Лавров: Украйна обстрелва жилищни квартали, а не военни обекти, но ако България, като приятел на киевския режим, има други данни да ги разкрие

Лавров: Украйна обстрелва жилищни квартали, а не военни обекти, но ако България, като приятел на киевския режим, има други данни да ги разкрие

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руската армия никога не избира граждански обекти за мишени на територията на Украйна, всички удари целят разрушаване на военната инфраструктура, съобщи на онлайн брифинг руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос, зададен от български журналист от БНР, предадават ТАСС и БТА.

"Повтарям отново, нашата армия никога не избира съзнателно за цели граждански обекти и никога не стреля просто ей така, всички удари се насочват срещу обекти от военната инфраструктура". подчерта Лавров. Той заяви, че украински подразделения неведнъж са разполагали тежка военна техника в дворовете на жилищни сгради и на територията на различни граждански обекти.

В същото време украинската страна цели на първо място разрушаването на чисто граждански обекти, добави руският външен министър:

"Моля, да не забравяте, че от началото на специалната военна операция има множество факти, когато украинските военни подразделения са разполагали тежка техника в дворовете на жилищните сгради, на територията на училищата и даже в помещенията". 

"Ако в България, като приятел на сегашния (киевски) режим има някакви сведения какви военни обекти Украйна е поразила на руска територия, за да оправдаят поне някак това, което те правят, като обстрелват жилищни квартали, бих бил много признателен", добави той, обръщайки се към българския журналист.

Попитан дали може да потвърди официалните данни на ООН за броя на цивилните жертви в Украйна, Лавров отговори: 

"Нямам информация откъде ООН взема своите сведения. Поне към нас не са се обръщали с такива въпроси". 

По последни данни на върховния комисар на ООН за правата на човека цивилните жертви в Украйна от началото на руското военно нахлуване са 9083 души. 

Западът няма нужда да се безпокои за националните интереси на Русия, тя е излизала по-силна от всички премеждия, заяви още руският външен министър Сергей Лавров.

"Благодаря, че се безпокоите за нашите национални интереси, но няма нужда", заяви Лавров в отговор на журналистически въпрос. Говорейки за опита за бунт, Лавров отбеляза, че "Русия винаги от всички премеждия е излизала по-силна". "Така ще стане и този път", увери той. "Освен това, ние вече усещаме, че този процес е започнал".

Лавров добави, че самият опит за бунт в Русия не изисква по-силно определение от "премеждие", цитира го БТА.

Той отбеляза, че миналата събота някои западни представители, коментирайки руската вътрешнополитическа ситуация, са заявили, че "фасадата на руската власт се е пропукала".

Освен това Лавров напомни думите на първия дипломат на ЕС, че Западът постъпва напълно правилно, като въоръжава Украйна.

"Това е косвено, но много ясно, очевидно признание за това, кой против кого воюва", подчерта Лавров.

"Така че благодаря за грижата, но ще се справим", обобщи той.

Руският външен министър добави, че Москва също се съмнява във възможностите на много западни политици.

Руският външен министър увери още, че експертите на МААЕ в Запорожката АЕЦ прекрасно знаят кой обстрелва тази централа, но не говорят за това в докладите си. Москва моли тези експерти да посочват в докладите си поне посоката, от която идва обстрелът, отбеляза той, като окачестви като "чиста проба лъжи" твърденията на Киев, че Русия готви провокация на контролираната от нея Запорожка АЕЦ.

Освен това Лавров призова да се разшири съставът на Съвета за сигурност на ООН, за да се даде повече представителна сила на азиатски, африкански и латиноамерикански страни и да се разчупи това, което той определи като западно господство над света.

"По-голямата част от света не иска да живее според западните правила", отбеляза руският външен министър. Той призова Западът да се отнася към страните от Азия, Африка и Латинска Америка "като към възрастни", но отбеляза, че представители на африканските държави съобщават за силен натиск, на който са подложени.

Лавров добави, че Русия е евакуирала деца в сиропиталища от военни зони в Украйна. Москва ще се стреми да се сдобие с истината за правата на децата в Украйна, като се опира "на своето обективно разследване, което няма да е подложено на влиянието на които и да било заинтересувани страни, особено от тези, които подкрепят киевския режим", добави той, коментирайки доклада на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, в който Русия е обвинявана в нарушения на правата на децата на територията на Украйна.

Москва се е обърнала към Гутериш, напомняйки му за съдбата на децата на украински бежанци в Европа, отбеляза Лавров.

Една от причините за започването на конфликта в Украйна беше неспазването на споразуменията от Минск, добави Лавров, като заяви, че преди това "ежедневно, въпреки тези споразумения от Минск и резолюцията на Съвета на сигурност на ООН, който ги одобри, се бомбардираха граждански обекти: училища, болници, детски градини".

Поведението на западните страни по отношение на Арктика, включително опитите за разпространяване на влиянието на НАТО над региона, не предизвиква оптимизъм и изисква ответни мерки от Москва, предупреди руският първи дипломат. "Ще отчитаме (тези процеси) в своите военно-технически действия", добави той.

Руският външен министър подчерта, че Москва не е била инициатор на прекъсването на връзките с Финландия и е готова да ги поднови, но ще отчита присъединяването на Хелзинки към НАТО.

Лавров обеща, че Русия ще разширява възможностите на Северния морски път и със сигурност ще гарантира безопасността му.

Износът на руски торове и хранителни продукти продължава, въпреки спънките от страна на Запада, които Москва заобикаля, отбеляза външният министър. В същото време няма доводи в полза на удължаване на сделката за износ на украинско зърно, която отдавна се превърна в търговска, добави той.

За Русия няма неприятелски народи.

"Вероятно ще е по-точно да се каже, че ние имаме неприятелски правителства, а народите - никога не сме имали с тях никакви проблеми", подчерта Лавров.

 

Източници: БНР, "24 часа", dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • За сведение

    30 Юни 2023 18:17ч.

    Имаше едно летиште и няколко самолета, поразени на руска територия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За информация

    30 Юни 2023 18:30ч.

    Само едно? Защо не пет? Или десет? Или сто? Колко няколко самолета - два, три, пет, петнадесет, петдесет? Мислиш, че като напишеш нещо в интернет, и вече си излъгал някого?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    30 Юни 2023 19:51ч.

    За сведение на сведението, преди няколко дни по една от телевизиите показаха и как два ШТъркела останали без гнездо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксиниран веган

    30 Юни 2023 22:36ч.

    Едно летище.... В науката логика - изключенията винаги потвърждават правилото...Вероятно неточна стрелба... целили нещо, а улучили летище...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сведение

    01 Юли 2023 9:45ч.

    на "за сведение"-то, в българската азбука има и буква "Щ", която се употребява в думи като "летиЩе"... Това е само за сведение! Да не се приема като опит за ограмотяване на неграмотни люде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За сведение

    01 Юли 2023 15:53ч.

    Елвис е жив!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СияП

    01 Юли 2023 17:27ч.

    Малко им е. Още ще има, ха ха хааааа. Най-бедната държава в света, откак има статистика и за още 2000 години, тръгнала да прави пак поредната война, за на каже на 44 милиона украинци как да се наричат. Да се погребват пред входовете, да убиват жени, деца, да рушат животи. Е този път няма да дойдат Щатите, да ги обят седем пъти, да им дадят връзки за оцувки, 400 хиляди джипа и камиона, 14 000 самолета, 270 кораба с храна при Гладомора, 15 милиона армейски ботуши, 1.5 милиона одеяла и да не продължавам, за да си делят те Полша, половината за Русия, половината за Германия и после да реват, че загубили 22 милиона във войната. Няма страна около тях, която да не окепазиха. Алкохолизирания им мозък е захранен с пропаганда, средно 40 убийства на журналисти на година, е те това са руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ах този Лавров

    30 Юни 2023 18:25ч.

    Какво искаш да кажеш? БНР разпространява фейкове? Не може да бъде! Тук се представя само правилната истина, след проверка от посолството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тотото

    30 Юни 2023 18:35ч.

    България не е собственост на купчина ам. назначенци. Българският народ в основата си не споделя онова, което нелегитимните му управници се опитват да представят от негово име. Държавата България принадлежи а народа, а не на нелегитимния режим в София.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брюкселска зелка

    01 Юли 2023 10:00ч.

    Вярно е, че българският народ не споделя онова, което "нелегитимните" му управници представят от негово име... Обаче на 60% от този народ хич не му пука какво се случва в държавата и вместо да отиде да гласува, ходи за гъби... А после рев, сълзи, сополи и обвинения, че видите ли от "некво" посолство ни били назначили правителството...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тотото

    01 Юли 2023 13:14ч.

    Негласуването също може да бъде активна гражданска позиция, при това обосновавана и аргументирана неведнъж в тоя форум. Фактически опитът да се сведе гражданското въздействие до един обречен политически вот е поемане на двойна обида от страна на компетентните в гражданското самосъзнание. Спестете ни поне тази обида, а другата я знаем всички - при глобална финансово-колониална диктатура в западния свят институциите на демокрацията са симулакруми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    30 Юни 2023 18:40ч.

    Аз съм гледал в пряко предаване по Ютуб на независими- блогери ли им казват , разрушено частично училище и 2 учителки бяха убити от нацистите.После някакъв ударен дроб се появи и имаше стрелба по журналиста долу.Това е нормална практика за нацистите. Те и хамериканците и англичаните правиха същото в Германия и Япония-цели градове подпалени с запалителни бомби с цел деморализация.Ами Ирак от хамериканците? Много късо паметни. Но всичко се връща.Чакам удари по колонияна-ще е справедливо и заслужено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    30 Юни 2023 18:43ч.

    Дроб=Дрон. Авто корекция на думите по телефона и ако не проверя излизат глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    30 Юни 2023 19:57ч.

    И от мен една корекция: с запалителни бомби = със запалителни бомби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    30 Юни 2023 18:43ч.

    евро-атлантическа ценност: «Either you're a fascist, or you're nobody.»

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така е

    30 Юни 2023 18:49ч.

    Като онзи ден. БТВ реваха като магарета за някакви убити цивилни момичета в уж "пицария". После се оказа /по снимки на оцелели наемници от САЩ/, че в тази мирна "пицария" било цялото щаб-ръководство на укробригада, плюс натовски офицери и инструктори, плюс наемници. Момичетата единствено им прислугвали на някакъв банкет - сигурно с нашите пари, дето им даваме. После една ракетка и банкетът им е продължил при Бандера. А БТВ мълчат като пукъли за истината - така и така излъгаха, защо да се поправят после.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сред развалините намериха и трима колумбиеца.

    30 Юни 2023 19:34ч.

    Руснаците питат: те какво правят там?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ма те БТВ

    30 Юни 2023 20:22ч.

    си лъжат за всичко.Нямам търпение ей сега в 19 да се наместя пред тв-то, да пусна бтв новините и тия тъпанари 15 минути да ми щетат някакви таблици и графики от социологически проучвания, как 180% от българите обичали назначеното от кзяк правителство, докарано с изборни измами(справка Киро простото от оня запис).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    01 Юли 2023 1:24ч.

    Това, че БТВ, ЦРУ_НОВА и ЦРУ_НЮЗ и почти всички частни телевизии лъжат, като дърти цигани е единия проблем-все пак са частни и зависят от собствениците им. Най-големия проблем според мен е, че и националнта телевизия, издържана с нашите пари ни лъже най-нагло и изобщо не се различава по нагли лъжи от частните телевизии! И за отбелязване е, че лъжите им са толкова дебилни, че и малки деца. Типичен пример бе, как в продължение на месеци мисирките и мисирите от националните медии ни убеждаваха, че лошите руснаци ЕЦ Запорожие, при положение, че още от месец март 2022 г. АЕЦ Запорожие бе превзета и контролирана от руските войски! С една дума руснаците се самообстрелват? Подобен е случая с разрушаването на язовирната стена на Кахановската ВЕЦ, която наводни по-ниския южен бряг на реката, който бе във владение на руските войски, като по този начин ликвидира голямя част от изградените отбранителни линии на руснаците. Това не попречи на нашите средства за масова ДезИнформация да повтарят лъжите на Зеленски, че стената е взривена от руснаците (за да си ликвидират отбранителните линии и да се самоиздавят!).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пицария в Кременчук

    01 Юли 2023 1:49ч.

    Сред ранените са трима граждани от Колумбия. Това са Серхио Харамийо, основателят на организацията  Aquanta Ucraina (Hold Ukraine - група за подкрепа на Украйна в Латинска Америка), колумбийският депутат и писател Хектор Абад и журналистката Каталина Гомес. Те са били придружавани от украинската писателка Виктория Амелина, която също е била ранена и е в тежко състояние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нищо ново, ние си го знаем

    30 Юни 2023 18:56ч.

    Щом в една държава дезинформацията и лъжата насилствено се пробутват от платените медии като истина, а за истината преследват и искат да бъде забранена, с тази държава е приключено. България я приключиха с новото правителство. Окончателно. Иначе изводите и за нас са същите - за българският народ Русия не е враг. Това, че продажното правителство я определя като такава, това си е негов проблем. Колкото повече и по-яростно реват, толкова повече ефектът е обратен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    30 Юни 2023 19:04ч.

    Не му завиждам на Лавров. Външната политика на РФ беше водена що годе добре. Пълен провал на меката сила, не само в Украйна, а във ВСИЧКИ страни от Европа (общуването и опит да организираш нешо с руския културен център у нас може да те направи русофоб). В същото време обаче Западът наистина вярваше, че Русия е военна сила и беше респектиран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    30 Юни 2023 19:24ч.

    Проклятие ще тегне на негласувалите умници. Те ни докараха изродите на посолството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    30 Юни 2023 19:28ч.

    Именно негласувалите сме ЕДИНСТВЕНИТЕ с малко разум. Ти можеш ли да си представиш, че САЩ ще позволят промяна на политиката на България??? Пасивната съпротива, изграждане на паралелни структури, неплащане на данъци... все неща, с които българите имаме исторически опит. Република България не е нашата родина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Юни 2023 19:38ч.

    "Именно негласувалите сме ЕДИНСТВЕНИТЕ с малко разум. Ти можеш ли да си представиш, че САЩ ще позволят промяна на политиката на България???". Разум ли? Ах! (в смисъл - I sictir!). А как са нещата в Унгария? Те не са ли интересни за Америка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ходя да гласувам в колонията на фашисткия Запад би ме накарало да се чувствам като кучето на Павлов

    30 Юни 2023 21:03ч.

    Това не е държава и още по-малко е нашата държава. Гласуването в този райхскомисариат с гаулайтер американския посланик е под човешкото дойстойнство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    30 Юни 2023 21:33ч.

    На въпроса "qui bono", т.е. кой има полза от негласуването, отговорът е прост - козяшките партии. Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-лесни са фалшификациите. И само 1% от избирателите да гласуват, пак ще има НС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в унгария

    30 Юни 2023 22:57ч.

    ,Орбан си има покровител иначе до сега да са го ошушкали,имам предположение,че е католическата църква или поне някое течение от нея,щото папата елгебетец....Ние сме друга песен,православна,не пишеща на шльокавица ,а на нашата си кирилица,или по-право -българица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умен Радев

    30 Юни 2023 19:33ч.

    Е , не разбрахме КОЙ е този български журналист в кавички? Пазите му името в тайна ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БТА не споменава името на журналиста.

    30 Юни 2023 20:00ч.

    Можете да го гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=saLzbg7hvB8&t=1s (от 1.15.29) нататък

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    01 Юли 2023 10:35ч.

    Това най-вероятно е Ангел Григоров - настоящият кореспондент на БНР в Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    30 Юни 2023 19:47ч.

    "По последни данни на върховния комисар на ООН за правата на човека цивилните жертви в Украйна от началото на руското военно нахлуване са 9083 души. " За сравнение американците 2003 в Ирак са убили между 900 000 и 1 500 000 цивилни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    30 Юни 2023 19:58ч.

    Респект!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ре-не-бе

    30 Юни 2023 20:13ч.

    Че кога БНР е взимало интервю от Лавров и под чия свирка го е правило?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кръвен данък

    30 Юни 2023 20:21ч.

    По време на ВСВ англосаксонците умишлено и без дори да крият мотивите си бомбандираха мирните български граждани и избиха хиляди хора. Нашите идиоти им дадоха формален повод с обявяването на онази "символична" война на САЩ и Вбр, но далеч по-важно е да отчетем, че този акт обслужваше садистичните мотиви на българомразеца и българоубиеца Чърчил, който се надявал чрез терор над гражданите да извлече някакви съмнителни, странични ползи във войната и ... разбира се да намери реванш над това "нечисто" и омразно българско племе заради Дойран. Какво в момента говорят нацистите и техните покровители и вдъхновители не заслужава доверие и внимание. Далеч по-важно е с хладен разум да си отговорим ва вечния въпрос: "Кой има полза" Cui bono? Случайна човешка грешка, респективно дефектно оборудване, боеприпас на теория могат да станат причина за трагедии. Излишно е да обясняваме, особено когато става дума за война. Няма нужда да напомняме за това, че една друга армия се беше специализирала да унищожава свадби и погребения, пък и други граждански дейности в масов мащаб! В случая нацистите говорят за ЗЛА УМИСЪЛ! Здравият и логично мислещ човешки разум отхвърля тази версия. Външният министър ясно казва, че е масова практика да се маскират военни центрове и дори тежко оборудване в жилищни райони! Подобна теза звучи ли смислено? Да, и още как! Ако нацистите държат своите мирни граждани като жив щит и заложници, кой трябва да носи вина? Въпросът е реторичен! Втори асрект, който не е засегнат от точно този текст. Нацистите масово още ползват и ползваха остарели системи ПВО и негодни боеприпаси, при което тяхната стрелба носеше граждански жертви на място от падане на ракетите на пво в населени места. А когато има разкъсани чевешки тела ТАМ, кого е най-лесно, удобно и ИЗГОДНО да обвиниш!? Все въпроси, които буквало крещят, но и отговорите също очевидно крещят! По-горе видяхте, че заради символичните действия на нашите власти и проявената "военна солидарност" със съюзника фашистка Германия, българският народ плати с кръв. Сега, загърбвайки здравия смисъл и логика, отново се демонстрира "военна солидарност" и желание на се угоди на "началниците", но всички наши домогнали се до власт идиоти нека знаят, че този път НЕ ЖЕЛАЕМ и НЯМА ДА РАЗРЕШИМ, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОТНОВО ДА ПЛАТИ СЪС СВОЯТА КРЪВ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да де

    30 Юни 2023 23:44ч.

    бомбандираха или бомбаНдираха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    01 Юли 2023 1:54ч.

    Колега, Аз не съм такъв оптимист, като Вас! Напротив, като гледам, как се развива политическия живот у нас се страхувам, че ще платим не само с кръв, а сме застрашени да изчезнем, като държава! Ако някой си мисли, че наглосаксите ще ни защитят от Турция, ако се наложи, то те жестоко се лъжат! Колкото и да е парадоксално, ние имаме все още държава благодарение на Русия, която толкова много мразят нашите новоеничари и пращат оръжие и боеприпаси да се убиват повече внуци на нашите Освободители! Сега след, като в трета световна война се оказваме срещу Русия, че и се позиционираме, като върли русофоби, Русия може да реши да не ни помага и да ни остави под опеката на Турция и тогава сбогом Трета Българска държава! Затова тези марионетки, които сега са взели властта, както самите те се изразяват с "ала-бала", при положение, че те самите осъзнават, че нямат подкрепа повече от 7-10 % от населението, вършат върховно ПРЕДАТЕЛСТВО срещу Родината!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Триангулачни точки

    01 Юли 2023 3:22ч.

    Тъпанар, безименнийq 20q44! Имаш няколко опции: 1. Да дойда и да ти счупя тъпата, безименна кратуна. Не ми е никакъв проблем да те намеря!; 2. Да те назнача за придворен редактор на имащи какво да кажат, но това е почетна и неплатена служба, а такъв дребен и примитивен мишок като теб има необходимост да преживява някак.; 3. Със сълзи на очи да обясниш на новоидиотчетата, че има и т.н. БДС клавиатура, при която буквите "н" и р са една до друга. Давай бързо решение, защото идвнам и hell is coming with me!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приключване?

    01 Юли 2023 3:45ч.

    Бай Иване, възражението срещу думите ти ще е трудно, аргументацията вероятно ще е невъзможна. Ще изрека неща, които много силно смущават самия мен и няма да намеря мир ако не се получи макар и частично позитивна обратна връзка! Разочарованието ми от европейците е жестоко. Специално визирам Западна (средна + северна) Европа. Там съзирам непреодолими общочовешки и културни разломи! Ние там няма въобще какво да търсим! Най-смахнатото нещо е, че сега ни бутат и тласкат към компанията на вече фактически фалиралите. С някои южноевропейци можем да имаме някакви по-близки контакти, но категорично нищо, което напомня на ЕС и в една коренно различна среда! Англосаксонците не могат да ме разочароват, доколкото никога от тях не съм очаквал нищо! Ние с тях нямаме дори допирни точки! Тук иде един силно "кощунствен" елемент. Ако в условията на извънредна и крайно трагична ситуация, бързо трябва да избера между турците и англосаксите, бих предпочел турците. Мисля, че вече е дошло времето, в което ние индивидуално и генерално следва да имаме мнение по този въпрос. Настойчиво чука на вратата! В Турция съм срещал човешко уважение и човещина, братята православни гърци ме потрисат до дъното на душата ми, както и нашенци, които живеят, че да им ходят на крака! Сега изглежда малко литературно и абсурдно, но никак няма да се изненадам ако в исторически кратък период тази дилема стане реална! Демонстираш силна ангажираност и емоция по повод на връзките с Русия. Предпочитам да не вземам отношение по тази тема. Отношенията ни са толкова дълбоко компрометирани, че обозримо не виждам никакъв шанс за тях! Май наистина се отива към приключване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Кръвен данък

    01 Юли 2023 16:29ч.

    Здравейте. За всичко сте прав и се съгласявам с Вас. Само трябва да се добави нещо. Причината за ненавистта на Чърчил към нас не е Дойран. Той казва през 1915 г. когато България влиза на страната на Централните сили и по този начин дефакто спасява Османската империя от разгром при Галиполи:"Как може България да влезе в коалиция с армиите, воюващи срещу освободителката й Русия, и да стане съюзник на петвековния си поробител? При това само две години след като последният е изклал и прогонил над 200 000 българи от земите им в Източна Тракия?“ А военните победи през ПСВ се обязсмислят поради това, че преследваме иначе мроалната цел - национално обединение, с неморални средства, по-точно с безбожни средства - позорния съюз с Османската империя срещу Русия. Къде е гордостта тук? В този смисъл гордостта от Дойранската епопея се помрачава от позорния факт на това, че сме били съюзници на Османската империя срещу Русия. Тогава сме приели арменските бежанци тогава, което трябва да се споменава и признава. Безспорно. Но трябва да се замислим, че в Първата световна война ние сме съюзник на същата Османската имеприя, която е извършила геноцида срещу арменците. Из стенограмите на "Берлинската конференция 17 юли - 2 август 1945 г." Из записа на четвъртото заседание на ръководителите на правителствата 20 юли 1945 г., 16.08 ч. Чърчил: Що се отнася до другите страни, за които стана дума тук, трябва да кажа, че България няма право да предявява каквито и да било претенции към Великобритания. България ни нанесе жесток удар и направи всичко, за да ни навреди на Балканите. Разбира се, не аз трябва да говоря за неблагодарността на България към Русия. Руската армия освободи навремето България от турско иго след дълги години на жестоко насилие. В тази война България почти не пострада, тя слугуваше на Германия и по нейно нареждане нападна Гърция и Югославия. като им причини много вреди. България обаче още е въоръжена. Струва ми се, че тя е все така силна, както и по-рано, тя има 15 дивизии. Не е уреден въпросът за репарациите от България. Трябва да призная, че не съм много склонен за бързо сключване на мир с България - във всеки случай по-малко, отколкото за сключване на такъв мир с Италия. Сталин: Аз смятам обаче, че би било неправилно да се ръководим от спомените за обидите или от чувствата за възмездие и да изграждаме своята политика върху тази основа. Чувството за отмъщение или омраза или пък чувството за получено възмездие за обидата са много лоши съветници в политиката. Според мен в политиката трябва да държим сметка за силите. По-малко трудности и неприятности ни създаде България. Тя помогна на Германия да ни нападне и да води настъпателни операции срещу Русия, но самата тя не влезе във войната против нас и не изпрати свои войски срещу съветските армии. В споразумението за примирието е предвидено, че България трябва да даде войски за войната срещу Германия. Това споразумение е подписано от представителите на трите държави - САЩ, Великобритания и СССР. В него се казва, че след свършването на войната с Германия българската армия трябва да бъде демобилизирана и сведена до размерите й в мирно време. Ние трябва да направим това и то ще бъде направено. България не може да се съпротивява срещу изпълнението на споразумението, тя ще трябва да го изпълни. …“ Тук Сталин очевидно се застъпва за нас. Във връзка с горното трябва да се отбележи, че бомбардировките на съюзниците срещу нас, които са безкрайно жестоки варварски - в това няма спор, и целят максимален брой човешки жертви, не са провокирани само и единствено от самия факт на обявяването на символичната война в края на 1941 г., а от факта на фактическото положоние на България като реален съюзник на Оста. През 1942 г. български войски окупират Сърбия, с което заместват немски дивизии, които са изпратени на Източния фронт. В Сърбия и Гърция български войски - сами или съвместно с германски, италиански и хърватски войски провеждат акции срещу партизани, а в някои случаи извършват и военни престъпления срещу цивилни. В окупираните територии в Сърбия (това, че българските войски са посрещнати като освободителни в Македония не променя факта, че сме съюзници на Германия) и Гърция българските войски воюват заедно с германски, италиански и хърватски войски срещу партизани – например в операциите при Капаоник, връх Дурмитор, Пуста река, операция Шварц и неведнъж извършват военни престъпления срещу цивилното население. Отделно български войски провеждат самостоятелни акции срешу партизани – например ръководените от командира на 27-ма пехотна дивизия в Сърбия ген. Христо Козарев ,,Буря“ и ,,Удар“ през 1943 г. Хагската конвенция относно законите и обичаите на сухоземната война (1907 г.), Раздел I – Воюващи, чл. 3, се казва:,,Въоръжените сили на воюващите страни могат да се състоят от бойци и от лица извън тази категория. В случай че бъдат пленени от неприятеля и едните, и другите имат право на третиране като военнопленници.“ Поради което това, че не сме изпратили войски на Източния фронт, не означава, че не сме воюваща страна. Отделно от това страната ни е суровинен придатък на Гермяния, а след войната посланикът на Третия Райх в България Адолф Бекерле казва в разпита си пред НКВД:,,Германските кораби от Варна и Бургас се използваха от нашето командване при настъплението срещу Крим и Севастопол, и в другите бойни операции срещу Съветския съюз. Неутралитетът на България по отношение на Съветския съюз съществуваше на хартия.‘‘ Също така трябва да се спомене участието на бъгларската армия в депортацията на евреите в Беломорието и Македония. И тук е редно да споменем мита, че германците щели да ги вземат така или иначе поради това, че бъгларската армия имала само админситративни функции. Още през юни 1942 г. се приема Наредба за бъгларско гражданство новите земи където евреите са лишени от бъгларско гражданство. Това е месеци през конференцията във Ванзее в края на 1942 г. относно еврейския въпрос и съответно много преди да има какъвто и да е натиск спрямо България в това отношение. Именно заради това през 1943 г. германците се допитват до цар Борис за съгласието му относно депортацията на тези евреи, и го получават: Строго поверителна телеграма № 422 от министъра на външните работи Йоахим фон Рибентроп до германския пълномощен министър в София Адолф-Хайнц Бекерле, Фушъл, 4 април 1943 г. Във връзка с разговорите, които имах с цар Борис ІІІ през време на пребиваването му тук на посещение при фюрера, съобщавам следното за Ваша лична строго поверителна информация: ...4. Относно еврейския въпрос в България царят каза, че досега той е дал съгласие само за прехвърлянето на евреите от Македония и Тракия в Източна Европа. От евреите в България иска да се освободи само от незначителен брой болшевишко-комунистически елементи, а останалите 25 000 евреи иска да задържи в концентрационни лагери, защото ще ги използва за строителството на пътища. Не се спрях по-подробно на това съобщение на царя, а само му казах, че според нашето схващане единствено вярното решение е най-радикалното. [Йоахим] фон Рибентроп Ние сме бомбардирани заради всичко гореизброено, а не само заради самия факт на обяване на символична война от нас на САЩ и Великобритания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "По-голямата част от света не иска да живее според западните правила"

    30 Юни 2023 21:40ч.

    Че кой ще иска да живее по чужди правила, освен подкупните - слугите по душа. Особено ако се осъзнае, че западните правила са правила на колонизатори по душа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    30 Юни 2023 21:42ч.

    "Вероятно ще е по-точно да се каже, че ние имаме неприятелски правителства, а народите - никога не сме имали с тях никакви проблеми", подчерта Лавров. - РЕСПЕКТ, господин Лавров !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лавров е мъдър, щедър и благороден човек…

    30 Юни 2023 22:08ч.

    истински, типичен руснак (не че и сред тях няма боклуци).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    30 Юни 2023 23:44ч.

    Само дето е роден арменец и "живее" с две семейства..........Иначе "спазваме" християнските традиции........"Не ме гледай какви ги върша, ами слушай какво ти говоря!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дошло е време...

    01 Юли 2023 13:25ч.

    Като св. Августин Блажени едно време, но в нов контекст, да заявим: душата е рускиня (ако изобщо я има, защото огромна част от населението в западащия свят са хора без души!), и в тия последни времена нямат значение разни генетични и етнични разкази. Руското величаво страдание е епос и патос - това са двете условия - необходимо и достатъчно - за да продължи да вирее душата и да символизира по Божията Воля спасение и пребъдване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Серго Каламтарян

    01 Юли 2023 1:37ч.

    Тезите на Лавров са толкова нелепи, че е разбираемо, защо симпатизантите му са коментирали всичко друго освен тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отказ

    01 Юли 2023 3:50ч.

    22,37 Жалък игнорант! Странно е, че си написал грамотно един ред текст, при условие че доказуемо не можеш да четеш?! Тази комбинация започна да се среща все по-често и аз отказвам да я разбера!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • john lenov

    01 Юли 2023 2:36ч.

    СЕРО каламтрарян, ти да не се казваш иво инджев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НИКИ

    01 Юли 2023 10:08ч.

    ОТГОВОР https://vk.com/video-70204174_456279286

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съжалявам, но Пригожин призна, че 8 години са поддържали сепаратистите в Д/ЛНР, ...

    01 Юли 2023 20:34ч.

    ... взаимно са се обстрелвали с украинските сили в междуградски условия ( https://www.youtube.com/watch?v=PtBcCjqIp6g ), като цивилното население е било мишена между тях, но и залог на рашистите за ВОЙНАТА, която започна режимът на Путин 2013 г. Тогава, когато Путин изпраща в Украйна за поддържане на марионетката му Янукович да смажат проевропейските протести руски ГРУ-шчовци във военни униформи, без обозначителни знаци и шеврони и ФСБ агенти, прикрити като цивилни, които въоръжават проруските сепаратистки групи, разстрелват цивилни по майданите, за да нагнетят и ексалират напрежението и противопоставяненто в украинското общество, след това въоръжават с тежка военна техника, финансират и подбуждат с рашистка пропаганда проруското население и тероризират и измъчват всеки цивилиен, който им се противопоставя в Донбас. Между другото, този клип кога е заснет, защото буди съмнение за ФАЛШИФИКАТ. В клипа, зад бабта на загиналото внуче се появява в кадър един здрав прав мъж с черна тениска със знак "Z". А кога се появи този военен символ на руската агресия "Z"? Руският ветеран Сергей Кувыкин в интервю за "Life" разказа, че символи, включително "Z" в квадрат, "Z" в кръг, "Z" със звезда или просто "Z" сам по себе си“ са били използвани за разграничаване на отделните части на руската армия за избягване на приятелски огън за първи път малко преди инвазията 2021 г. Руските превозни средства по границата между Русия и Украйна показваха символа "Z" по време на руско-украинската криза от 2021–2022 г. в седмиците преди инвазията. И нещо друго, никой не може да оправдае убийствата в отговор на други убийства. Това е примитивно и чудовищно. Рашистите именно за това започнаха войната в Украйна, защото не можаха да докажат ПРЕДУМИШЛЕНИ убийства от страна на ВСУ пред международните правозащитни, хумнаитарни и правни организиации. За съжаление тези организиации констатираха военния конгликт с невинни жертви, но не взеха никакви категорични мерки с международни военни миротоврци още тогава първо да деескалират и след това да изискват изтеглянето до последния руски войник от украинската суверенна територия преди всякакви други преговори и договори, както Минск 1 и Минск 2, които бяха в полза на по-зсилната, агресивната страна Русия. И ако в процеса на престрелките е имало несъзнателно случайни убийства на цивилни от страна на украинските отбранителни сили в опит да защитят земята си и в изпълнение на държавния си дълг, нахлуването с тежка въоръжена техника 2014 г. на Русия в Украйна е УМИШЛЕНО престъпление, с умишленото намерение да се убиват украинци, без значение дали военни или цивилни, да се смаже украинския дух по пътя на европезиацията им и по-добрия живот за поколенията им. Руснаците никога не допускат техни крепостни да им избягат от робството и да си "позволят" да живеят по-добре от тях. Нали уж руснаците били православни, а убийствата се отхвърлят като най-големият грях?! През тези 8 години убийци от руски спец. части нахлуват и окупират Крим и части от Донбас от Украйна с цел ГРАБЕЖ за олигарсите на Путин и назначаването на неговия кум Медвенчук вместо Янукович, както сидетелства Пригожин, и както е логиката на събитията: а именно отказът Янукович да подпише договорът по "Митническия съюз" за заробване на Украйна и неоколонизирането й от Русия, изтеглянето му в Москва след провалилия се за руснаците украински майдан, анексиране на Крим и нахлуване в Донбас на рашистите 2014 г. с тежка военна техника, ракети, ПВО-та, радиолокационни системи и ГРУ-шчовци като Гиркин. Така че, стига ФАЛШИФИКАЦИЯ на събития и факти, първо кажете какво прави онзи "Z"-етник на клипа УЖ преди 8 години и кой написа сюжета, бабата (ако въобще е баба и ако въобще там е загинало нейното внуче) беше изпаднала уж в истерия (което е най-естествената реакция при загуба на дете), но след малко със 100-процентово хладнокръвие започна да си разказва, майката (ако въобще това е майката) само с едва навлажнени очи и нещо, но дали е убито дете под окървавена кърпа и чие дете въобще не става ясно... И второ, ако в България някоя велика сила подбуди част от обществото за сепаратизъм с пропаганда, хибридни атаки, терористични операции "под фалшив флаг", провокации и организиране на сепаратистки групи в районите с тайни агенти, нахлуе с военна техника на българска територия и държавните военни сили естествено се противопоставят, започнат престрелки и населението в тези сепаратистки райони естествено даде жертви, вие на каква позиция ще сте, какво ще направите?! Или зависи от конюктурата, ако са напр. руски нашественици, веднага ще (се) жертвате, щото нали ще ви финансират богато и ще отидете със семейството си като заложници в сепаратистките райони да воювате на тяхна страна срещу държавата, а ако загинат ваши хора, ще изпозлвате смъртта им за оправдание на окупаторите ли?! Срещу Родината, с чужди окупатори?! Доверие никому! Най-малкото на руснаци, доказали се в Историята лъжци и зачерващи подписите си под международни договори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Краматорск рашистите се доказаха за пореден път като канибали

    01 Юли 2023 18:26ч.

    Ето как ген. рашиста се радва на смъртта на мирни украинци: "Ударът по Краматорск е просто шик! Шапка свалям на този, който го е планирал и който го е изпълнил. Просто песен! Моето старо войнишко сърце ликува. Понякога с емблеми, понякога с нещо иначе. Браво! Добре улучихте, трябва да продължим", - каза в ефир на Соловьов рашисткият ген. Андрий Картаполов. В Крамоторск загинаха 12 цивилни граждани, 3 деца, над 56 бяха ранени, между които част от персонала на заведението, колумбийски екс-министър, настоящ депутат, колумбийска писателка и журналист, множество чуждестранни журналисти и фотографи, хуманитарни доброволци от много страни, които рашистите наричат западни военни консултанти и за всички тези убийства се оправдават, че атакували и убили украински военни. Рашистите не посочват никакви доказателства, само на думи, без имена ан военните, които УЖ са ликвидирали, между които било УЖ НАТО-вски генерали. Дори и да има военна цел, когато е сред цивилно население, това е военно престъпление и лавров много добре знае това. Пицарията не е военен обект. Всичко се документира и ще бъде и е представено в мждународните правозащитни организации и МНС, където извършителите и техните рашистки поръчители ще понесат правните последствия в целия си размер. Освен, ако кармата не ги спаси преди това от съд на Земята, ще го получат на Небето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При Соловьов

    01 Юли 2023 18:28ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=eiUdA2UmME8

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    01 Юли 2023 23:30ч.

    Такива изроди като тебе може да повтарят приказките от брошурките за провеждане на цветните революции, но през 2014 - 2015 година българските медии все още не бяха станали собственост на бившия шеф на цру и изпращаха журналисти на място. Сегашните водещи на бтв все още са такива, но вече говорят обратното на това, което ни предаваше Рада Домусчиева. Помним и харковските нашественици в Одеса, когато избиваха сачащите от прозорците на горящия профсъюзен дом и ги доубиваха. Между тях имаше и убит човек с българско потекло. Но много от тези наследници ина българите вече са с промити мозъци, зомбирани или просто са им взели акъла със заплахи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи