дружество Венцислав Петков и са за общо 1 746 600 лева, с включен ДДС.

До момента са извършени плащания по тези договори в размер на 1 087 057 лв., като от ММС не искат да назоват името на фирмата заради конфиденциалността на отношенията ѝ, вписани в контракта, защото "това би могло да доведе до допълнителни финансови щети за дружеството".

Интересно е, че плащането на тази сума "е извършено на 4 август 2022 г. в банков клон, с попълнени на ръка платежни нареждания, в разрез с утвърдената практика на дружеството за онлайн разплащания". Тези 1.087 млн. лв. освен това надхвърлят размера на което и да е еднократно плащане по сключени договори от НСБ през последните години.

Конкурс или друга процедура не е проведена, се казва още в съобщението на Весела Лечева. На сайта на НСБ също не е публикувана информация за провеждането на такава процедура. Не са намерени и протоколи от заседанието на Съвета на директорите на "Национална спортна база" - нито за за процедурата по сключване на тези договори, нито за целия период на управление на изп. директор Венцислав Петков, а само отделни препис-извлечения.

В допълнение: и.д. секретар-протоколчик на Съвета на директорите и председател на Съвета на директорите към онзи момент Владислав Божиков не е осигурил предаването на съществуващите протоколи от заседанията в ръцете на назначеното от Лечева ръководство на дружеството.

"Основната дейност на НСБ е стопанисване и ефективно управление на спортните съоръжения и обекти, осигуряване на условия за настаняване и тренировъчна дейност на спортисти, за което тя разполага с необходимия софтуер. НСБ ЕАД не поддържа спедиторска и складова синхронизация и няма необходимост от подобен продукт, който е подходящ за използване от големи компании с десетки хиляди абонати и потребители, както и за мащабни производства", изтъкват от ММС.

А Весела Лечева заявява: "Това е изключително скъпоструващ продукт, който ще е в тежест на дружеството не само сега, но и в следващите години. Като принципал на "Национална спортна база" ще предприема действия, за да бъде защитен държавният интерес."

"СЕГА" припомня:

Като спортен министър от ИТН Радостин Василев назначи няколко свои съпартийци в държавните дружества под шапката на ММС. Един от тях бе Александър Тодоров (32 г.), който се отказа от депутатския си мандат, за да оглави Българския спортен тотализатор.

Венцислав Петков също бе депутат от ИТН и също подаде оставка, за да може Радостин Василев да го назначи начело на "Национална спортна база" ЕАД, което стопанисва най-значимите спортни съоръжения в България, чиято стойност се оценява на стотици милиони левове.

И Тодоров, и Петков бяха депутати на ИТН от Плевенския избирателен район, от който бе и напусналият впоследствие от партията на Слави Трифонов Радостин Василев.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Гражданин

    13 Sep 2022 16:58ч.

    Стига констатации! Директно в затвора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    13 Sep 2022 21:09ч.

    момчето е честно и почтен, а наскоро даже вкарваше предишни величия по време на дебат на топло !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    13 Sep 2022 17:40ч.

    Руди Гела е железен. Прост и мазен тип поставен на висок пост. Якобай Ганьо, е, вече без мускали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    13 Sep 2022 17:41ч.

    Този гелосания мошенник сега помага на Кирчо и Кокорчо да се борят с мафията. Трагикомедия някаква. За деби*и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1700K

    13 Sep 2022 17:42ч.

    Сякаш беше вчера като откриваха с Тошко офис на ИТН. Две години бяха достатъчни да стигне до баницата с късметите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    13 Sep 2022 19:18ч.

    Слави си го избра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как ще е ненужен договорът?

    13 Sep 2022 20:35ч.

    За всички участници в него, както и за помагащите той да се случи, е бил много нужен. Както е казал Айнщайн, всичко е относително.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ленин

    13 Sep 2022 21:16ч.

    Вдовицата на мафиота Велев явно доста разбира от софтуеър и се изживява като последна инстанция. Интересно, ако има нарушения, защо не е сезирала органите? Или просто води кампанията на Герб, както мевду другото и останалите служебни министри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Sep 2022 9:16ч.

    Аз съм в шок! Руди, принципният борец срещу мафията и корупцията, който намери кураж да се опълчи на корумпирания Слави, да се окаже корумпиран...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи