Лавров: Спекулациите на Запада и Украйна, че Русия "изнася глад", са абсолютно безпочвени

Лавров: Спекулациите на Запада и Украйна, че Русия "изнася глад", са абсолютно безпочвени

Западът и Украйна, които обвиняват Русия в "износ на глад", се опитват да прехвърлят отговорността от болника на здравия, се казва в статия на министъра на външните работи Сергей Лавров, предназначена за публикуване в африканските медии. Днес тя бе публикувана в сайта на руското външно министерство, предаде ТАСС.

"Бих искал да наблегна на това, че спекулациите на западната и на украинската пропаганда, които гласят, че Русия уж извършва "износ на глад", са абсолютно безпочвени. По същността си те представляват поредния опит да се прехвърли отговорността от болната глава на здравата", се казва в статията на Лавров. 

Западните санкции, наложени през последните месеци срещу Русия, изостриха сериозно ситуацията на световния продоволствен пазар. "Общоизвестно е, че още през периода на кризата около коронавируса колективният Запад използваше механизъм за валутно емитиране и по този начин "придърпваше" към себе си стоковите и продоволствените потоци и влошаваше положението на зависимите от вноса на хранителни стоки развиващи се страни. Западните санкции, наложени през последните месеци срещу Русия, допълнително изостриха негативните тенденции", констатира Лавров. 

Руският външен министър посочва, че Москва застава зад създаването на независима и ефективна финансова система, която е неуязвима от потенциално въздействие от страна на неприятелските страни. По думите на Лавров сегашната геополитическа ситуация изисква "известна корекция на механизмите" за сътрудничество. "На първо място става въпрос за осигуряването на безпроблемна логистика и налагането на системи за финансови разчети, които са защитени от външни намеси. В хода на взаимодействието си с партньорите си, Русия предприема действия за разширяване на използването на националните валути и платежни системи", отбелязва той, като допълва, че партньорските страни вече работят за последователното намаляване на използването на долара и еврото в търговията помежду си. 

Русия последователно застава зад укрепването на позициите на Африка в многополярната архитектура на световния ред, която трябва да се основава на принципите на Устава на ООН и да отчита културно-цивилизационното многообразие на света. Според руския външен министър Африка днес "играе все по-значима роля" в глобалната политика и икономика, а освен това взима „активно участие в разрешаването на ключовите проблеми на съвремието“.

"Считаме създаването на африканска континентална зона за свободна търговия като стъпка по пътя към истинска икономическа независимост на континента, към неговото окончателно освобождаване от всякакви прояви на дискриминация и принуда", обобщава Лавров. 

Той подчертава, че Русия "не налага нищо на никого и не учи другите как да живеят". "Отнасяме се с голямо уважение към суверенитета на африканските държави, към тяхното неотменимо право сами да избират пътя си на развитие. Твърдо се придържаме към принципа "африкански проблеми - африканско решение", заявява Лавров. "Подобен подход за развитие на междудържавните връзки е коренно различен от логиката на отношението "господар-роб", която възпроизвежда остарелия колониален модел", допълва ръководителят на руската дипломация. 

"Ценим позицията, която африканците заеха, относно случващото се в Украйна и около нея", се казва още в статията. Лавров обръща внимание, че независимо от безпрецедентния по мащаба си външен натиск, африканските страни не са се присъединили към антируските санкции. "Подобна самостоятелна линия заслужава дълбоко уважение", отбелязва той. 

Русия и африканските страни са започнали работа по очертаването на дневния ред на втората срещна на върха Русия – Африка, се казва в статията на Лавров. По думите му най-важната задача сега е на общите пазари на партньорските страни да бъдат привлечени руски и африкански икономически субекти и те да бъдат насърчавани да участват в мащабни инфраструктурни проекти. Руският външен министър отбелязва, че тази тенденция, наред с разрешаването на други проблеми, ще получи тласък по време на втората среща на върха Русия – Африка. Планирано е тя да се проведе в Русия през следващата година. Първата такава среща се състоя през октомври 2019 г. в Сочи под мотото "За мир, сигурност и развитие", отбелязва ТАСС. 

Източник: БТА

 

Коментари

  • Непонятно е

    22 Юли 2022 12:15ч.

    Защо руснаците обръщат внимание на всяка глупост измислена от Запада? Знае се, че за всичко е виновна Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Непонятно е

    22 Юли 2022 12:27ч.

    Защо западняците обръщат внимание на всяка глупост измислена от Лавров? Знае се, че за всичко е виновен Западът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвършена точно казано

    22 Юли 2022 12:37ч.

    Изгнилия апендикс на историята - западноевропейските народи-паразити и колониалните им пъпкувания са виновни за всичко лошо в историята на човечеството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • манго

    22 Юли 2022 12:54ч.

    Колективния запад не иска Африка да се развива и да се оформи като сила. Русия и Китай са обаче на друго мнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дооолу Путин

    22 Юли 2022 12:25ч.

    На елитът и политиците в България и Русия, мисленето им работи само в посока как да запазят постигнатото от БКП и КПСС елитът - станали капиталистическа и финансова върхушка, усвоили всички лостове на икономика и власти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиква

    22 Юли 2022 12:28ч.

    Ама, разбира се, вие и Украйна не сте нападали и само учения правехте на границата преди да я нападнете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    22 Юли 2022 13:24ч.

    Русия увеличи използването на ракети за противовъздушна отбрана в режим на вторична наземна атака поради критичен недостиг на специални ракети за наземна атака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    22 Юли 2022 12:38ч.

    Шизофрениците от Запада ни промиват мозъците от години със всевъзможни инжинерии свързани с глад, зелени тероризми и куп тинтири минтири от години и дори ги официализират по Давос и други сбирища на сбирщини, после Русия това онова. Смешници, такъв ще ви го набием, че дори няма да ви стане готино.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    22 Юли 2022 13:41ч.

    Безумно силният запад остана на тъмно и студено, ошамарен от ватенките, които крадат перални от демократична Украйна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    22 Юли 2022 14:02ч.

    Нещо им куца на западните политици. Война е, средствата за воденето и, не са само на бойното поле. През есента не ми се мисли, какво са ни намислили ватенките. Има и още нещо, храните за Африка се изнасят директно, а не през западни посредници /комисионните спряха и вой до небето настана/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са длъжни

    22 Юли 2022 14:10ч.

    Нито Русия, нито която и да е държава е длъжна да продава храни. Който иска да яде, да сее, да сади, да жъне, да бере. Който не иска да работи - да гладува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи