Лавров ще председателства дебатите в Съвета за сигурност на ООН на 16 и 17 юли

Лавров ще председателства дебатите в Съвета за сигурност на ООН на 16 и 17 юли

Руският външен министър Сергей Лавров ще председателства дебатите на министерско ниво в Съвета за сигурност на ООН, които ще се проведат в Ню Йорк на 16 и 17 юли. Това се казва в съобщение на сайта на руското дипломатическо ведомство.

„По време на руското председателство (в Съвета за сигурност на ООН) са планирани три централни събития. 16 юли – открит дебат на министерско ниво на тема „Многостранно сътрудничество в интерес на създаването на по-справедлив, демократичен и устойчив световен ред“. 17 юли - открити дебати на министерско ниво за Близкия изток, включително палестинския въпрос. (…) Първите две събития ще бъдат председателствани от министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров“, съобщи руското външно министерство. 

Третото споменато събитие - дебатът в Съвета за сигурност относно сътрудничеството между ООН и ОДКБ, СНГ и ШОС - ще се състои на 19 юли. 

Руското външно министерство уточни, че в дневния ред са включени и дискусии по прилагането на Резолюция 2720 на Съвета за сигурност на ООН относно хуманитарния механизъм за ивицата Газа с участието на старшия координатор на ООН по хуманитарните въпроси и възстановяването в ивицата Газа Сигрид Кааг. 

„Руската федерация, като постоянен член на Съвета и отговорен участник в международната общност, традиционно ще положи всички усилия за осигуряване на координирана и ефективна работа на този орган. В тази връзка Русия ще насочи своите колеги от Съвета за сигурност към търсене на общи знаменатели при внимателно отчитане на интересите на всички заинтересовани страни“, увериха от дипломатическото ведомство.

Коментари

Напиши коментар

Откажи