Лавров: За мира в Украйна е нужно установяване на нов световен ред без американска доминация

Лавров: За мира в Украйна е нужно установяване на нов световен ред без американска доминация

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Преговори за мир в Украйна са възможни само при условие, че имат за цел да бъде установен "нов световен ред" без американска доминация. Това заяви днес в Турция руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.

"Преговори може да се състоят само ако бъдат взети предвид руските интереси", изтъкна Лавров на съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Става дума за принципите, на които ще бъде основан новият световен ред", поясни руският министър.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е обсъдил с турския си колега Мевлют Чавушоглу неспазването на условията на споразумението за зърнения пакет от страна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Говорихме за напредъка в изпълнението или по-скоро в неизпълнението на инициативата за Черно море на генералния секретар на ООН Гутериш", каза той в петък на пресконференция след разговорите с турския външен министър.

Западните изявления за това, че не трябва да се прекратяват военните действия в Украйна, са "нечестна игра", каза още Сергей Лавров на съвместната пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

"На фона на ежедневните изявления, които се чуват от Киев, от Вашингтон, от Брюксел за това, че в никакъв случай не трябва да се прекратяват военните действия и да се премине към преговори, на фона на противоречащите на тези постулати претенции към Русия да прекрати войната и да седне на масата на преговорите, ние, безусловно, разбираме, че всичко това е достатъчно нечестна игра", каза руският външен министър.

Лавров отбеляза, че украинската част от сделката за зърното се изпълнява, което се потвърждава от "доста сериозна статистика". "Всъщност цялата украинска част от черноморската инициатива се е изродила в търговски износ на украинско зърно при специални условия, с премахване на изискванията, които се налагат на такива стоки, за западните страни", посочи руският външен министър, като уточни, че най-бедните страни получават по-малко от три процента от изпратеното от Украйна зърно, въпреки че "те са приоритетни получатели на хуманитарна помощ, включително и на хранителни помощи".

В противовес на това Лавров заяви, че руската част от споразумението изобщо не се изпълнява, въпреки многобройните призиви към страните от колективния Запад. "Препятствията по пътя на финансирането, логистичното оформяне, транспортирането, застраховането и износа на руски продукти остават и дори се усложняват", подчерта ръководителят на руската дипломатическа мисия. Дипломатът заяви, че Русия ще обсъди с турските си партньори перспективите на настоящата ситуация в условията, "когато решенията, взети по инициатива на генералния секретар, са блокирани".

Действията на Русия

Москва ще се замисли дали изобщо има нужда от споразумение за зърното, ако няма напредък в премахването на пречките пред износа на торове и храни, заяви руският външен министър. "След като удължихме тази сделка за втори период от 120 дни и не открихме никакви признаци, че някой може действително да реши тези въпроси, уморени от това да апелираме към съвестта на тези, от които зависи, ние се насочихме към леко утежнение и предложихме да удължим тази сделка само с 60 дни, като изхождахме от това, че ако няма по-нататъшен напредък в премахването на пречките пред износа на руски торове и зърно, ще помислим дали тази сделка е необходима", заяви Лавров.

Руският външен министър отбеляза, че западните му колеги не се уморяват да повтарят, въпреки добре известните им факти, че нито торовете, нито зърното са в санкционните списъци. "В графата "санкции" наистина не пише - там не фигурират нито торове, нито зърно. Но всичко останало е включено в списъка, както току-що каза моят приятел. Това е изключването от системата SWIFT, възможността за застраховане и презастраховане на товара при нормални условия, възможността руски кораби да акостират, да речем, в средиземноморски пристанища, възможността чуждестранни кораби да акостират в руски пристанища и много други", каза той.

Лавров добави: "Така че, разбира се, госпожа [председателят на Европейската комисия Урсула] фон дер Лайен и други застъпници за решаване на продоволствените проблеми на развиващите се страни могат да повтарят като за последно, че храните и торовете не са под санкции, но това би означавало само едно: те ни казват: дръжте си храните, дръжте си торовете, седете си на тях, но не можете да ги изнасяте никъде, въпреки че не са под санкции."

Ръководителят на руското дипломатическо ведомство посочи също, че успоредно с инициативата за Черно море се реализира и формулираната от Европейския съюз инициатива за т.нар. коридори на солидарността, която предвижда износ на украинско зърно и много други стоки за Европа по суша. "За тези стоки се създават най-преференциални условия, всъщност условия, които дискриминират съответните продукти на самите европейски държави, там вече започнаха сериозни протести поради факта, че европейският пазар е залят с евтино украинско зърно и всичко това се изроди в търговски износ за западните държави", добави той.

"Ако там има свръхпредлагане на евтино украинско зърно, което прави невъзможна продажбата на произведеното от европейските страни зърно с печалба - предайте този излишък от украинско зърно на развиващите се страни, на бедните страни. В края на краищата, за тази цел, както ни беше казано, е замислена цялата пакетна инициатива [на генералния секретар на ООН Антониу] Гутериш. В резултат на това най-бедните страни получават по-малко от 3% от зърното, което идва от Украйна, а лъвският пай се озовава в Европейския съюз", каза той.
Извън рамката

Лавров допусна, че Русия може да работи извън рамките на споразумението за зърното, ако Западът не подходи честно. "Ако те нямат желание да възприемат честен подход към това, което г-н Гутериш така настойчиво насърчаваше, нека продължат да изпращат съответните продукти от Украйна по суша, по суша, по железница, по реки, те вече са създали съответната логистика, която работи. А ние ще работим извън тази инициатива, ако се наложи, имаме възможности да го направим с Турция, с Катар. Президентите са обсъдили съответните планове", каза той.

В същото време Лавров увери, че износът на Русия за нуждаещите се страни няма да пострада. "Това мога твърдо, твърдо да ви обещая", подчерта руският външен министър.

Източници: БТА, ТАСС

 

 

 

Коментари

  • old_beggar

    07 Апр 2023 15:15ч.

    военно-промишленият комплекс на САЩ се нуждае от вечна война и изисква от правителството многогодишни договори…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митьо Очите

    07 Апр 2023 15:22ч.

    Хубу ама побързайте със световния ред, защото нашата черга се подпалва също...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгени Георгиев Василев

    07 Апр 2023 15:25ч.

    Бързо приключиха с денацистификацията! Сега се опитват да изкарат САЩ виновници, ако не ни разрешите да седнем на вашата маса, ще се бием с ..... Украйна! Мусор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак нищо не си разбрал

    07 Апр 2023 15:41ч.

    Денацификацията още не е започнала наистина, досега само мачкат пешките, но и до дебелите мазни тартори на нацистикя режим ще стигнат. Що се отнася за разрешението да седнат на нечия маса, ако не си забелязал масата я има, стола на американците го няма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай шиле

    07 Апр 2023 15:46ч.

    Света трябва де американската маса, така ли господин умнико?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    07 Апр 2023 15:54ч.

    Абе женя ми кой е виновен за всичките воини които се водят по света от 100 години насам . Двете световни воини Русия ли ги създаде или твоите западни господари .Ами знаеш ли че САЩ във 240 годишната си история като държава имат само 16 мирни години .Друго е воини ,воини и само воини и похарчени за тези войни цели три трилиона долара за тях . Ами взривените газопроводи Русия ли ги взриви или американски терористи .затова целият свят е против тях и затова англосаксонският свят трябва да бъде унищожен ,защото той се основава не на закони ,а на техните правила които са изгодни за тях . затова колкото и да драпаш със еднополюсният англосаксонски свят е свършено .Русия и Китай и Ибдия ще създадат многополюсният свят основан на ясни и категорични закони и справедливост Свят основан без войни и убииства на невинни хора .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малка корекция

    07 Апр 2023 16:31ч.

    Трилионите са 33, а не само три! Някои американски икономисти и други дори твърдят, че вече дългът на САЩ е Тридесет и ПЕТ трилиона долара, като най-голимият кредитор им е Китай... /Да вземат да си ги поискат ли, вече?/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Женечка, идиото, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано!

    07 Апр 2023 17:05ч.

    Бацка, не си ти за сий форум, не си! Ти си за пик, мик, дир, капитал, дневник etc. Там са идиотите, like you! Ще сте си лика-прилика! И, козяк, незачет! И днес опорките много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго! То верно, че за евроджендърския планктон, са супер, че даже и дупер! Ама...! И, женечка, и днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съдейки по ругатните ти

    07 Апр 2023 18:13ч.

    този форум трябва да е запазен само за напълно лишени от възпитание и култура типове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те не го искат на село, той пита за Поповата къща

    07 Апр 2023 22:40ч.

    Масата е на колективния Запад, а Рашата иска не само да седне на тази маса, без да си е платила куверта, но иска и да разпределя порциите:) И представител на Рашата е "Коня", който иска да е на купона, без да плаща и ако не го пуснат ще пребие съседа си за отмъщение, щото е поканен благотворително. Вие да сте видяли кон на масата при човеците?! Конят трябва да си ходи в обора, там в блатата под Москва:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    07 Апр 2023 15:28ч.

    Лавруша, абе мноо сте свити и залупени. Добре тръгнахте ама новия световен ред се създава само чрез "триумф на волята". Англосаксите няма да ви вземат насериозно докато няма ядрени ракети в Куба и бомбени килими в Украйна.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм…

    07 Апр 2023 15:48ч.

    Първото условие за мира в Украйна е, руските войски да се изтеглят. Установяването на нов световен ред без американска доминация ще изисква много десетилетия. Дотогава ли ще избивате украинците? А вашите жертви? Или те са без значение, обикновени момчета от народа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1, 2, 3 и т.н.

    07 Апр 2023 16:40ч.

    Първо - руските войски ще се изтеглят от Усрайна, след като си свършат работата. Второ - хегемонията на САЩ вече върви към своя логичен край, а процесът се ускорява с всеки изминал ден и час, така че няма да отнеме още много време. Трето - украинците ще продължават да измират, защото така са пожелали нагло-саксонците... и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1, 2 и край

    07 Апр 2023 18:09ч.

    Първо изтребваме съпротивляващите се в Украйна, второ, ликвидираме Колективния Запад, върху остатъците от света установяваме Новия ред. Die neue Ordnung, както са казвали едни други.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рейгън

    07 Апр 2023 15:52ч.

    Много внимавайте с тънката линия на един "нов световен ред"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    07 Апр 2023 15:56ч.

    Нов световен ред ще има, но няма да е Новия световен ред на Щатите. Това е категорично ясно след посещението на китаеца в Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И след посещението на Макрон и секретарката му в Китай

    07 Апр 2023 16:44ч.

    Да се кланят на императора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ В резултат на това най-бедните страни получават по-малко от 3% от зърното, което идва от Украйна”

    07 Апр 2023 15:57ч.

    А 97% от зърното на Украйна отива в западните страни, които са и собственици на(вече продадените) украинските земи, за техните крави и друг добитък. Какво ги интересуват бедните страни? Явно, необходим е нов и по-справедлив световен ред, с ново ООН в Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не отговаря на истината, 1е 97% отивали в западните страни, освен ако Китай, Турция, Индия, Иран не са станали западни страни:)

    07 Апр 2023 22:31ч.

    Първите пет вносителина украинско зърно включват три европейски страни - Испания, Италия, Холандия, както Китай и Турция. Там достигат 60% от целия износ. За бедните страни отиват 15%. Така че Лавров е голям лицемер, щото се произнася от среща с Ердоган, чиято държава е от най-големите вносители, а Китай заема второ място. Турция печели яко от препродажба. В Азия от най-големите вносители след Китай са Индия с покупка на 350 000 тона слънчогледово масло, 340 000 тона пшеница за Индонезия, Южна Корея е с внос на почти 250 000 тона царевица и 65 000 тона пшеница, Иран с внос на 126 000 тона царевица. Ами, Лавров да говори с тези си "приятели" Турция, Китай, Индия, Иран и т.н. да преразпределят и дарят за по-бедните. А той гарантирал само 3% за бедните страни. Полша вече заяви, че ще реши проблема в интерес на родните зърнопроизводители, като изкупи голяма част от украинския внос и го предостави на бедните страни в Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първите 10 топ страни, които внасят зърно от Украйна са Испания, Китай, Турция, Италия, Холандия, Египет, Израел, Тунис, Либия, Германия

    07 Апр 2023 23:09ч.

    https://agrozona.bg/kade-otiva-zarnoto-na-ukrayna/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    07 Апр 2023 15:58ч.

    Жертвите нямат особено значение стига да са в приемливо количество.Това си е "имперски данък".Империята е удоволствие, а то се заплаща! Както плащаш за хубаво шампанско или за ухажване на готина жена... Руските рок класици са го казали любвоевилно " Царство грязи и насилия" ... https://m.youtube.com/watch?v=RO64rduXniM

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кат стане руплата

    07 Апр 2023 16:11ч.

    1000 рупли за долар ще плачете за Мвф, а не за нов световен ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я виж какво хортува леля Сталинка от МВФ за рублата?

    07 Апр 2023 16:36ч.

    А иначе можеш да си плачеш за 1000рубли за долар, ама това БЕШЕ по Елциново време и едва ли вече ще се повтори - по-скоро обратното, след безогледната печатница на зелени хайтийки може скоро да се повтори Германския фокус от 1920г...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    07 Апр 2023 19:40ч.

    Карл Маркс е казал, че историята се повтаря. Първо като трагедия, после като фарс. Струва ми се, че сме на първото повторение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    07 Апр 2023 16:17ч.

    Когато Владимир Путин напълно изгради новата империя от авторитарно-тоталитарен тип долара ще струва толкова колкото нареди! Колко е бил долара в Сталинова Русия а? Ама сега Русия била друга.Абе кат осъдят утре Кара Мурза на 25 години каторга ще видим дали е друга. Само с такава Русия англосаксите ще се съобразяват....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сал едно яо я спасява

    07 Апр 2023 16:20ч.

    Затва и знаят цакота на бензиноколонката - при определена цена на нефта и газа тя неминуемо фалира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама чакай сега! КОЯ бензоколонка, тази която се юрна да снабдява ЕВропа с газ ли?

    07 Апр 2023 16:39ч.

    Уточнявай си мераците, щото има различно тълкуване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кара Мурза ясно, съдят го, че писал в интернет

    07 Апр 2023 18:19ч.

    Не му харесвала властта, също като на вас тук. Но защо си губят времето, съд, присъди, един списък, един подпис както при Сталин и готово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като стане

    07 Апр 2023 16:26ч.

    турската лира 1милион долара всички пиндоси ще идват в анадола по търлъчки да работят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едни мрат за родината си, а другите се пързалят на ски ...

    07 Апр 2023 18:37ч.

    Артьом: 1.53 мин.: Франция. Курорт Куршевел. Меладзе, който произнесе бандеровския лозунг „Слава на Украйна“ и съпругата на заместника на Шойгу Тимур Иванов се мотаят добре в неприятелска Франция, която доставя оръжия, които убиват руски войници и офицери. С това, от гледна точка на държавата на Руската федерация, той не дискредитира въоръжените сили на Руската федерация, не предава страната и не работи за врага. https://t.me/t_artm/152

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-истинския зип

    07 Апр 2023 18:40ч.

    Е тук днес.А вчера един от популярните руски журналисти попита; "'Защо създадохме ядреното оръжие?За сдържане!?И кого сдържаме днес?'' Та Лавров бълнува.САЩ днес се подиграват на Русия.Та тя воюва със самата себе си.И света вижда това.Та какво е нужно за нов световен ред?ТОПКИ БЕ!!А факт биологичен,старците нямат.Ким има,Путин и Лавров нямат!Какво предлага журналиста/а и зипа по същество/?Тактически ядрени удари по бункерите за вземане на решения?Щяло да има жертви?Щяло да има риск за ядрена война?Питайте майките на над 300 000 хиляди млади мъже/и руснаци,и украинци и християни и мюсолмани и над 100 народности вкл./кой вариянт избират??? Войната в досегашният и вид е много изгодна за съществуващия ред.Дори Русия да победи/???/ ще спаси кожата на Путин и Лавров.Нов ред само при безапелациона победа!Полша щяла да се включи във войната?Е до сутринта къщата и чаледта на поляка изрекъл това не трябва да ги има.Така се гради ред от 10 000години насам.С тпки.сила,ум!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    07 Апр 2023 19:32ч.

    Печлният кон по изключение е прав. Преговорите за мир в Украйна ще установят нови сфери на влияние - китайска и американска. Границата в Европа ще прототича някъде по фронтовата линия. А, освен това, преговорите ще се водят между САЩ и Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки "освободител"

    07 Апр 2023 21:14ч.

    както обикновено, Лавров манипулира евразийските уфси. Задунайските са даже по-зле като се вземе в предвид, че имат интернет и могат да проверят не само рашистките СМИ. https://www.epravda.com.ua/rus/news/2022/09/8/691257/ "Преговори може да се състоят само ако бъдат взети предвид руските интереси", изтъкна Лавров на съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу-по-точно сърби го(Лавров), че руският тор не може да влезе в европейско пристанище. А и такава атака е за да не се повдига въпроса за това как миналата година 1/4 от украинското зърно е ожънато и прибрано(=ОТКРАДНАТО) от Рашистка Фашагия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Перефразирам: Никога не се бори с "Коня" - и двамата ще се окаляте в рашистки тор, но на конят ще му хареса!

    07 Апр 2023 23:05ч.

    Конят - вързан в обора, за да е мирне глобалното село най-после. "Конят" да си наторява обора там, да си иззоба сеното, люцерната с ечемик, овес, пшеница или ръж, да спазва диетата и да не цвили освен на господаря си Джудже, докато не му уври главата и спре с къчовете към породистите съседски коне. Този, който е заслужил къчове е господарят му. Та, ако иска да го мята нанякъде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    08 Апр 2023 9:58ч.

    Става ясно за какво е войната! Това "денацификация", "демилитаризация" - ала бала! Но пак няма ди ги ебават, още по-вече след като изпият чашата с оцета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи