Лавров: Украйна постави неприемливи условия на преговорите, не спазва договореностите от Истанбул

Лавров: Украйна постави неприемливи условия на преговорите, не спазва договореностите от Истанбул

Русия заяви днес, че Украйна е поставила на преговорите нови, неприемливи условия, но въпреки това Москва ще продължи разговорите, предаде БНР.

„Вчера украинската страна представи проект на споразумение, който се отдалечава от най-важните положения, представени на срещата в Истанбул на 29 март“, заяви в Москва руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от световните агенции. Според Лавров от това ставало ясно, че режимът в Киев се контролира от Вашингтон и неговите съюзници, които тласкали президента Володимир Зеленски към продължаване на бойните действия.

„Въпреки всички провокации руската делегация ще продължи преговорния процес, представяйки наш проект на споразумение, в който ясно и в пълен обем ще са изложени всички наши първоначални ключови позиции и искания“, заяви Лавров.

Той не изключва украинската страна да поставя нови условия в преговорите: „Навярно в следващия етап украинската страна ще поиска извеждане на войски и ще поставя нови предварителни условия. Този замисъл е разбираем, но неприемлив.“

Според Лавров Украйна преди това е обещала, че гаранциите за сигурност няма да важат за Крим, но тази клауза липсва в новата версия на споразумението. Освен това Украйна предлага да се обсъдят въпросите за Крим и Донбас на среща на лидерите на двете страни и този план е неприемлив за руската страна, каза руският външен министър.

Той отбеляза, че Истанбулският документ, връчен от Украйна в края на март, изрично посочва, че в контекста на неутралния, неблоков, неядрен статут на Украйна, всякакви военни учения с участието на чуждестранни контингенти се провеждат само със съгласието на всички държави гаранти, включително Русия.

"В получения вчера проект на договор обаче тази недвусмислена разпоредба също е заменена, сега става дума за възможността учения да се провеждат със съгласието на мнозинството държави гаранти, без да се споменава Русия", каза Лавров.

"Договарянето отново показва истинските намерения на Киев, неговата линия на забавяне и дори подкопаване на преговорите чрез отклонение от постигнатите договорености. Режимът в Киев се контролира от Вашингтон и неговите съюзници, които тласкат президента Зеленски да продължи военните действия", каза Лавров.

"Въпреки всички провокации, руската делегация ще продължи преговорния процес, популяризирайки нашия проект на споразумение, в който ясно и пълно са изложени всички наши първоначални, ключови позиции и искания", каза министърът. Той добави, че Русия не изключва украинската страна да постави нови условия в преговорите, но според него, такъв сценарий е неприемлив за Москва.

"Със сигурност на следващия етап украинската страна ще поиска изтегляне на войските и ще натрупа нови предпоставки. Този план е разбираем, но е неприемлив", подчерта ръководителят на руското дипломатическо ведомство.

Лавров обърна внимание на факта, че след срещата в Истанбул, в отговор на "кълновете на реализма" в украинската позиция, руските войски деескалираха ситуацията в киевско и черниговско направление "като жест на добра воля и стимул към споразумения". "В отговор - провокацията в Буча, от която Западът веднага се възползва, за да обяви нова порция санкции, както и зверства срещу руски военнопленници от украински неонацисти", заяви руският външен министър.

Преките двустранни преговори между Русия и Украйна се проведоха в Истанбул на 29 март. На тях украинската страна предложи за разглеждане проект на договор, според който Украйна става извънблокова блокова, неядрена държава, като за сметка на това трябва да получи гаранции за сигурността си от страни като САЩ, Великобритания, Германия, Турция и разбира се Русия.

Тогава ръкводителят на руската делегация Владимир Медински представи предложенията на украинската страна относно системата от гаранции за сигурност и уточнини, че те не се отнасят за територията на Крим и Донбас. "За да се приложи статутът на неядрена държава, следва списък на държавите-гаранти, гарантиращи сигурността на Украйна. Гаранциите за сигурност не се прилагат за територията на Крим и Севастопол, т.е. Украйна се отказва от желанието си да върне Крим и Севастопол с военна сила и заявява, че това е възможно само чрез преговори. Разбира се, това по никакъв начин не съответства на нашата позиция, но Украйна е формулирала своя подход.

Медински тогава подчерта, че гаранциите за сигурност "не се отнасят за частта от Украйна, която тя нарича отделни области на Донецка и Луганска област".

 

Източници: segabg.com, news.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Степан Бандера

    07 Апр 2022 17:08ч.

    Украинският народ е велик в Отечествената си война срещу дяволите и е невъзможно да бъде покорен. Първият фюрер не успя, и вторият няма да може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цвети

    07 Апр 2022 21:21ч.

    Е той вторият е Зеленски, клоун, ама фюрер, относно първият фюрер те украинските отрепки бяха на негова страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каин

    07 Апр 2022 21:59ч.

    Русия ще плати скъпо за каиновия грях, който извърши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нападнахте братска страна,

    07 Апр 2022 17:15ч.

    Някакви роби оставени без контрол разграбваха имуществото на местните, изнасилваха наред жени и малки момичета, майки пред децата им, убиваха, за да няма свидетели, състезаваха се, кой ще уцели случайни коли и минувачи първи, разполагаха миризливите си тела в чуждите домове…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боцман

    07 Апр 2022 17:43ч.

    Няма да говориш така за героите от теробороната, ей, рашист! Пък и на кой ще викаш "братска страна". Не си ли чувал песента "Мы не братями"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    07 Апр 2022 17:16ч.

    Обявиха за нови доставки с оръжие и няма да има преговори. Англо-американците няма да допуснат спиране на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руската инвазия в Украйна следва сценария на неуспешната финландска война

    07 Апр 2022 17:37ч.

    https://theins.ru/history/249528

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Между другото, Финската война започва след “нападение” на финландците

    07 Апр 2022 17:44ч.

    Подготвено е и правителство за бъдещата съветска република, начело с Куусинен. Повечето от другарите му комунисти Сталин вече ги е избил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оттеглянето на Русия, което Кремъл нарече 1-ти етап на военната операция в Украйна, е резултат от военно поражение, а не планирана операция

    07 Апр 2022 18:03ч.

    И на 2-рия етап Русия ще загуби, а Путин вече е пътник. Никой диктатор не може да оцелее след военно поражение. Смяната на режима може да се случи или чрез народно въстание или чрез преврат, решен от елита и извършен от вътрешни лица. А Лавров заедно с Путин в Хага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    07 Апр 2022 18:05ч.

    Никакви преговори и условия с тия клоуни ! Да мрат до последния в името на САЩ. Те и от бой не разбират, камо ли от дума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • stevo

    07 Апр 2022 18:17ч.

    8 години ви лъгаха с онези Мински бля-бля... сега пак ви лъжат .. гледат ви в очите и ви лъжат... Наивно славянско племе.. или има НЕЩО ДРУГО .. някаква друга игра играете и горките хора са заложници и не знаят на КОЙ БОГ да се молят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фъндъковчук

    07 Апр 2022 18:25ч.

    какво ги бавите приключвайте ги,,че да тръгнат полетите от китай ,че ми закъснява пратката с бои

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    07 Апр 2022 18:29ч.

    Господин Лавров нека си говорим сериозно и разчупете чугуна на съзнанието си, за преговори със Зельона Вова и Кулеба, трябват или няколко съветски психиатри с бели усмирителни ризи! Или Рамзан с Кадировци да им наиграят шамарите и да им вземат кокаина, за да се успокоят, Не са спали от месец и лудеят и света подлудяват-синтетична хистерия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    07 Апр 2022 18:35ч.

    У многополярен свят ще правим, а в китайските и индийските вестници нямало и ред за войната в Украйна-

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    07 Апр 2022 18:42ч.

    Всички се уповават на Китай, а те са Блокирали пландемично Шанг Хай както никога до сега, всички граждани ограничени отвъд понятието за военно положение и карантина! Тоест явно и на изток се побъркват, както и целият свят, bye bye life

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    07 Апр 2022 18:49ч.

    Трудно ми е да си представя, че през 1945 г. Молотов да моли Рибентроп да спазва договорености!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кокорчо на Кирчо

    07 Апр 2022 18:49ч.

    С утрам рубль вместо того, чтобы падать, продолжил расти. Рубль/доллар - 75 Рубль/евро - 81

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Долар - 200. Или Не?

    07 Апр 2022 18:55ч.

    https://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/3118950/3118950_900.jpg https://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/3118620/3118620_900.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    07 Апр 2022 19:05ч.

    за зла беда не важи даже фирменото Д.Б., всичко е ясно, да живей фашингтонският обком...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички разумни хора го разбраха това

    07 Апр 2022 19:41ч.

    Само подкрепящите Украйна, не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кофти

    07 Апр 2022 20:42ч.

    Дмитрий Песков. "Мы понесли значительные потери войск, это огромная трагедия для нас", - сказал он https://tass.ru/politika/14316461

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    07 Апр 2022 23:10ч.

    Руснаците не разбраха ли, че с такива като Украйна не се преговаря и всякакви преговори са безмислени по простата причина, че Украйна няма да спази нищо, което договори? Колко пъти трябва да се спъват в един и същи камък?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи