Лавров: Западът търси начин да даде кратка почивка на Украйна, а не да постигне мир

Лавров: Западът търси начин да даде кратка почивка на Украйна, а не да постигне мир

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Западните лидери, говорейки за необходимостта от преговори за Украйна, по същество предлагат пауза във военните действия, за да дадат на Киев възможност да си отдъхне, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за предаването "Голямата игра" по Първи канал. Според него известна промяна в публичната им реторика не означава, че те са готови да променят политиката си спрямо Русия.

В интервю за предаването "Голямата игра" на Първи канал Лавров припомни, че по време на посещението си в Ню Йорк през април се е срещнал там с група американски политически анализатори, сред които са били председателят на Съвета за международни отношения Ричард Хаас и друг високопоставен служител на Съвета - Чарлз Купчан.

"Има само една промяна и аз чух тази позиция още през пролетта, когато бях в Ню Йорк. Там председателствахме Съвета за сигурност на ООН и се срещнах с група политолози, сред които Ричард Хаас, Чарлз Купчин. По някаква причина тогава всички решиха, че тази среща е била тайна, сякаш този контакт е бил използван като канал, нищо подобно, редовно се срещах с политолози, когато бях в Ню Йорк. Този път също поисках това и те се съгласиха. Тогава Ричард Хаас и 5-6 души около него ми споделиха тази идея: "да, вероятно трябва да сключим мир (с Украйна) сега, защото нито една от страните не може да спечели".

Лавров допълни, че според американските политолози Русия и Украйна трябва "да сключат мир за някакъв период, да се споразумеят за този период, да оставят всичко така, както е, и след известно време да възобновят военните действия".

"Те не се притесняваха да кажат, че Украйна се нуждае от време, за да възстанови своите запаси от военно оборудване, ракети и другите материали за водене на война. Това беше през април. Сега западните лидери открито говорят за това, предлагайки точно това. И ясно заявяват, че това няма да бъде край на конфликта, а пауза, подобна на тази, от която Западът се нуждаеше при споразуменията от Минск.

"Същата тактика сега се промъква в разговорите, които водят нашите западни колеги, но те не ги водят с нас, а през медиите", каза министърът.

Лавров каза, че такива предложения се чуват и по официални канали: "И то по сериозен начин - имаше няколко призива. На срещата (на шефовете на руското и американското разузнаване) Наришкин-Бърнс в Турция не прозвуча нищо ново. Промяната на разказа не променя същността на западната политика. Те все още смятат Русия за противник, за заплаха", заключи Лавров.

Източник: ТАСС

 

 

Коментари

  • Още от времето на Великата Армада ония търсят как да сложат ръка на Сибир. Сега се добави и Арктика.

    18 Дек 2023 16:15ч.

    Ако бяха успяли, щяха да си печатат зелената тоалетна хартия поне още двеста години, при това без да им се налага да променят нещо особено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    18 Дек 2023 16:26ч.

    За вземане на Арктика изобщо е смехотворно да се мисли, когато нямаш нито един действащ ледоразбивач вкл. и подобна подводница която гърми изпод леда. А мечтата за Сибир е илюзия. Но Лавров ясно казва - прекъсване няма да има. Който иска преговори, на килима в Кремъл, подготвен с това какво смята да прави НАТО за да отиде на рубежа 91г. График за изтегляне на силите непринадлежащи на съответната държава, включително и от Италия и Германия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    18 Дек 2023 16:31ч.

    Mirror: За поразяването на коя да е цел по света, на РФ и трябват не повече от 30 минути за най отдалечените. Стратегическата система "Авангард" вече е на бойно дежурство. "Няма време дори за молитва"! За Посейдоните нищо не пишат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    18 Дек 2023 16:45ч.

    Глупости. Лъжи като за Армата, Кинжал и пр. тъпотии. Кинжал уж били несваляеми - оказа се Пейтриът ги сваля като круши. А легендарният Армата трябваше да се появи още през 2016г. , с изчезна яко дим !?! Да не споменавам всичките Москвичи по отрасли. Но какъв тупан трябва да си, когато след 100-ци лъжи вярваш на нови ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гряхчо, баце, ма си и идиот, макар и евроджендърски!

    18 Дек 2023 16:52ч.

    Свалят, казваш, като круши? Ма си "осведомен", еша си нямаш! Само че, истината е друга - с един "Кинжал" и 1 000 000 000 $, демек зелена шума, се отече у киреча! Та затуй и "Патреотите" престанаха да се ерчат! И, козяк, галя, незачет! Дайте на гря/у/хчо други опорки, че тези много нефелни, бе! Бактън от идиотизма му вече! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 18 Дек 2023 16:45ч.

    18 Дек 2023 17:51ч.

    И ние се чудим, какъв тупан трябва да си, когато след 100-ци лъжи вярваш на нови ? Че и ги създаваш, нали скъпи ни Sin!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    18 Дек 2023 18:25ч.

    Наскоро прочетох, че е доставен на Киев ние комплекс Патриот. Нищо чудно да е подобрена версия за нов опит да свали някой Кинжал?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    18 Дек 2023 16:40ч.

    Икономиката на Русия е в колапс. Хората мрат като мухи на опашки за яйца и др. Централната банка вдигна лихвата на 16%. Това е тотална спирачка за всякакъв бизнес. Селското стопанство се оказа най-зле, строителството спря напълно. Селското стопанство се крепи на Западни “дреболии” - семена, торове и всякакви съоръжения. А строителството замръзна поради липса на кредити и купувачи. Следва хиперинфлация или купонна система, ще рече Куба или Сев. Корея. Честито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гряхчо????

    18 Дек 2023 16:52ч.

    Идиото?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin ли си, грях ли си

    18 Дек 2023 17:54ч.

    Знаеш ли в САЩ на какъв процент дават заеми за жилища? Колапсът е май зад океана. Палатките не достигат. А цената за една дузина яйца знаеш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • GEORGI

    18 Дек 2023 17:58ч.

    ГЛАВАТА ТИ Е В КОЛАПС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin,

    18 Дек 2023 19:42ч.

    нещо много се интересуваш от Русия. Да не би само на думи да си русофоб, а иначе да си......., а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    18 Дек 2023 16:49ч.

    Леонардо да Винчи: "Има три вида хора: тези, които виждат; тези, които виждат, когато им се показва; и тези, които не виждат." необходимо е да се вижда и да се разбира ролята на Русия в световната общност и тя да се уважава…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврогейтак

    18 Дек 2023 17:33ч.

    Sin-чо дава твърда заявка в тоя форум, че е от третия вид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    18 Дек 2023 17:07ч.

    Нека се знае - светът на Посолството е отминаващ свят, един отмиращ варварски свят. Все по-непотребен, смахнат, отблъскващ. Неизбежно идва времето на нормалните суверенни държави, на нормалните суверенни правителства, на нормалните без намеса посолства. Светът не толкова далеч ще премине в друга орбита: на балансирани и равноправни международни отношения, с лидери на мира и съзиданието. Варварството - международно и национално - ще получи своята заслужена присъда. Руските паметници на двойните ни освободители са безсмъртни и нерушими. Те са в сърцата и душите на всеки нормален българин. Никой не може да бутне Дядо Иван! За нас той е като природен цивилизационен закон. И отново ще дойде за кой ли път да ни спаси от варварите, от новите фашисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дяволът се казва путин

    18 Дек 2023 18:01ч.

    Руските паметници са безсмъртни и нерушими за лицата с руско национално съзнание и лишени от чувство за българщина.За българите безсмъртни са българските паметници, а не чуждите.Те избират вместо окупатор с шмайзер в центъра на столицата ни там да е Хан Аспарух или Левски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоз разрушеният паметник ще ви счупи главите като стой та гледай

    18 Дек 2023 18:15ч.

    По-тъпо изстъпление на жълтопаветен павиан не бях чел. Нужно ли е да ти обяснявам, че само простак може да изтипоса подобно предложение?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те не считат Русия за заплаха

    18 Дек 2023 17:50ч.

    Те искат руската земя на всяка цена. Какво е казала Маргарет Тачър, 15 милиона руски граждани са достатъчни за обслужващ персонал. Е, започна ли се за кой ли път унищожаването на населението на тези райони, нищо че Украйна се води държава. Тя е там, земята която западът и тия зад океана искат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дяволът се казва путин

    18 Дек 2023 17:56ч.

    Единственият начин да се постигне мир е агресорът да напусне нападнатата по сатанински начин държава.Дотогава касапницата ще продължава, ще избиват още десетки хиляди руски войници, които за тоя групенфюрер са само пушечно месо и путландия бавно, но невъзвратимо ще се руши както СССР в Афганистан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дяволът си самата ти

    18 Дек 2023 18:11ч.

    Преди да даваш съвети на Русия (която си взема своето по право), първо виж САЩ изпразни ли териториите на хиляди километри от границите си, които окупира, включително и чрез НАТО. Големи хитреци сте туй, моше-тата, за вас закони не важат, само изисквате от другите да ги спазват. Много пъти сме казвали, че такива като тебе няма дълго да виреят в тоя форум, ако ще ни говорят с такова месианско самочувствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русофобията ви убива... остава ви съвсем малко да се самоотровите с жлъчката си

    18 Дек 2023 18:13ч.

    По-тъпо изстъпление на жълтопаветен павиан не бях чел. Нужно ли е да ти обяснявам, че само простак може да изтипоса подобно предложение?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    18 Дек 2023 19:47ч.

    Изключително разочарован съм от Audi RS etron, как да си поръчам електрически ИЖ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Апетити към руската земя

    18 Дек 2023 19:52ч.

    има преди всичко Китай. А китайците умеят да чакат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добро утро!

    18 Дек 2023 20:01ч.

    Че това и птичките го знаят! Сега ли се усетихте? Харизахте на запада "единний могучий советский союз", дето даде 27М жертви, а вие им го харизахте ей така, наричахте "наши партнери" тези, дето ви демонизираха, оставихте 8 дълги години Донбас на течение, оставихте да ви водят за носа,като подписахте Минските за една нощ и върнахте донбасците на километри, а бяха стигнали до Мариупол и Славянск, докарахте до там,че руски момчета да се избиват за щатски интереси! Кои сте вие? Чии интереси защитавате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    18 Дек 2023 20:06ч.

    Знаеш кои сме и какво искаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи