Лавров: Западът се опитва да превърне Черна гора и Северна Македония в инструменти в антируската игра

Лавров: Западът се опитва да превърне Черна гора и Северна Македония в инструменти в антируската игра

Западът се опитва да направи от Черна гора и Северна Македония инструменти в антируската игра. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за асоциацията "Наше кино", публикувано на сайта на руското външно министерство, предаде ТАСС.

"Има поразителна промяна между това, което черногорците и македонците чувстват към Русия, и това, което техните политици са принуждавани да правят от Брюксел, ЕС и НАТО. Това е опит за превръщането им в "инструмент" в антируската игра", каза Лавров.

По думите му, това е "същото, което са опитали да направят и от Украйна и от редица други източноевропейски страни". Той добави, че преди това Западът е подхранвал русофобски настроения в тези две страни.

Лавров оцени положително решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква (СПЦ) да върне в състава си Църквата в Северна Македония.

"Оценявам това (възстановяването на ехаристийното общение между сръбската и македонската църква) единствено положително. Смятам, че това е разумно решение на СПЦ и на патриарх Порфирий", каза той в интервюто за асоциация "Наше кино".

Според министъра "това е достоен отговор на интригите, които плете Константинополският патриарх". "Той се опита завинаги да погребе всякакви отношения между другите православни църкви, преди всичко между сръбската и македонската", каза Лавров. "Този провокационен замисъл беше осуетен."

Ръководителят на руското външнополитическо ведомство нарече мъдро решението за възстановяването на евхаристийното общение между сръбската и македонската църква. "Това позволява да бъде възобновено евхаристийното общение с Руската православна църква, от което ние сме заинтересовани. Убеден съм, че това ще послужи за благото на православието", каза Лавров.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Без изненади

    23 Юли 2022 9:09ч.

    Англосаксонците много обичат да воюват с чужди ръце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зa честта на Империята

    23 Юли 2022 9:11ч.

    Черна гора и Северна Македония, в каквито и инструменти да ги превърне Колективният Запад, си остават по-малки дори от Армения или иначе казано, колкото два района на Москва. Защо се тревожи Лавров, не е ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ам.сатрапия

    23 Юли 2022 9:27ч.

    Никога не забравяйте, че американската корпоратократична диктатура е глобална.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами глобална е.

    23 Юли 2022 9:54ч.

    И в повечето случаи не и се налага да води войни. Не освобождава Канада и Мексико от нацисти, не и се е налагало да оказва братска помощ на съюзниците в НАТО както СССР в Унгария и Чехословакия навремето. Е, като цяло е избила повече хора от СССР и Русия взети заедно след Втората световна война, но глобалността дотам води. Когато една Испания например е била глобална сила и тя е избивала с размах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    23 Юли 2022 9:51ч.

    Северна Македония е големият грях на Съветския съюз и сега и на Русия към България, защото в Русия сега се учи македонски език. Както се казва, с техните камъни по техните глави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северен Македоностан всъщност е Източна Албания

    23 Юли 2022 10:21ч.

    Халал да са им на Брюксел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    23 Юли 2022 11:07ч.

    Пак няма нищо за циганите, а ние сме най-последователните русофили. Имаме език, идентичност и богата култура като част от руската. Македонците са плод на србите и ще плачете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти това за циганската култура ли?

    23 Юли 2022 11:20ч.

    Език, идентичност, че и част от Русия. Щото ако е за българската, не е вярно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    23 Юли 2022 16:13ч.

    Лавруша продължава да хленчи като вдовица - все някой му виновен.Сега се загрижил за православието - вместо да търчи за ракети при Кимчето , той само маа крачоли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи